Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Inițiative diecezane

Interviu cu Mons. Alois Fechet

De la 1 octombrie 1993, Mons. Alois Fechet este vicar episcopal pentru viața consacrată în Dieceza de Iași. Sfinția sa a binevoit să răspundă la câteva întrebări, explicând sensul jubileului și inițiativele la nivel diecezan.

Ce semnificație are anul jubiliar 2000 pentru călugări, călugărițe și fecioarele consacrate?
Persoanele consacrate intenționează să parcurgă cu profund spirit de credință toate etapele și inițiativele propuse, atât la nivel general cât și pe plan diecezan. Aceasta va face ca dăruirea și consacrarea lor să le apropie mai mult de Cristos și apoi, adăpându-se la izvorul apei vii și dătătoare de viață, pătrunse total de Duhul său, să poată cu mai multă înflăcărare și îndemânare să împărtășească oamenilor în mijlocul cărora trăiesc iubirea, adevărul, dreptatea, speranța, încrederea, bunătatea. În acest sens am luat act cu multă satisfacție cum unele congregații și-au propus efectiv să trăiască jubileul, angajându-se să fie cât mai aproape de categoriile defavorizate ale societății, implicându-se în mod dezinteresat în proiecte sociale și caritative, dovedind astfel trăirea practică a consacrării lor.

Ce manifestări specifice sunt prevăzute pentru persoanele consacrate în decursul anului sfânt?
Preasfințitul Petru Gherghel a desemnat nouă biserici unde orice creștin poate, în condițiile obișnuite, să obțină indulgența. Cred că fiecare congregație sau ordin va organiza pelerinaje spre aceste centre pentru a beneficia de harurile și binecuvântările speciale ale jubileului. Dar, așa cum la apelul Sfântului Părinte în ziua de 2 februarie se va ține la Roma jubileul vieții consacrate, în dieceza noastră vom trăi un moment deosebit de comuniune cu episcopii noștri și cu toate persoanele consacrate la Bacău în ziua de 25 martie, iar apoi la Cacica la 15 august; în acele zile, privind la preasfânta Fecioară Maria, vom încerca să ne verificăm personal și comunitar și în întâlnirea noastră cu Cristos vom da un nou avânt reînnoirii noastre spirituale, ne vom angaja să ne trăim vocația cu cât mai multă autenticitate, coerență și intensitate, sorbind din izvorul harurilor lumina și puterea de care avem nevoie pentru împlinirea misiunii noastre deloc ușoară în mijlocul lumii contemporane. Surorile din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" vor sărbători jubileul vieții consacrate la nivel local în trei centre. Marți, 1 februarie, surorile din zona Bacău în Casa "Buna-Vestire" din Barați. Miercuri, 2 februarie, surorile din zona Iași în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, și joi, 3 februarie, surorile din zona Roman în Casa de Reculegere din Traian (NȚ). Va fi un program spiritual încununat apoi de sfânta Liturghie.

Credeți că vor fi posibile pelerinaje ale persoanelor consacrate la Roma sau în Țara Sfântă?
În momentul de față nutrim speranța că fiecare congregație sau ordin se vor sensibiliza în așa fel încât în vara acestui an să putem organiza măcar două pelerinaje: unul la Ierusalim și unul la Roma, pentru ca astfel să ne exprimăm comuniunea noastră cu Cristos, mergând pe urmele pașilor săi în Țara Sfântă, și apoi comuniunea noastră cu vicarul său, întorcându-i vizita pe care a făcut-o în România. Aș dori să menționez pe această cale că toate persoanele consacrate care intenționează să ia parte la unul sau la ambele pelerinaje, trebuie să-și manifeste această dorință în scris sau să ne contacteze telefonic, pot participa și tinerii sau tinerele care sunt în postulandat sau noviciat.

Vreți să transmiteți un mesaj persoanelor consacrate din dieceză?
Plecând de la cuvintele înscrise pe stema episcopilor noștri doresc să fac un apel către toți cei care constituie un element și o componentă de bază a diecezei noastre: să fie și să trăiască "înrădăcinați și întemeiați în iubire", "pentru ca toți să fie una"; să nutrim speranța și să lucrăm efectiv pe toate căile și folosindu-ne de toate mijloacele pentru ca sfârșitul anului jubiliar, așa cum ne spunea Sfântul Părinte, "dacă nu ne va găsi uniți pe deplin și definitiv, cel puțin să ne apropie cât mai mult unii de alții". Astfel vom da mărturie și vom fi mărturie vie că Biserica e una așa cum a întemeiat-o și voit-o Cristos.

În lume
Preoți călugări: 140.000
Călugări: 60.000
Novici: 10.000
Călugărițe: 800.000
Novice: 20.000

În Dieceza de Iași
Congregații de bărbați: 10
Congregații de femei: 27
Călugări: 60
Călugărițe: 380
Fecioare consacrate: 191
Preoți călugări: 85

Seminariști în instituții ale ordinelor călugărești
- studenți: 155 (la studii 20)
- elevi 235



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat