Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

În slujirea lui Dumnezeu și în serviciul aproapelui

Luna februarie a acestui an binecuvântat cuprinde mai multe jubilee: jubileul vieții consacrate, jubileul bolnavilor, jubileul artiștilor, jubileul diaconilor permanenți, jubileul Curiei Romane.

Dintre aceste jubilee, trei sunt de o importanță particulară:
1. Jubileul vieții consacrate - 2 februarie
2. Jubileul bolnavilor și al lucrătorilor din domeniul sanitar - 11 februarie
3. Jubileul artiștilor - 18 februarie.

Sunt momente în care sufletele generoase, care simt o vocație specială și au o carismă particulară se oferă să-l preamărească pe Dumnezeu fie cu întregul program de viață spirituală, fie prin binele pe care îl fac celorlalți - în școli, în spitale, pe scene sau în ateliere de creație, potrivit cu învățătura sfântului apostol: "Iar mai presus de toate să aveți dragoste, ea este legătura desăvârșirii. Și orice ați face, cu cuvântul sau cu fapta, toate să le faceți în numele Domnului Isus. Prin el să aduceți mulțumire lui Dumnezeu Tatăl" (Col 3,14-17).

Chemarea de a face bine, de a ne îndrepta spre aproapele este pentru toți oamenii, pentru toți care fac parte din poporul lui Dumnezeu - episcopi, preoți, suflete consacrate, laici. Suntem cu toții chemați să-l iubim pe Dumnezeu și să facem binele.

Într-un chip deosebit trebuie să simtă și să trăiască această chemare sufletele consacrate, fie că sunt într-o mănăstire, în clauzură, fie că lucrează în câmpul pastoral, caritativ și social, precum și cei ce au ales slujirea sanitară - medici, infirmieri, asistenți sanitari, angajați sau voluntari în favoarea celor în suferință fizică sau psihică. Alături de aceste categorii de persoane trebuie să se simtă și cei care au îmbrățișat vocația de artiști. "Toate trebuie să le faceți în numele Domnului" (cf. Col 3,14).

Într-un chip deosebit în anul marelui jubileu suntem chemați să ne cunoaștem vocația și să ne întrebăm asupra îndeplinirii ei.

1. Vă chemăm, așadar, dragi suflete consacrate, dragi călugări și călugărițe, dragi frați și surori, dragi laici consacrați, să analizați cu deosebit interes materialele pe care Sfântul Părinte, prin Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, le transmite pentru pregătirea și celebrarea zilei de 2 februarie, zi destinată jubileului sufletelor consacrate și să vă reînnoiți fiecare în parte, fiecare familie și congregație, fiecare institut religios, făgăduințele făcute și prezentate în ziua profesiunii religioase. Vă propunem să vă folosiți de materialul pregătit de Părinții Verbiți din Traian, care este un bun îndrumător pentru trăirea Zilei Vieții Consacrate - 2 februarie 2000.

Pe plan diecezan noi stabilim ca să celebrăm încă o dată - în ziua de 25 martie acest moment deosebit: Ziua jubileului diecezan pentru sufletele consacrate - în biserica din Bacău, declarată de noi loc de pelerinaj, după programul ce-l veți primi de la vicarul nostru episcopal, Mons. Alois Fechet.

2. Vă invităm și pe voi, dragi și prețuiți bolnavi, să primiți cu mângâiere și curaj mesajul Sfântului Părinte pentru jubileul bolnavilor și al lucrătorilor din domeniul sanitar - 11 februarie 2000. În el veți găsi locul vostru lângă Isus Cristos, care a îmbrățișat neputința firii noastre omenești și crucea pentru a ne mântui. În anul marelui jubileu trebuie să vă dispuneți a fi cât mai alături de el pentru a înțelege și contempla fața lui Isus, samariteanul divin al sufletelor și al trupurilor pentru a ști să prețuiți viața, pentru a iubi apărarea sănătății, valori demne ale omului și daruri ale lui Dumnezeu și pentru a transforma suferințele și lipsurile în mijloace de har și de mântuire.

Vă invităm într-un mod particular și pe voi, dragi lucrători sanitari, stimați medici, dragi voluntari, dragi asistenți și asistente în domeniul sanitar, să descoperiți în mesajul Sfântului Părinte pentru acest jubileu, menirea și misiunea ce vă revine de a deveni și a rămâne adevărați "samariteni" pentru cei în suferință, pentru cei părăsiți, pentru cei care au nevoie de solidaritatea voastră.

Fiecare persoană este invitată să se simtă în comuniune cu toți cei care celebrează în ziua de 11 februarie jubileul bolnavilor și al lucrătorilor sanitari, să se roage și să mediteze locul lor lângă Isus, cel care a venit nu să fie slujit, ci să slujească.

Noi dorim să celebrăm la nivel diecezan acest jubileu și această zi în luna mai pe data de 13, zi închinată Maicii Domnului, care s-a arătat lumii la Fatima, cea care ne învață cum să-i iubim pe cei în suferință și cum să-i prețuim.

Programul pentru 13 mai va fi prezentat de asistentul nostru pentru medicii catolici în dieceză, pr. prof. Claudiu Dumea, și va fi celebrat cu multă participare în diferite centre și în fiecare comunitate.

3. Cu prețuire vă invităm și pe voi, stimați artiști din dieceza noastră să vă regăsiți în mesajul Sfântului Părinte adresat pentru jubileul artiștilor, înțelegându-vă astfel vocația voastră de a sluji oamenilor prin toate formele de exprimare a frumosului și binelui, prin teatru, muzică, pictură sau sculptură. În ziua de 18 februarie ne vom ruga ca toți artiștii să transforme lucrarea lor într-un imn de preamărire a lui Dumnezeu și o chemare a oamenilor spre frumos și spre iubirea adevărată, după cum ne învață sfântul apostol Paul: "Și orice veți face cu cuvântul sau cu fapta, să le faceți în numele lui Isus și să aduceți mulțumire lui Dumnezeu Tatăl" (cf. Col 3,14-17).

Preacucernici părinți, dragi frați și surori în Domnul,

Mesajele pe care le veți primi atât în revista noastră "Lumina creștinului", cât și prin Cancelaria noastră sunt cuvinte binecuvântate ale Sfântului Părinte, sunt documente ale magisteriului Bisericii, adresate poporului nostru creștin, care vizează toate categoriile de credincioși și este bine să le comunicați la timpul potrivit celor cărora le sunt îndreptate.

Vă invităm să prețuiți și să trăiți cu bucurie momentele speciale ale acestei luni februarie și ale acestui an, făcând în același timp ca și membrii Bisericii noastre locale să se simtă în comuniune cu Sfântul Părinte și cu toată Biserica Universală.

Vă îmbrățișăm cu dragoste și respect pe voi toți, dragi confrați, dragi frați și surori în Domnul, pe voi prețuiți și iubiți credincioși din întreaga dieceză, și vă acordăm din suflet împreună cu episcopul nostru auxiliar, Aurel Percă, binecuvântarea arhierească cu multe dorințe de bine pentru voi toți, mai ales pentru bătrâni, bolnavi, și pentru cei ce suportă lipsuri și mari suferințe trupești și sufletești.

Vă încredințăm grijii preacuratei Fecioare Maria, care vrea să-i ia pe toți sub aripa ei ocrotitoare și să-i prezinte Fiului ei, Isus, și prin el, Tatălui ceresc.

Cu dragoste frățească,

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat