Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cine suntem?

Aceste rânduri vor ajunge târziu... sau poate niciodată. Depinde ce înseamnă "mâine": zilele care vin. Și câte vom primi în dar, așa cum am primit și până astăzi.

Prin ele încerc să comunic și să transmit afecțiune, în special pentru persoanele care au eșuat dureros în viața consacrată și care suferă cumplit de mult sub judecata marginalizată și calomniată a unor oameni de rând superficiali.

Îmi amintesc de Leon Blois, care spunea că Dumnezeu iubește pe cei care-l răstignesc și că îi răstignește pe cei care îl iubesc. Probabil că Dumnezeu obișnuiește să ne iubească neimaginat de mult (nu?), dacă ne pedepsește chiar atât de aspru. Noi nu putem să înțelegem cât: nici dacă încercăm să depistăm, să investim sute de explicații. Acestea se vor liniști acolo unde vom deduce că la nivel uman, tot ce s-a spus e explicit.

De fapt, nimeni din câți au vrut să se ofere pentru Dumnezeu și să-i servească lui, nu a pierdut nimic din acest timp. A fost o perioadă reciproc dăruită, în care Dumnezeu a refăcut tot; el nu a păgubit, și-a respectat propria-i lege, conform cu care se rearmonizează totul, conform cu care ni se îndatorează nouă și ne dăruiește apoi cu dobânzi.

Doar unii avem experiențe în viața consacrată. Când le începem, le începem singuri: prietenii ne pedepsesc pentru curaj, iar dacă revenim pe neașteptate, necunoscuții se distrează pe seama noastră, ca la circ. Atunci ne străduim să regăsim încrederea și o găsim, deși cu mare greu; cine suntem? Aceiași: căutătorii iubirii, neconsolații căutători, suflete valoroase și în același timp slabe, la fel ca toți oamenii. Această stare, însă devine temporară: la o răscruce nu poți să rămâi mereu; urmează să alegi unul din drumurile care încep în față și pe care le ai, e foarte clar, la dispoziția ta. Ambele sunt bune, viața începe de la capăt, dar pentru că o reîncepi matur, nimic nu ți se mai oferă gratis: vei începe să recucerești.

Am fost preocupată de viața consacrată 10 ani și fără să reușesc nimic. Mai ales curioasă am fost (sub toate formele), încă din anul majoratului meu. Această curiozitate a schimbat copilul care am fost atunci și a făcut din mine o persoană nouă și necunoscută, apoi am eșuat. Nefericirea mi-a paralizat multe reflexe afective și ani întregi nu am avut prieteni în jurul meu. Eșecul mi-a distrus iubirea pentru mine însămi (care e foarte bine să existe în stadiu sănătos), dar sufletul trăia ca protejat din afară, parcă nu-mi răspundea și parcă nu aveam acces să mi-l reglez. Am vrut să știu de ce se întâmplă așa și m-am convins (în timp) că cineva m-a vrut cu încăpățânare, pentru totdeauna. Eu sunt unul din mulțimea sufletelor care au revenit la acest Isus - intim și la iubirea lui, incomparabilă. Ca într-o "nebunie", fiecare eșec m-a îndrăgostit de un alt început, de o nouă probă, despre care nu am știut dacă va reuși sau nu. Incertitudinea și mai ales experiența care îi urma, erau necunoscute și predestinate: montau un plan într-un alt plan. Căderile amplificau pustiul și descurajarea, ele m-au obosit nespus de mult, însă m-au instruit nespus de bine, ca pe un soldat: astăzi sunt consacrată.

Prin aceste rânduri vreau să transmit celor la fel de încercați, că Dumnezeu nu tace în fața cutezanței: el nu rămâne mut. Mișcat în inimă, va face restul pașilor spre noi. Probabil că nu toți servitorii lui sunt tandri și senini. Dar poate că sunt înnăscuți să fie luptători și neînlocuiți de nimeni.

Comunitatea va avea mereu niște persoane destinate să ajute. Sunt specializate pentru acest lucru, indiferent că știm sau nu vom ști destul de bine aceasta, vreodată.

Iar Dumnezeu... ne dovedește multe prin faptul că se lasă iubit și servit de noi, oamenii, ca și cum am fi niște îngeri. Și astfel, nu contează că ești mic sau mare, aproape sau departe, contează că acesta este locul tău, că tu ești unic și fericit numai așa.

Sr. Luminița Simon



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat