Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Personalități ale secolului
Conform Agenției de știri "Daily Catholic", care a efectuat un sondaj, timp de 17 săptămâni, la care au participat 23.000 de persoane, topul personalităților catolice ale secolului este: 1. papa Ioan Paul al II-lea, 2. Maica Tereza de Calcutta, 3. fericitul Padre Pio de Pietrelcina, 4. arhiepiscopul Fulton J. Sheen, 5. fericita Faustina Kowalska, 6. sf. Maximilian Kolbe, 7. Maica Angelica, 8. sf. Papa Pius al X-lea, 9. papa Pius al XII-lea, 10. papa Paul al VI-lea. Lista a atras după sine mai multe comentarii, a declarat editorul de la "Daily Catholic", Michel Cain, în momentul prezentării rezultatelor pe internet. "Lista reprezintă mentalitatea catolicilor de azi", a mai spus Cain. Au mai fost candidați pe care editorii i-ar fi inclus, precum sfânta Maria Goretti și cardinalul Terence Cooke, dar care nu au primit suficiente voturi pentru a rămâne în listă. Din lista de 800 de propuneri, în urma voturilor celor 23.000 de persoane, au rămas doar 100. Din absențele notabile de pe listă amintim: Jacques Maritain, Leon Bloy, Georges Bernanos, Paul Claudel, Julien Green, Maxence van der Meer, Fratele Roger de Taizé, Abbe Pierre, Cardinalul Herrera Oria. Absenți sunt și marii martiri din Estul Europei, victime ale regimului comunist de opresiune. Nici catolicii asiatici care au suferit în China, Vietnam sau Coreea de Nord nu au fost luați în considerație.

Ajutor pentru emigranți
Cu ocazia publicării mesajului pentru apropiata Zi Mondială a Emigranților, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea a lansat un apel la solidaritate pentru a veni în sprijinul oamenilor condamnați la emigrare din cauza lipsurilor economice. Această situație ridică numeroase probleme printre care pot fi amintite: procesul de globalizare, orientarea unor țări spre ridicare culturală în defavoarea situației economice precare, repartiția inegală a resurselor mondiale economice etc. În cadrul acestui apel Sfântul Părinte a declarat: "Dacă inegalitățile se accentuează, populația săracă este nevoită să exileze în țările mai bogate unde aceștia riscă să rămână prizonieri sau să fie concentrați în diferite centre pentru emigranți".

Recunoașterea oficială
Paramilitarii din Mișcarea de Autoapărare Unită din Columbia și-au asumat la sfârșitul anului trecut responsabilitatea pentru uciderea pr. Jorge Luis Mazo Palacios și a lucrătorului umanitar spaniol Inigo Eguiluz Telleria, uciși în ziua de 18 noiembrie 1999 în urma unei confuzii. Într-o scrisoare adresată Mons. Jorge Ivan Castano Rubio, episcop de Quibdo, liderul paramilitarilor vorbește de un "incredibil incident".

Biserici distruse
Conflictele interreligioase din Nigeria nu au încetat încă. După moartea unui musulman în Ilorin, în centrul țării au fost distruse patru biserici catolice la sfârșitul lunii decembrie. Creștinii din Lagos, capitala economică a țării, au organizat o manifestație de protest pe străzile orașului împotriva conducătorilor musulmani. Aceștia din urmă sunt încurajați în aceste acte ofensive de legea islamică, care a fost instaurată în nordul țării, în ciuda avizului pe care creștinii l-au adresat guvernului federal.

Martirologiul anului 1999
Agenția de știri "Fides" a publicat lista a 31 de misionari uciși în cursul anului trecut. Deși nu este exhaustivă, lista cuprinde 17 preoți (10 diecezani și șapte călugări) patru seminariști, doi cateheți și opt călugări din trei congregații diferite, dintre care patru aparțin Misionarelor Carității fondată de Maica Tereza de Calcutta. Dintre aceștia 10 au fost misionari africani, 11 asiatici, cinci columbieni și cinci europeni; 15 au murit în Africa, nouă în Timor, patru în Columbia, iar trei în alte țări.

Masacru în Sri Lanka
În urma bombardamentului sanctuarului "Sfânta Fecioară Maria" din Madhu, în Sri Lanka, au fost uciși 42 de oameni, dintre care 13 copii și au fost rănite 59 de persoane. Edificiul era un important centru în care se refugiau numeroși oameni din cauza războiului dintre guvernanții cingalezi, de religie budistă, și independenți tamil, de religie hinduistă. În momentul bombardamentului în biserică erau refugiați peste 3.500 de persoane. Trupele de gherilă se acuză reciproc și nici una dintre ele nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest masacru. Trebuie amintit că acest război intern a făcut peste 55.000 de victime.

Arestați pentru Cristos
Sub acuzația "cred în religia lui Isus" la sfârșitul anului trecut au fost arestați în Laos șase protestanți, ridicând astfel la 14 numărul creștinilor care zac acum în temnițele din Laos pentru cauze religioase. Aceste arestări au avut loc în ciuda numeroaselor intervenții ale conducerii Bisericii din Laos, fapt pentru care acum este nevoie de "o intervenție externă pentru ca asemenea situații să nu se mai repete", a declarat Agenția de presă "Fides", citând un raport tailandez.

Vizită
Sfântul Părinte va efectua în zilele de 24-26 februarie o vizită în Egipt. În cadrul acestei vizite la Cairo, papa Ioan Paul al II-lea se va întâlni cu președintele egiptean, va vizita muntele Sinai unde se găsește Mănăstirea ortodoxă "Sfânta Ecaterina". În cadrul aceleiași vizite suveranul pontif se va întâlni cu reprezentanții comunității copte catolice (care cuprinde aproximativ 200.000 de persoane), cu cei ai comunității ortodoxe (care numără peste 6.000.000 de creștini) și cu autoritățile musulmane egiptene.

Copii-soldați eliberați
După ce au luptat mai mulți ani în trupele de guerilă din Sierra Leone, sute de copii-soldați au fost eliberați sâmbătă, 15 ianuarie, și primiți în centrele Caritas din Lungi și Port Loko, din Dieceza de Makeni. Anunțul a fost făcut de episcopul Giorgio Biguzzi, de Makeni. "Trebuie să pregătim căruțe pentru a-i lua pe toți", a declarat episcopul. La începutul lunii ianuarie doar din Kabala, la 100 de kilometri de Makeni, au fost eliberați 260 de copii-soldați. Acum "avem nevoie de fonduri pentru proiectul care vizează eliberarea completă și definitivă a acestor tinere victime de spectrul groazei și al morții". Aceasta se referă la programele de reeducare a copiilor-soldați. În final Biserica a trebuit să cumpere libertatea acestor copii. Episcopul Biguzzi a spus că "situația este acum mai pașnică și viața a reintrat în normal".

Peste un milion
Jubileul tinerilor va strânge probabil cei mai mulți participanți din cadrul întregului an jubiliar. Se estimează o participare între 1 și 1,5 milioane. Papa Ioan Paul al II-lea a primit în ziua de 15 ianuarie 250 de responsabili cu pastorala tinerilor, reprezentanți ai 52 de conferințe episcopale și 46 de mișcări și comunități bisericești din 70 de țări (printre care și România). Organizatorii vor pregăti tinerii care vor veni în perioada 15-20 august la Roma. Sfântul Părinte le-a vorbit organizatorilor în termeni foarte calzi. "Papa vă iubește foarte mult, se bazează pe voi și vă așteaptă la marea sărbătoare de credință și mărturie". De asemenea, Sfântul Părinte a subliniat că Biserica se încrede în tineri pentru că "ei au principala misiune de a răspândi evanghelia în cel de-al treilea mileniu".

Mesaj pentru Postul Mare
Prezentat joi, 26 ianuarie, în Sala Vaticană de Presă de către arhiepiscopul Paul Josef Cordes, președinte al Consiliului "Cor Unum", mesajul papei pentru timpul Postului Mare este inspirat din cuvintele Mântuitorului: "Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor". Cuprinde un puternic apel la solidaritate cu cei săraci cerând creștinilor să se angajeze în primele rânduri pentru o distribuție echitabilă a bunurilor. În mesaj se cere creștinilor mai mult ca altă dată să fie deschiși lucrării spirituale a Duhului Sfânt.

Liturghie inaugurală
Sâmbătă, 15 ianuarie, episcopul de la Chișinău, Mons. Anton Coșa, a celebrat o Liturghie solemnă în catedrala "Providența Divină" din Chișinău. Mons. Anton Cosa, administratorul apostolic de Moldova, a celebrat Liturghia inaugurală ca episcop în propria sa Administratură. Evenimentul a fost primit cu mult interes și entuziasm atât de credincioșii catolici din Moldova, prezenți într-un număr mare la Chișinău, cât și de numeroși alți participanți, reprezentanții altor culte, ai organelor de stat, ai unor corpuri diplomatice precum și ai diferitor altor organizații obștești. Alături de nunțiul apostolic pentru Republica Moldova, Mons. Karl-Josef Rauber, au mai fost prezenți, de asemenea, 11 episcopi: Mons. Petru Gherghel și Mons. Aurel Percă (Dieceza de Iași); Mons. György Jakubinyi și Mons. József Támaș (Dieceza de Alba-Iulia); Mons. Pál Reizer (Dieceza de Satu Mare); Mons. Tadeusz Kondrusiewicz (Administratura Apostolică pentru Rusia Europeană); Mons. Pickel Klemens (Administratura Apostolică pentru Rusia Septentrională); Mons. Trofimiak Markijan (Dieceza de Lutsk); Mons. Padewski Stanislaw (Dieceza de Lvov); Mons. Dubrawski Maksymilian (Dieceza de Kaminec Podolski); Mons. Lubomyr Husar (Dieceza Unită de Lvov). Au participat și numeroși preoți și surori din Moldova și din țările vecine precum și cei 7 seminariști ai Administraturii Apostolice de Moldova. Înainte de începerea sfintei Liturghii, Mons. Anton Coșa a fost primit de către președintele Republicii, dl. Petru Lucinski, care i-a transmis felicitări și urări cu ocazia ridicării la rang de episcop și i-a mulțumit pentru activitatea rodnică depusă în toți acești ani. Cu aceeași ocazie, președintele Lucinski și-a reînnoit dorința de a-l invita pe Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea să viziteze Republica Moldova. Au onorat invitația și reprezentanții Bisericii Ortodoxe din cele doua mitropolii. ÎPS Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a rostit un călduros cuvânt de bun augur noului episcop oferindu-i simbolic daruri aduse din Țara Sfântă. Un salut frățesc a fost transmis și din partea mitropolitului Petru.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat