Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2000 -

De Crăciun

Nu e bine să fii sărac de Crăciun. Totul te atacă: luminile, vitrinele, pachetele, publicitatea. Proiectoarele sărbătorii pun în evidență scumpetea, sclipirile amăgitoare și firele de aur. Vai de cei care nu pot să le stea în față! Atunci te întrebi ce ai putea face bun pentru Dumnezeu, pentru a te regăsi făcând coadă la magazinul din centru, căutând un loc de odihnă pentru noapte și îndurând teribila mușcătură a singurătății.

Crăciunul bogaților, Crăciunul săracilor. Două plante diferite. Două sărbători care sunt la ani-lumină. Una îl celebrează pe Dumnezeu care a umplut pământul cu ploaie și binecuvântări, celălaltă are toate motivele să blesteme pe autorul unei lumi atât de pocite. Belșug și goliciune: două situații care fac atât de dificilă ascultarea mesajului de Crăciun. Căci societatea noastră cu tradiție creștină a adaptat atât de mult această sărbătoare încât credem că mesajul Crăciunului nu-i important.

În realitate sunt atâtea provocări în nașterea lui Isus ca și în patima sa. Mesajul său cere tot atâta convertire ca și predica de pe munte. Căci atunci când vine să locuiască printre noi, Dumnezeu nu alege un hotel cu cinci stele, ci o iesle din Betleem. Se naște în călătorie și nu e loc pentru el nici în casa de oaspeți. Primii săi martori sunt păstorii, marginalizații societății timpului său. Cel care e vestit ca mântuitor nu poate apărea decât ca sărac. Ca și cum mântuirea ar avea ceva cu sărăcia.

De aici și invitația la convertire pentru cel care are. Pruncul de la Betleem dă mărturie despre un alt Dumnezeu decât banul. Și "nimeni nu poate sluji la doi stăpâni". Trebuie să poți privi lumea la scara valorilor nașterii. De aici invitația la convertire pentru cel care nu are: Isus n-a putut să se situeze decât de partea celor săraci pentru a condamna sărăcia și a proclama că Dumnezeu va face dreptate. Crăciunul nu este posesia nimănui. Întâlnirea este totdeauna în afara noastră. Pentru a învăța să ne naștem din nou. (La Croix, 30 decembrie 1991)

Bruno Chenu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat