Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

"Eu voi fi cu voi..."

Mesajul Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea pentru Postul Mare al anului 2000, punct culminant în drumul convertirii și reîmpăcării cu Dumnezeu pe care jubileul îl propune tuturor credincioșilor pentru a reînnoi adeziunea proprie întru Cristos și pentru a anunța misterul salvării, este: "Eu voi fi cu voi până la sfârșitul veacurilor" (Mt 28,20). "Să sperăm că mileniul care începe să poată fi o epocă în care în sfârșit strigătul atâtor oameni, frați ai noștri, care nu au nici minimul pentru a trăi, să găsească ascultare și primire fraternă" - este dorința formulată de Sfântul Părinte în acest mesaj.

Istoria omenirii poate fi reparcursă reflectând asupra conflictului dramatic dintre bine și rău, dintre viață și moarte, care parcurge fiecare epocă. Mesajul pentru Postul Mare 2000 al Sfântului Părinte se inspiră din acest conflict. El a avut expresii înspăimântătoare în cursul secolului care abia s-a încheiat. Sunt fenomene care ies în relief în mod deosebit: victimele uraganului "Mitch" din decembrie 1998, în Nicaragua; daunele provocate de cutremur în Armenia/Columbia, în februarie anul trecut; ura ce continuă să dividă Kosovo și populația sa; alunecările de teren în Venezuela, persecutarea catolicilor în Timorul de Est, războiul în Cecenia care nu se oprește nici în fața uciderii copiilor, bărbaților și femeilor. Toate aceste urme ale suferinței ne duc spre întrebarea care nu se stinge niciodată de ce răul? mai ales când este cauzat pentru om de un alt om.

Sfântul Părinte înfruntă problema răului chiar de la rădăcinile sale: cu emfază neobișnuită merge drept la inima omului. Este adevărat: în fiecare an Biserica vede în pregătirea pentru Paști un timp de har deosebit. Liturgia scoate în evidență acest aspect. Deja în Miercurea Cenușii se roagă la începutul Liturghiei: "Tu uiți păcatele celor care se convertesc"; sau impunând cenușa: "Convertiți-vă și credeți în Evanghelie!" Dar în acest an papa dorește să reîntărească apelul pentru a se opune păcatului, deoarece acest an sfânt va reuși dacă ne provoacă la convertirea interioară.

De aceea, Mesajul pentru Postul Mare nu este invitația obișnuită de a da ajutor celor nevoiași. Nu conține apelul obișnuit: "Dați ceva fraților voștri care sunt în nevoi. Dați din puținul vostru sau din prea plinul vostru". Tonul și accentul său sunt diferite. Înainte de toate consideră relația omului cu Dumnezeu. Afirmă că fericirea oamenilor și iubirea reciprocă izvorăsc dintr-o sursă transcendentă: Tatăl lui Isus Cristos. Cu sfântul Paul suveranul pontif repetă: "Dumnezeu a împăcat lumea în Cristos... Vă implor... lăsați-vă împăcați cu Dumnezeu" (2Cor 19,20).

Mesajul este o cateheză care vrea să conducă la credință, la speranță și la caritate, explicându-ne că aceste virtuți conduc drumul mântuirii personale.

Punctele principale:
- Timpul Postului Mare reprezintă punctul culminant al acelui drum de convertire și de reconciliere pe care jubileul îl propune tuturor credincioșilor pentru a reînnoi propria adeziune la Cristos.
- Fiul lui Dumnezeu a voit să se unească cu natura umană salvând-o din sclavia păcatului și a morții.
- Câteodată ea se manifestă în forme dramatice și neobișnuite, așa cum s-a întâmplat în timpul marilor tragedii din secolul XX, care s-au imprimat profund în viața atâtor comunități și persoane, victime ale violenței crude.
- Deportări forțate, eliminarea sistematică a popoarelor, disprețuirea drepturilor fundamentale ale persoanei sunt tragedii care astăzi încă, din păcate, umilesc omenirea. Și în viața zilnică, se manifestă diferite forme de călcare a legii, de ură, de anihilare a celuilalt.
- Prin Domnul înviat se rupe puterea morții și omului îi este oferită posibilitatea de a accepta comuniunea cu Dumnezeu, prin credință.
- Mă oblig, în timpul Postului Mare 2000, să fiu pelerin pe pământul Domnului, la izvoarele credinței noastre, pentru a celebra jubileul bimilenar al întrupării. Invit pe fiecare creștin să mă însoțească cu rugăciunea în timp ce, în diferitele etape ale pelerinajului, voi cere iertarea și împăcarea pentru fiii Bisericii și pentru omenirea întreagă.
- Astăzi noi sclavii și sărăcii mai dramatice lovesc mulțimi de persoane, în special în țările din așa-zisa lume a treia. Este un strigăt de durere și de disperare care trebuie să găsească atenți și disponibili pe cei care fac acest drum jubiliar.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat