Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Sinod diecezan
La Consiliul Prezbiteral întrunit în ziua de 30 octombrie, ep. Petru Gherghel a adus în discuție perspectiva de a organiza un sinod diecezan. Ep. Aurel Percă a prezentat importanța și necesitatea sinodului diecezan și liniile generale de organizare și desfășurare. Membrii Consiliului Prezbiteral au votat în unanimitate pentru ținerea sinodului, urmând să se formeze structura de organizare necesară pentru acest important pas din viața Bisericii locale. În Moldova sinoade diecezane au avut loc la Cotnari în luna noiembrie 1642 și la Bacău în perioada 27 aprilie - 1 mai 1663.

Aniversare
În ziua de 26 octombrie s-au împlinit 50 de ani de existență a Congregației "Inimii Neprihănite" din București. În ziua de 26 octombrie 1950 câteva persoane arestate împreună cu sr. Ionela, aflate într-o celulă a închisorii au pus bazele fondării Congregației mai sus amintită. Nașterea acestei Congregații s-a petrecut în timpuri deosebit de grele atât pentru Biserică cât și pentru țară. Carisma principală a aceste Congregații este "adorarea lui Cristos din preasfântul Sacrament". La aniversarea jubileului de 50 de ani de existență ÎPS Lucian Mureșan și mai mulți preoți au concelebrat o sfântă Liturghie în capela mănăstirii, iar în cadrul aceleiași Liturghii a avut loc și ceremonia înveșmântării a unui grup de surori: postulante, novice, surori cu voturi simple și surori cu voturi perpetue. La sărbătoare au participat frați și surori din provincie precum și credincioși laici din capitală.

Frații capucini
- După cinci ani de muncă intensivă în ziua de 30 septembrie s-a sfințit și s-a inaugurat Conventul și Seminarul "Fericitul Ieremia" din Onești. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ep. Petru Gherghel însoțit de un mare număr de preoți din țară și străinătate. Au participat și autorități locale precum și reprezentanți ai Bisericii ortodoxe. Luni, 2 octombrie s-a inaugurat anul de postulandat ce se va desfășura în Arhidieceza de București, la Nehoiu, iar în ziua de 3 octombrie în casa de la Borzești, cinci km de Onești, a început anul de noviciat pentru 11 tineri care au îmbrăcat haina de probă. În ziua sfântului Francisc de Assisi în biserica parohială din Onești, pentru prima oară în România, au făcut profesiunea voturilor simple, următorii frați: Vincențiu Bejan, Flavian Faraoanu și Cristinel Ghiurca (Galbeni), Eugen Giurgică, Albert Goșman și Marcel Netedu (Buruienești), Lucian Dumea (Bălușești) Alois Ciuraru (Valea Mare), Alois Palincaș (Somușca).
- În perioada 17-19 noiembrie a avut loc la Casa ecumenică din Onești o întâlnire ecumenică pentru tineri catolici și ortodocși cu meditațiile: "Botezul și unitatea Bisericii, un unic Botez o unică Biserică?" (pr. Emanuel Oliver); "Despre vizita Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea în România și mișcarea ecumenică" (ES Jean Claude Perisset). "Despre sacramentul Mirului în Biserica ortodoxă" (pr. Ștefan Curcuță); "Botezul și unitatea Bisericilor "pentru reformă"" (pr. Mario Querini). Sfânta Liturghie a fost prezidată sâmbătă, 18 noiembrie, de ES Jean Claude Perisset.

Reîncepere de cursuri
Începând cu ziua de 11 noiembrie au reînceput cursurile Școlii de Cântăreți Bisericești "Sfânta Cecilia" din Iași. Cursurile durează 2 ani și sunt cu frecvență redusă (o întâlnire pe lună). Cei interesați îl pot contacta pe pr. Pavel Chelaru, directorul școlii la adresa: Șos. Tudor Neculai, 14, 6600-Iași, tel. 032/223049.

Simpozion teologic
În zilele de 22 și 23 noiembrie în "aula magna" a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc un simpozion teologic romano-catolic-ortodox cu tema "Euharistia și unitatea Bisericii", în cadrul dialogului teologic local interconfesional. Seria întâlnirilor teologice mixte romano-catolice-ortodoxe a început în anul 1998 și are două sesiuni anuale: sesiunea de toamnă are loc în sediul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, iar sesiunea de primăvară are loc în sediul Facultății de Teologie Ortodoxă.

Simpozion internațional
În aula magna a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca a avut loc, în zilele de 23-25 noiembrie, simpozionul internațional cu tema "300 de ani de la unirea Bisericii Românești (din Transilvania) cu Biserica Romei". Vorbind în deschiderea simpozionului, ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, a afirmat că unele evenimente din istoria României sunt privite diferit de ortodocși și de greco-catolici și că este nevoie de o abordare obiectivă a acestora pentru a se ajunge la o viziune unitară. ES Périsset a subliniat, de asemenea, că este momentul să se producă o "purificare a memoriei". La rândul său, ministrul Educației Naționale, Andrei Marga, a reliefat importanța pe care o acordă Universitatea "Babeș-Bolyai" învățământului teologic, indiferent de confesiune. El a mai vorbit despre importanța din punct de vedere economic, social și cultural pe care a avut-o în epocă unirea unei părți a Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Catolică a Romei, despre elita intelectuală românească formată în urma acestui act religios de la 1700. În prima parte a simpozionului au mai vorbit ÎPS Lucian Mureșan, mitropolitul Bisericii Greco-Catolice, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din același oraș și prof. dr. Toader Nicoară, decanul Facultății de Istorie-Filozofie, amândouă din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Noul rol al creștinismului
Sâmbătă, 18 noiembrie, la Centrul "Xaverianum" Iași a avut loc conferința ținută de pr. Adam Zak, iezuit, cu titlul: "Noul rol al creștinismului în Europa Orientală". Părintele a prezentat câteva tensiuni din țările din Europa Orientală și Centrală, care formează o bază pentru modul de a trăi propria credință. Tensiunea între "tradiție" și "noutate" provocată de căderea "zidului din Berlin" și de alte evenimente din țările de sub regimul comunist care ne indică o necesitate de a echilibra, de a integra ambele părți. Indicând patru elementele fundamentale prin care s-a creat creștinismul în această parte a Europei, a arătat fie pericole posibile, fie posibilitatea dezvoltării. "Noul rol al creștinismului", în finalul conferinței, a apărut ca o "întoarcere" la Biserica primelor veacurilor - Biserica mai mult a martirilor decât a învățătorilor (Pr. Robert Wiecek, SJ).

Sfințire de capelă
Vineri, 24 noiembrie, a avut loc prima sfântă Liturghie în noua capelă a Congregației "Frații Carității" din Iași. În cadrul aceleiași Liturghii, celebrată de ep. Petru Gherghel, a avut loc și sfințirea capelei. Frații activează la Iași din anul 1999 și au carisma: viața în comunitatea apostolică; activitatea caritativă pentru bolnavii psihic, copii, persoane cu handicap.

Sfințire de diaconi
Vineri, 8 decembrie, în sărbătoarea "Neprihănita Zămislire", în cadrul unei sfinte Liturghii solemne din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași va avea loc sfințirea întru diaconat a studenților din anul VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și de la Institutul Franciscan din Roman. Studenții vor face o săptămână de exerciții spirituale, la Miroslava. Acestea vor fi ținute de pr. Dumitru Patrașcu, paroh de Suceava.

Concert de Crăciun
Duminică, 17 decembrie, a treia duminică din Advent, va avea loc în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași un concert de Crăciun susținut de studenții Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași. Concertul va începe la ora 18.00 și sunt așteptați toți cei care vor să-și înalțe mintea și sufletul spre Dumnezeu, care a luat chip omenesc.

Exerciții spirituale
"Iubirea milostivă întrupată și viitorul tinerilor". Aceasta va fi tema exercițiilor spirituale pentru tineri, cu vârste între 16 și 26 de ani, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești, care vor avea loc în perioada 27-29 decembrie. Cei care doresc să participe vor trebui să se anunțe din timp la adresa: Casa "Maica Speranța" (pentru sora Maria Stella), com. Botești, jud. Neamț, 5594-Barticești, tel. 033/746440, după ora 19.00. Înscrierile se fac cu zece zile înainte. Participanții sunt rugați să aibă: pix, caiet, Biblia, instrument muzical (pentru cei care știu să cânte). Fiecare va contribui, aducând unele alimente sau o taxă, după posibilități. La Barticești se poate ajunge cu autobuzul sau cu trenul până la Roman de unde se ia autobuzul spre Nisiporești sau direct Barticești. În ziua de 27 decembrie va fi în fața gării din Roman un autobuz special pentru tinerii care vor participa la exerciții și va pleca spre Barticești la ora 14.30. Meditațiile vor fi ținute de pr. Franco Sbarbati.

Anunț
S.C. "ROMTINA PRODCOM" s.r.l. produce și comercializează lumânări pentru Botez, Mir, Cununie, înmormântare etc. Primește comenzi de orice tip. Cei interesați pot suna la tel. 033/749098 sau pot scrie la adresa din str. Siret, 459, jud. Neamț, 5589-Tămășeni.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat