Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Marturii. Experiente -

Vocația mea este de a evangheliza

Interviu cu un nigerian

Încercând să-mi fac o părere despre modul trăirii credinței la nigerieni, am luat un interviu unui tânăr căsătorit, cu un copil, puternic implicat în viața Bisericii locale. Numele lui este Stephen Iroegbu, are 30 de ani, este din tribul Igbo (unul din cele trei triburi importante în Nigeria) și lucrează în birou cu mine, la Siemens. Pentru cei din tribul Igbo nunțile sunt foarte fastuoase și costisitoare, iar, pentru nigerieni, tradițiile au o putere greu de imaginat. În viața nigerienilor tradiția este un motiv de mândrie națională și nu numai.

- Conform unei statistici germane din noiembrie 1999 în Nigeria sunt 50 % musulmani și 40 % creștini. Care este natura relațiilor tale cu musulmanii?
Uneori musulmanii sunt oameni foarte dificili. Ei au un mod specific de a crede în viața de apoi... Apoi, conform Coranului, unii cred că vor fi răsplătiți dacă ucid un creștin și asta pentru mine este foarte anormal... Sunt și aici, la noi, la Siemens, musulmani convertiți la creștinism, care spun că nu au putut înțelege această religie. Ce să spun, în general, mă feresc de ei.

- De când îți amintești că vii la biserică?
Vin în fiecare duminică la biserică de la vârsta de 3 luni. Din 1977, când aveam 7 ani, am început să conștientizez. Într-un fel, atunci voiam să-i arăt lui Dumnezeu cum cred eu în el. În 1982, aveam 12 ani, l-am întâlnit pe Isus în vis. Era un vis normal. Mi-a apărut în fața ochilor și mi-a spus să mă convertesc cu totul, să-i dau lui viața mea, cu totul.

- Dacă poți să ne spui câte ceva cu privire la rugăciune. Cât de deasă este pentru tine Spovada și sfânta Împărtășanie?
Vorbesc cu Isus în fiecare zi prin tot ceea ce fac. Iar el îmi vorbește în fiecare minut pentru că văd lucrările lui în viața mea, de când l-am întâlnit și i-am dăruit totul. Este atât de aproape de mine, are atâta grijă de mine... Din lipsa preoților, Spovada și Împărtășania este rară. Înainte de a veni în Abuja, respectiv Kaduna, și locuiam la țară, preotul venea foarte rar. Dar de fiecare dată când venea mă spovedeam și mă împărtășeam.

- Care crezi că este vocația ta?
Da. Vocația mea este de a evangheliza, de a predica evanghelia prin munca mea, prin tot ceea ce fac. I-am promis lui Dumnezeu să-i dau întreaga mea viață. Și i-am promis lui Dumnezeu și primul meu născut. Este băiat și i l-am dedicat lui cu totul.

- Ce însemnătate are pentru tine Biserica și care este rolul tău?
Biserica înseamnă împreună. Am adus la Dumnezeu o grămadă de oameni. Contribui la dezvoltarea Bisericii, mai ales duminicile și ajut organizațiile și asociațiile să lucreze în biserică. Sunt dirijorul corului din parohia mea și lider al multor întâlniri (am fost de exemplu în satul meu secretar al Asociației Tineretului Catolic). Menționez că și soția mea este un membru foarte activ în mișcarea carismatică din parohie (ca și mine în limita timpului disponibil).

- Ce reprezintă pentru tine sfânta Fecioară Maria?
Ea este mama lui Dumnezeu, dar și mama mea și eu o iubesc mult pentru că ea este foarte bună cu mine...

- Suntem la începutul anului 2000 și aș vrea să te întreb, dacă-mi permiți, dacă ți-ai propus ceva anume pentru viața ta spirituală în acest an jubiliar?
Da, desigur. Mi-am propus să fiu mult mai bun în acest an, să păstrez toate poruncile și să aduc la Dumnezeu cât mai mulți oameni posibil. Anul 2000 este pentru mine anul evanghelizării. De exemplu, într-o parte a orașului (Kaduna) sunt mulți creștini care nu sunt deloc creștini, ci doar cu numele. Aceștia sunt practic indigenii acestor locuri, peste care au venit actualii locuitori. Pe o parte din aceștia i-au încreștinat, dar nu m-am ocupat prea mult de ei. Acum mulți din acești băștinași merg duminica la biserică și apoi seara la cârciumă. Da, este timpul de a evangheliza pe cât mai mulți oameni.

(Kaduna - Nigeria, 7 ianuarie 2000)

Interviu realizat de Cornel Bărbuț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat