Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

A-l contempla pe bunul Samaritean

Jubileul bolnavilor și al lucrătorilor din domeniul sanitar

Jubileul bolnavilor și al lucrătorilor din domeniul sanitar va avea loc la Roma vineri, 11 februarie, când se comemorează Apariția sfintei Fecioare la Lourdes. În mod tradițional această zi era Ziua Mondială a Bolnavilor. În bazilica "Sfântul Petru", Sfântul Părinte va oficia sfânta Liturghie și va celebra sacramentul Ungerii bolnavilor. Jubileul, care se adresează bolnavilor și lucrătorilor din domeniul sanitar (medici, farmaciști, infirmieri etc.), dar și voluntarilor și păstorilor (episcopi, capelani etc.), se va desfășura în trei momente: reflecție (tema "Identitatea catolică a lumii sanitare în fața provocărilor celui de-al treilea mileniu", între 9 și 10 februarie); celebrare euharistică cu Sfântul Părinte și administrarea sacramentului Ungerii bolnavilor, seara - procesiune cu lumânări de la Castelul "Sfântul Înger" până în Piața "Sfântul Petru" (11 februarie); sărbătoare de bucurie și speranță (sala "Paul al VI-lea" - festivalul speranței, 12 februarie). Mons. Javier Lozano Barragan, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorala Serviciilor Sanitare și organizatorul jubileului, a declarat că au fost invitați special la acest jubileu episcopi din țările sărace, însoțiți de un bolnav și de un medic. Aproape 10.000 de bolnavi din 72 de țări sunt așteptați la Roma. Printre participanți: Christopher Reeve, actorul care a jucat Superman. În mai 1995, actorul a suferit un grav accident căzând de pe cal și rămânând paralizat total. "Superman" a devenit un ajutor pentru cei aflați în situații asemănătoare, după ce el însuși a trecut prin depresii grave, gândindu-se chiar la eutanasie, depășind greutățile datorită sprijinului soției. Vor fi prezenți, de asemenea, Susan Sarandon, cea care a jucat rolul sr. Préjean, călugăriță cunoscută prin lupta ei împotriva pedepsei cu moartea; Maryl Streep și Paul Newman, care s-au asociat eforturilor de luptă împotriva paraliziei.

În Dieceza de Iași, în ziua de 11 februarie în toate bisericile se va face o rugăciune specială pentru bolnavi și pentru cei care îi îngrijesc, fiind în comuniune cu cei care celebrează jubileul bolnavilor și al lucrătorilor sanitari. La nivel diecezan acest jubileu va fi celebrat în diferite centre și în fiecare comunitate în ziua de 13 mai, Arătarea Maicii Domnului la Fatima, după un program care se va stabili.

Pentru a fi sensibilizat întreg poporul lui Dumnezeu, instituțiile sanitare catolice și persoanele ce lucrează în aceste domenii, iar bolnavii să știe că au un rol deosebit în sânul comunității creștine, oferindu-și jertfele și unindu-și suferințele lor cu cele ale lui Cristos și pentru a pregăti această zi, Sfântul Părinte a dat un mesaj. "Jubileul ne invită să contemplăm fața lui Isus, divinul Samaritean al sufletelor și al trupurilor". Cu aceste cuvinte, Ioan Paul al II-lea se adresează tuturor fiilor Bisericii în mesajul pentru Cea de-a VIII-a Zi Mondială a Bolnavului, dat la Castel Gandolfo, în ziua de 6 august 1999.

Punctele principale ale mesajului:
- "În decursul istoriei, omul... a realizat mari cuceriri în apărarea sănătății", dar "a și crescut fluviul durerii umane...".
- "Biserica... continuă să contribuie la grija față de sănătate și față de cei bolnavi".
- "Alături de lumini, nu au lipsit și umbre, care au întunecat și întunecă și astăzi tabloul, de altfel din multe aspecte minunat, al promovării sănătății".
- "În pragul noului mileniu, este de dorit ca și în lumea suferinței și a sănătății să se promoveze "o purificare a memoriei" care să conducă spre a recunoaște greșelile săvârșite de cei care au purtat și poartă numele de creștin".
- Ce mari perspective de sfințire personală și de cooperare la mântuirea lumii deschide fraților și surorilor bolnavi, drumul trasat de Cristos și de atâția discipoli ai săi!".
- "Exemplul lui Isus, bunul Samaritean, nu determină numai la asistența acordată bolnavului, ci și la crearea posibilității de a-l reinsera în societate".
- "Două sunt datoriile care merită o atenție specială din partea creștinului: apărarea vieții și promovarea unei sănătăți, demnă de om".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat