Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Abecedarul pentru învățătura pruncilor catolici din Principatul Moldovei

În baza prevederilor Regulamentului organic, adoptat în Moldova, în 1831, care prevedea posibilitatea înființării de școli de toate genurile în Principatele Române, episcopul Carol Magni a înființat în 1835 școli catolice la Iași, Săbăoani, Focșani, Galați și Călugăra. Alte două școli vor fi înființate de episcopul Rafael Arduini, probabil după anul 1838, în localitățile Huși și Grozești. Trebuie specificat dintru început faptul că aceste școli, care aveau un caracter privat, au fost înființate exclusiv prin contribuția Vicariatului Apostolic al Moldovei și a unei asociații de binefacere din Lyon (Franța). La această dată Eforia Școlilor Publice din Moldova nu se arătase deloc interesată de instituții de învățământ private, inclusiv confesionale, iar programul fondării de școli publice sătești va fi dezvoltat abia în anul 1858.

Pentru elevii din cele șapte școli menționate, episcopul Rafael Arduini a tipărit la Iași, în 1841, probabil la Tipografia "Buciumul Român", 1.000 de abecedare românești. Pentru prima dată în istoria învățământului românesc, menționează pr. Iosif Gabor, într-una din lucrările sale "aceste abecedare separă noțiunile gramaticale și cele de aritmetică de textul Liturghiei ori al Ceaslovului. Abecedarul, care avea 16 pagini, era împărțit în trei părți. În prima parte elevii erau inițiați în tainele citirii și scrierii în limba română cu litere chirilice. În partea a doua erau prezentate rugăciunea Tatăl nostru, cele 10 porunci ale lui Dumnezeu, cele cinci porunci ale Bisericii, tainele sfintei Biserici, păcatele de moarte, cele patru lucruri de pe urmă, precum și faptele credinței, nădejdii, dragostei și durerii. Abecedarul se încheia cu tabla înmulțirii.

Abia, în decembrie 1860, Ministerul a autorizat legal abecedarul tipărit în 1841, a cărui valoare o recunoștea acum după ce studiase în prealabil un exemplar primit de la episcopul Iosif Tomassi. La 26 ianuarie 1861, Ministerul a mai solicitat 100 de exemplare, care urmau să fie trimise școlilor elementare înființate deja sau care urmau a fi deschise în satele catolice. Potrivit dispozițiilor episcopului Tomassi, abecedarul era obligatoriu în toate școlile catolice, private sau publice. În consonanță cu această dispoziție, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice concluziona în 1860 că "negreșit, citirea rugăciunii în românește la școală nu se poate crede a atinge în ceva dogmele cultului catolic și credinței religioase a copiilor", reiterând obligația predării catehismului copiilor catolici în școlile de stat.

Evoluția acestui abecedar a fost determinată de introducerea alfabetului latin, începând cu 1859, de Legea instrucțiunii publice adoptată de Al.I. Cuza în 1864, dar și de noile tipărituri religioase catolice românești care le înlocuiau pe cele ale episcopilor Tomassi și De Stefano tipărite cu litere chirilice. Este greu de crezut că acest abecedar a fost retipărit după 1859, de data aceasta cu caractere latine, cu atât mai mult cu cât religia, citirea și aritmetica urmau a fi învățate după manuale separate. Cu siguranță că instrucțiunea morală și religioasă a copiilor catolici s-a făcut începând cu anul 1866 după Catehismul elementar pentru tinerii romano-catolici tipărit la Iași de episcopul Iosif Salandari.

Câteva exemplare din abecedarul tipărit în 1841 au fost descoperite de noi în fondul documentar Arhiva Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice din București, iar alte câteva exemplare ne-au fost semnalate în unele arhive parohiale din Moldova, precum și în cea a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași.

Dr. Dănuț Doboș și pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat