Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Da, spus a doua oară

Știam că Dan și Cristina aveau dificultăți în căsătorie, dar nu mă gândeam că pot ajunge la divorț. "Nu mai pot, mi-a spus Cristina, n-am spus nimănui până acum ca să nu ne facem de râs în sat, dar nu se mai poate. Am suportat zece ani de certuri, neînțelegeri, teamă, dar eu și copiii nu mai putem continua în felul acesta". Părinții și frații lor au încercat de nenumărate ori să împiedice acest pas, dar acum s-au resemnat neputincioși în fața imposibilității unei împăcări. Totuși eu, ca nașa lor de cununie, nu puteam să mă împac cu gândul că nu se mai poate face nimic. Îi cunoșteam bine pe amândoi, bunătatea și generozitatea lor, și mi-am zis: "Ceea ce e imposibil pentru oameni este posibil la Dumnezeu". Într-o după-amiază am vorbit cu Cristina: am ascultat ceasuri întregi argumente convingătoare. "Într-adevăr numai Dumnezeu mai poate face ceva", am zis. În altă zi am vorbit cu Dan. Avea și el argumentele lui. Și am continuat în felul acesta, fără a mă descuraja, mai multă vreme. Încet, încet am intrat tot mai mult în problematica acestei familii, în ruptura ce se deschisese. Trăiam această dramă împreună cu protagoniștii și descopeream cum multe răni se cicatrizau, acoperite de balsamul credinței în Dumnezeu pe care îl duceam mereu cu mine.

Într-una din zile mi s-a părut că a sosit momentul să le vorbesc direct, fără a mă face de neînțeles. I-am invitat la mine acasă, fără ca să știe unul de celălalt. Când s-au întâlnit... nici măcar nu se priveau, stăteau cu spatele unul la altul. Ca să sparg gheața, cu zâmbetul pe buze și ceva umor, am început: "Totuși voi v-ați căsătorit din dragoste; când v-ați întâlnit erați atât de tineri: Dane, îți amintești acea primă întâlnire? Ce ai simțit văzând-o pe Cristina? Și tu Cristina?...

Îmi răspundeau monosilabic, dar își aminteau foarte bine...

"Știți ce s-a întâmplat apoi? Vă spun eu: această iubire a voastră, fiind omenească, era ca o floare frumoasă care, la un moment dat, s-a ofilit și nu ați mai reușit s-o recunoașteți, dar în locul ei poate înflori alta, ce nu se ofilește, atunci când iubirea e construită pe Dumnezeu. Voi de acum trebuie să începeți să descoperiți adevărata legătură a căsătoriei, iubindu-vă într-un mod supranatural, văzându-l pe celălalt așa cum îl vede Dumnezeu, cu milă și generozitate și el vă va ajuta să rezistați oricărei piedici."

Simțeam cum Dumnezeu dărâma bariera care de ani de zile se ridicase între ei, iar Dan și Cristina s-au decis să asculte și să urmeze invitația lui Isus.

S-au dus la biserică și, după ce s-au spovedit pentru a începe cu adevărat totul de la capăt, și-au reînnoit în fața preotului promisiunile de la căsătorie. A urmat o mică petrecere, între noi, pentru această "nouă" cununie, iar Cristina îmi spunea cu ochii strălucind de fericire: "A fost o zi extraordinară, cea mai frumoasă, iar noi ne simțim într-adevăr proaspăt căsătoriți".

Au trecut deja câteva luni. Totul e foarte bine. Secretul lor stă în cuvintele pe care mi le-a spus Cristina de curând: "Căutăm să rămânem fideli propunerii de a nu ne îndepărta de Dumnezeu, deoarece, cu cât ne îndepărtăm mai mult de el, cu atât iese la suprafață omul din noi și atunci... atunci ne cerem scuze și începem totul de la capăt. Știi ce am descoperit? Că îl iubesc mai mult pe Dan acum, decât prima dată când ne-am cunoscut și ne-am logodit". Antonia (Iași)

Pagină realizată de pr. Cristinel Fodor



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat