Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Aventura Scout

"Căutați să lăsați această lume un pic mai bună decât ați găsit-o". (Robert Baden-Powell)

Pentru a răspunde necesităților timpului cu privire la educație, întotdeauna, oamenii au căutat soluțiile cele mai practice și eficace. Dacă nu mai funcționează vechiul sistem de învățământ, sau dacă nu răspunde suficient exigențelor actuale, se poate recurge la o metodă nouă..., sperăm mai bună. Educația se face în primul rând în familie, de fapt lucru știut, dar viața normală depășește totdeauna granițele mediului familial, de aceea este nevoie de o educație pentru societate, o educație pentru diversitate, o educație pentru solidaritate, mai bine zis o educație globală. Acestea sunt câteva repere pe care le urmărește metoda educațională Scout.

După cum am mai spus și în alte rânduri, Scoutul se ocupă de educația copiilor și a tinerilor, având un program și o metodă specifică. O constantă a metodei educative Scout este "educația prin joc". Firesc, pentru copii joaca este o atracție poate chiar irezistibilă, fără intervenția părinților. De aceea metoda Scout caută să-și însușească această dorință normală, să o preia în dimensiunile ei și să o fructifice cu mijloace adecvate. Mulți oameni, care mai târziu ajung mari personalități, se plâng că le-a fost răpită copilăria sau nu au avut parte să se bucure de ea. Pentru a ajunge la performanțe spectaculoase, cu siguranță că, dacă lipsește geniul nativ, este nevoie de un efort enorm. Dar, cum nu toți putem deveni mari savanți și nici genii, este nevoie ca fiecare să-și însușească un minim de cunoștințe și deprinderi pentru viața socială și cotidiană.

Luna aceasta, pe data de 22, Asociația Scout Catolică Română sărbătorește un eveniment marcant pentru viața Scout, este aniversarul fondatorului acestei mișcări mondiale Scout, Robert Baden-Powell. De aceea ziua de 22 februarie a fiecărui an a fost aleasă ca Ziua Mondială Scout.

Cum se evidențiază acest eveniment în plan practic, este de datoria fiecărui responsabil de grup Scout. Și, cel puțin scoutiștii, o știu bine. Fiindcă la aceste ocazii de sărbătoare se face și un mic bilanț al vieții Scout în ansamblu, am dori să schițăm în câteva cuvinte un moment important din activitatea Scout din dieceza noastră.

Anul trecut asociația noastră a primit invitația unui grup Scout, Entraide Internationale Des Scouts de la Region Cluses (Franța) de a participa la un campus internațional care s-a desfășurat în perioada 11-18 iulie - Morgex-Val d'Aoste, Franța și 19-27 iulie 1999 Assisi, Italia cu participanți din diferite țări. Cei șapte (14-18 ani) care au reprezentat asociația la acest campus au fost încredințați responsabilității lui Andrei Bulai, membru Scout din Bacău. În ciuda greutăților întâmpinate până la sosirea în Franța, experiența pe care au trăit-o acolo i-a făcut să uite ceea ce a fost greu pentru a se bucura pe deplin de frumusețea peisajelor pe care le-au văzut și de viața minunată care poate fi trăită împreună în ambianța Scout. Ce ar putea să satisfacă mai mult dorința de nou a tinerilor decât aventura în locuri necunoscute și rueșita în orice situație? Nu vi se pare interesant să reușești a descoperi istoria unui loc fără să știi în prealabil mai nimic despre acesta, ci doar să cauți, să întrebi pe alții, riscând să nu te înțeleagă prea bine, să descoperi lucruri interesante acolo unde nu te aștepți?

Desigur, viața întreagă pentru noi este o căutare și o descoperire continuă a ceea ce nu cunoaștem. De aceea scoutiștii obișnuiesc să privească întreaga viață cotidiană ca o continuă aventură, și nu în cele din urmă ca pe o aventură în spatele căreia totdeauna îl descoperă pe Dumnezeu, minunăția creației sale și nemărginirea infinitului său.

Am dori, totodată, să adresăm un gând de mulțumire domnului Antoine Monnet, responsabilul asociației Scout din Franța, care ne-a făcut invitația la acest campus internațional.

Asociația noastră Scout, ajunsă la a X-a aniversare a acestei Zile Mondiale Scout, dorește cu această ocazie să transmită un mesaj de salut și bucurie tuturor scoutiștilor cât și celor care și-ar dori să încerce aventura Scout.

Adrian Florian



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat