Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Jubileul vieții consacrate

Începând cu anul 1997, pentru semnificația deosebită a misterului celebrat, Sfântul Părinte a vrut ca data de 2 februarie, sărbătoarea Întâmpinării Domnului, să fie Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. O zi de mulțumire pentru darul vieții consacrate de reînnoire a iubirii și a dăruirii totale față de Dumnezeu și față de oameni. Mulțumire pentru darul vieții consacrate

În calendarul anului sfânt ziua de 2 februarie va fi dedicată la Roma și în Bisericile locale celebrării jubileului vieții consacrate. Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică a considerat oportun să ofere un material orientativ pentru pregătirea zilei de 2 februarie prin celebrarea a trei momente distincte de rugăciune în jurul unor concepte cheie care sunt propuse de îndemnul postsinodal "Vita consecrata": vocația-consacrare, comuniune-ecumenism, misiune-mărturie-martyria. În acest sens, în multe comunități și mănăstiri cele trei momente vor fi organizate ca un triduum, în zilele precedente celei de 2 februarie (30 ianuarie - 1 februarie): duminică, 30 ianuarie - o celebrare de mulțumire pentru darul vocației, împreună cu vesperele; luni, 31 ianuarie - o celebrare penitențială; marți, 1 februarie - o adorație euharistică. Punctul culminant va fi pe 2 februarie printr-o celebrare euharistică de mulțumire pentru darul vieții consacrate.

La Roma, jubileul vieții consacrate va fi precedat de cele trei zile de pregătire. Duminică seara, 30 ianuarie, fiecare comunitate este invitată să trăiască celebrarea vesperelor ca o pregătire la acel dar al harului la care Biserica le cheamă să participe, prin experiența jubileului. În după-amiaza zilei de 31 ianuarie, Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, în colaborare cu Uniunea Superiorilor Generali (USG), Uniunea Internațională a Superioarelor Generale (UISG) și Conferința Mondială a Institutelor Seculare (CMIS), va organiza în aula "Paul al VI-lea" un moment de rugăciune și de mărturie, un moment care este "via lucis", "drum de lumină" (cf. VC 40) în misterul pascal trăit în Biserică de viața consacrată. Pe 1 februarie în bazilica "Sfânta Maria cea Mare" întreaga zi va fi dedicată adorării preasfântului Sacrament, ca mulțumire pentru marele dar făcut Bisericii și lumii de către Tatăl prin întruparea Cuvântului. "El, întrupându-se în sânul Mariei acum 20 de secole, continuă să se ofere pe sine omenirii ca izvor de viață divină" (TMA, 55). Pe 2 februarie, în jurul Sfântului Părinte, persoanele consacrate vor celebra în mod solemn jubileul în bazilica "Sfântul Petru". Cu această ocazie vor fi prezentate de către președinții conferințelor de viață consacrată ofertele adunate în comunitățile din întreaga lume.

În Dieceza de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă se vor întâlni cu persoanele consacrate în biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău în ziua de 25 martie, iar apoi la Cacica la 15 august. De asemenea, cei doi episcopi vor celebra o sfântă Liturghie la care vor participa surorile din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și persoane consacrate din alte congregații: marți, 1 februarie la Barați, miercuri, 2 februarie, în catedrala din Iași și joi, 3 februarie, la Traian (NȚ).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat