Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Jubileul artiștilor. Arta are nevoie de Biserică?

Vineri, 18 februarie, comemorarea Fericitului Ioan (Beato Angelico), va fi jubileul artiștilor. Sfântul Părinte va oficia o Liturghie specială pentru artiști în bazilica "Sfântul Petru" și va avea un mesaj pentru ei. În Dieceza de Iași vor fi rugăciuni pentru această categorie socială. Prin acest jubileu artiștii sunt invitați să descopere dimensiunile spirituale ale muncii lor. Ei au vocația frumuseții, ca pe un talent ce trebuie să aducă rod, pentru a-l pune în slujba aproapelui și a întregii umanități. "Biserica are nevoie de artă", scrie suveranul pontif în Scrisoarea către artiști, publicată la 4 aprilie 1999, apărută în românește la Editura "Presa Bună".

Sfântul Părinte adună în această scrisoare reflecții născute în timpul propriei vieți, cu experiențele sale artistice, de poet, scriitor, dramaturg, el însuși artist, pe lângă pontif, și oferite "celor care cu o dăruire pasionantă caută noi epifanii ale frumuseții pentru a le dărui lumii într-o creație artistică". La baza scrisorii stă dorința neobosită a Sfântului Părinte de a reafirma, reînnoi și, dacă e necesar, relansa dialogul cu artiștii, după Conciliul Vatican II, mult citat, deoarece acea adunare "a pus - scrie papa - bazele unui reînnoit raport între Biserică și cultură, cu reflexe imediate și asupra domeniului artelor. Este un raport care se propune sub semnul prieteniei, deschiderii și al dialogului".

Perspectivele în care pontiful inserează dialogul său personal cu artiștii sunt trei: teologică, istorică și o a treia care străbate întreaga scrisoare, centrată pe existența omului și pe responsabilitatea și finalitatea artei: o perspectivă etico-existențială.

Biserica are nevoie de artă. Pentru că "arta trebuie să facă perceptibilă, ba și mai mult, pe cât posibil, fascinantă lumea spiritului, invizibilului lui Dumnezeu". Ioan Paul al II-lea își pune sieși și propune tuturor artiștilor și cititorilor, credincioși și necredincioși, o întrebare: "Arta are nevoie de Biserică?" El însuși o definește o întrebare provocatoare. Papa afirmă că această "provocare" "... are o motivație a sa legitimă și profundă". Intră astfel în însuși sufletul artistului: îl explorează, pentru că îl cunoaște, artist el însuși. Într-o viziune care nu exclude rodnicia altor contexte religioase, nu relativizează faptul că "dogma centrală a Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu oferă artistului un orizont particular bogat în motive de inspirație".

Apelul final adresat artiștilor reconfirmă alianța dintre evanghelie și artă, apropierea dintre misterul lui Dumnezeu întrupat și misterul omului: să fiți foarte conștienți, artiști din întreaga lume, că "...omenirea din toate timpurile - și chiar și cea de astăzi - așteaptă să fie luminată pe drumul propriu și în ceea ce privește propriul destin". Această scrisoare ne duce cu admirație, entuziasm și bucurie de nespus, spre frumusețea autentică "deschizând sufletele spre sensul eternului", pentru a gusta, deja pe acest pământ, puțin din paradis, datorită noilor epifanii ale frumuseții.

"Frumusețea" care salvează
Acum în pragul celui de-al treilea mileniu, vă doresc vouă tuturor, preaiubiți artiști, să fiți atinși de aceste inspirații creatoare cu o intensitate specială. Frumusețea pe care o veți transmite generațiilor de mâine să fie de așa natură încât să trezească în ele uimire! În fața sacralității vieții și a ființei umane, în fața minunățiilor universului, singura atitudine potrivită este cea a uimirii.

De aici, din uimire, va putea izvorî entuziasmul... De entuziasm au nevoie oamenii de astăzi și de mâine pentru a înfrunta și depăși sfidările cruciale care se anunță la orizont. Datorită lui, omenirea, după orice rătăcire, va putea să se ridice din nou și să-și reia drumul său. În acest sens s-a spus cu o profundă intuiție că "frumusețea va salva lumea" (F. Dostoevski, Idiotul, P. III, cap. V, Milano 1998, p. 645).
(Din Scrisoarea către artiști)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat