Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* C.M. (Barticești). Poeziile pe care ni le-ați trimis sunt mai mult pentru sărbătorile de Crăciun. După cum ați constatat și dv. până și la cei care țin calendarul pe vechi sărbătorile s-au dus...

* Vasile I. Tudosă (Iași). Încercați să răspundeți personal scrisorilor, nu prin intermediul redacției. Noi ne rugăm să nu uitați că în închisoare a sosit timpul să-l căutați mai mult pe Dumnezeu.

* Elena (Dofteana). Cel mai important lucru pentru dv. este întoarcerea la Dumnezeu. Ceremonia într-o biserică, fără convertire, nu rezolvă lucrurile. Trebuie mai întâi să aibă loc în viața dv. o adevărată convertire. Acesta este de altfel și sensul jubileului pe care îl trăim. Apoi trebuie să mergeți la părintele paroh. Dacă n-ați mai fost căsătorită și Sfinția sa are dubii, vă va cere să aduceți martori și să depuneți jurământ.

* Marcu Sâncrăianu (Zău de Câmpie, jud. Mureș). "Propun la rubrica "Știri" să se anunțe din timp datele la care vor avea loc unele manifestări: pelerinaje, sfințire de biserică, concursuri diferite etc.".

De obicei încercăm să ținem pasul cu evenimentele și le anunțăm. Mai apar disfuncționalități între scoaterea revistei de sub tipar și ajungerea ei în mâinile cititorului. Faptul că ne-ați scris ne face să căutăm noi soluții pentru a rezolva problemele care țin de noi. În concluzie vă răspundem: Ne vom conforma!

* Gabriela Mihaela Blaj (Sagna). "După cum v-ați dat seama sunt una din prietenele revistei. Citesc mereu această revistă și sunt încântată de informațiile pe care le acumulez din ea".

Vă mulțumim pentru aprecierile pe care le faceți la adresa revistei. Cu privire la poezii, trebuie să vă precizăm că este important să folosiți și figurile de stil: metafora, comparația, antiteza etc.

* Luiza Ungureanu (Roman). "Sunt o tânără din Roman, evident o tânără ca oarecare altele numai că sunt puțin tristă din cauză că nu mă pot realiza nici într-un fel, iar idealul meu nu mai este nimic acum... însă cum întotdeauna, chiar și în momentele cele mai întunecate ale vieții, am avut ca prieten de nădejde: cartea, iată, îndrăznesc să vă scriu cu rugămintea de a-mi trimite două cărți".

Ne-au plăcut rândurile pe care le-ai trimis. Îți mulțumim și-ți dorim să trăiești în lumina acestei credințe despre care ne-ai scris: "Isuse, cred în iubire! / Cred în forța de a iubi și de-a persevera mergând înainte; / Cred că iubirea este aurora care luminează și salvează orice suflet; / Isuse, cred în tine! Cred în iubirea ta! / Eu cred în tine! Cred în iubire! Trebuie să cred în iubire! / Vreau să cred în iubire! Numai în iubire! / Doar în iubire! / Întotdeauna și pretutindeni! Iubirea doar iubirea! Cărțile credem că deja le-ați primit prin poștă.

* Veronica Dămoc (Iași). "Vă doresc un an nou binecuvântat de Domnul cu multe schimbări în bine, pace și multă bucurie tuturor. Aș vrea să mulțumesc prin dv. tuturor dar mai ales bunului Dumnezeu că ne-a trimis nouă celor din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași cei trei preoți cucernici care slujesc cu mult devotament întreaga Biserică. Vreau să-i mulțumesc Sfinției sale pr. Lucian pentru deosebitele predici ținute în parohia noastră în timpul Crăciunului. Vă rog, poate îl puteți găsi pe părintele Lucian să-i spuneți să mai vină și să ne mai vorbească, să ne deschidă mințile nouă, celor ce credem că vedem, dar suntem orbi".

Vă dorim și noi multă bucurie și credem că cel mai important lucru este să vă rugați pentru preoți. Să sperăm că pr. Lucian va citi dorința dv. și, cine știe, poate o va împlini.

* R.B. (Bacău). La primele două întrebări răspunsul este da. La a treia întrebare vă răspundem că există Școala Postliceală "Fericitul Ieremia Valahul", Aleea Mihail Sadoveanu, 46, 6600, Iași, director coordonator: pr. Benone Lucaci, tel. 032/217052; 094/545043. Profil: învățători-educatoare; psihopedagogie specială, și Colegiul Sanitar "Sfânta Lucia", Bd. Ștefan cel Mare, 26, 6600, Iași, tel. 032/212003, responsabil: Mons. dr. Alois Fechet, tel. 094/ 583946. Pentru informații suplimentare trebuie să luați legătura cu responsabilii fixați.

* Agneșca Irișec (Poiana Micului). "Vreau să vă mulțumesc pentru cea mai frumoasă revistă care este "Lumina creștinului" la care sunt abonată de doi ani. Aștept cu nerăbdare fiecare număr al revistei pe care o citesc cu mult interes. Când o primesc prima dată citesc rubrica "Poșta redacției", după aceea "Mărturii. Experiențe", apoi o citesc de la început până la sfârșit. Toate articolele sunt deosebit de interesante pentru că aflu multe despre Biserică. Am 18 ani și aș vrea să știu cine a fost sfânta Agneza, cum a trăit și cum a murit. Îmi amintesc cu bucurie momentul sosirii Sfântului Părinte la București. Mi-am dat seama că această zi este și va fi cea mai fericită zi din viața mea. Niciodată nu m-aș fi gândit că-l voi vedea pe Sfântul Părinte la câțiva metri de mine. A fost ca o minune. Nu voi uita aceasta niciodată".

În "Viețile sfinților" nu sunt amănunte cu privire la viața sfintei Agneza, ci numai despre cum și când a murit ea: "Sfânta Agneza a fost martirizată la începutul secolului IV, la vârsta de 12 ani, victimă în prigoana cruntă inițiată de împăratul Dioclețian. Urmând o tradiție greacă, papa Damasus afirmă că ar fi fost arsă pe rug. Dar este mai adevărată afirmația pr. Prudențiu și împreună cu el a întregii tradiții latine că tânăra Agneza, după ce a refuzat să aducă jertfă zeiței Vesta, a fost dusă într-un local rău famat și expusă bătăii de joc a celor de acolo, apoi decapitată cu o lovitură de spadă".

* V.D. (Bacău). "Părinții meu sunt despărțiți, am avut o viață de haos; nu-i condamn, nu am dreptul, dar mi-e rușine de ceea ce au făcut și ceea ce fac și acum. Îmi aduc aminte de toate lucrurile bune și rele din copilărie, dar de sfânta Împărtășanie nu. Cu mare regret trebuie să vă spun că părinții mei, școala și nașii nu m-au ajutat să am o educație religioasă serioasă ca s-o pot transmite copiilor mei. Din viața și necazurile mele am descoperit calea binelui și ce poate face păcatul și acum cred că sunt în stare să strig în gura mare pentru a nu mai face și alții ceea ce am făcut eu".

Să sperăm că din experiența dv. vor învăța și alții. Oricum, întâlnirea cu Cristos este cel mai important lucru din viață. Pentru restul problemelor adresați-vă părintelui paroh din parohia dv.

* Mihai Dumea (Săbăoani). "Ziua de 8 decembrie 1999 a fost o zi mare și plină de binecuvântări din partea lui Dumnezeu peste Biserica noastră locală din Dieceza de Iași. Deși a trecut câtva timp, nu pot să uit acea zi minunată în care am avut și eu marea fericire de-a participa la marele eveniment, să mă rog și să cânt la sfânta Liturghie împreună cu atâția episcopi și cu o mare mulțime de preoți încât nu am reușit să-i pot număra la sfârșitul sfintei Liturghii. Cu toate că în acea perioadă trenurile nu prea au circulat, totuși lumea a mers cu autobuze, cu mașini personale și cu ocazii. Au venit pentru a da slavă lui Dumnezeu și a participa la sfințirea unui nou episcop".

Păstrați evenimentul pe care l-ați trăit în suflet și rugați-vă pentru ca Biserica să aibă preoți buni.

* Bäetz Johannes (Germania). "Stimați redactori ai Editurii "Presa Bună" și difuzare a revistei, o dată cu aceste rânduri vă adresez din toată inima urarea de început de an: "La mulți ani!" Prin grija Mons. Anton Despinescu beneficiez de abonament la această revistă care din cuprins îmi dă o serie de învățăminte. Aici, în Germania, este foarte utilă pentru noi, cei care suntem desprinși de locurile de unde am plecat. Deși suntem aici, inima noastră este tot la locurile unde ne-am născut, am trăit și de aceia nu putem fi rupți de realitatea timpului. De fiecare dată citesc fără răgaz revista pe care apoi o dau unei surori dintr-o mănăstire care este venită tot din România (Brăila). Trebuie să menționez că primesc cu regularitate și în timp foarte scurt revista care ajunge în cinci zile. O dată cu aceste rânduri adresez sănătate și succes în nobila misiune a preoților care se ocupă de apariția revistei și activitate rodnică în munca pe care o desfășoară spiritual și material. De asemenea, mulțumiri cordiale Mons. Anton Despinescu pentru interesul ce-l are pentru noi".

Scrisoarea dv. ne-a încântat. Faptul că ați rămas atașat de valorile creștine și că n-ați uitat de locurile natale ar trebui să dea de gândit multor români, despre care uneori se spune că, ajungând departe de țară, primul lucru pe care l-au lăsat a fost credința. Vă mulțumim pentru urări și pentru mărturie.

* Mihai B. (Bacău). "Am 27 de ani și sunt dintr-un sat de lângă Roman. Am citit cu atenție revista "Lumina creștinului", dar este cam vechi numărul 10(118) 1999. Sunt deținut în Penitenciarul Bacău pentru furt, condamnat postcondamnatoriu cu 37 c.p. pentru articolul 208-209. Am primit la vizită de la mama această revistă a dv., am citit multe sfaturi și îndemnuri de a merge pe o cale mai bună. Vreau să fie publicată această scrisoare, în întregime, dacă se poate. Am să încerc să mă fac înțeles tuturor acelor care citesc această pagină să nu ajungă și ei ce am ajuns eu. Mulți tineri consumă băuturi alcoolice ca să aibă chef la discotecă, la distracții sau alții încearcă să-și înece amarul și necazul care îi apasă cu greu. Cum ar fi despărțirile de prietene, asemenea cazului meu, pierderea cuiva drag, sărăcia care se ține la tot pasul de om. În momentul când ai pus mâna pe alcool ajungi la ruină, un nimeni, ți se pare că ești mai iubit de prieteni, dar toți fug și te resping. Atunci, ce să mai zic, am uitat de necazul pe care l-am avut, mi-am înecat amarul și toată durerea care mă frământa mai la tot pasul, dar cu timpul nu mai puteam să mă las de băutură, am devenit dependent de acest dușman al sănătății, "alcoolul". E limpede că am încercat să mă las de el, dar nu am avut voință și m-am apucat de furat ca să pot produce acest sindrom în corpul meu. Acum plătesc cu libertatea cei mai scumpi ani din viață și am avut de pierdut prietenii, frații și surorile, încrederea, orgoliul meu de om. Cine ar mai sta de vorbă cu mine dacă toți știu că am fost băiat rău? Acum regret pentru tot și încerc să-mi pun ordine în viață căutând un loc departe de acel sat. E bine să gândesc astfel? Dragă redacție, vă rog dacă se poate să-mi faceți și mie un abonament pe anul 2000. Nu știu cum aș putea plăti... Vă mulțumesc!"

Ceea ce ne-ați scris este, într-adevăr, impresionant. Noi am dori să citească toți cei care sunt pe calea băuturii, pentru a vedea unde poate duce alcoolul și înlocuirea lui Dumnezeu cu chefurile, discoteca, prietenii răi etc. Aveți dreptate, o viață trăită departe de Dumnezeu nu poate duce decât la ruină. Totuși vestea bună pentru dv. e că există iertare și reabilitare. Credem că deja ați luat legătura cu preotul care se ocupă de Penitenciar, v-ați spovedit și sunteți gata să începeți o viață nouă. Citind Evangheliile de multe ori vedem cum în fața lui Isus au venit oameni cu viețile ruinate, cu frământări și probleme. El i-a iertat pe toți și le-a dat șansa unui nou început. Gândiți-vă la femeia păcătoasă, la Petru care s-a lepădat, la Matei, vameșul sau la Zaheu, care și el a furat. Nu fuga de acel sat e soluția, ci fuga de păcat și începutul unei vieți cu Cristos. Veți deveni, în felul acesta, o mărturie a minunii pe care o face Dumnezeu în viața unui om pentru vechii prieteni și pentru cei din sat care v-au cunoscut altfel. Îi veți putea ajuta pe mulți să se întoarcă de pe calea cea largă care duce la pierzare și vor fi mulți care, privind la viața dv. schimbată, vă vor căuta și nu vor fugi de dv. Avem speranța că mulți cititori, citind aceste rânduri, se vor ruga pentru dv.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat