Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2000 -

Vine Crăciunul

Se apropie Crăciunul. Luminile, vitrinele, darurile, Isus care se naște... Mii de ani oamenii l-au așteptat pe Isus, darul făcut nouă de Dumnezeu Tatăl. În fiecare an creștinii retrăiesc această așteptare în perioada care precedă Crăciunul, Adventul.

Biserica în timpul Adventului se îmbrăcă în violet, pentru că violetul este o culoare care înseamnă așteptare, o așteptare însoțită de austeritate și în același timp de o speranță plină de bucurie.

În timpul Adventului în biserici și în liturgie întâlnim multe semne și simboluri: coroana, lumânările, bradul, presepiul...

Se vorbește despre semn atunci când printr-un lucru care se vede ni se arată un alt lucru. Cu cât o imagine este stilizată mai mult cu atât semnul se apropie de simbol.

Coroana de Advent. Se obișnuiește să se așeze la loc vizibil, în timpul Adventului, o coroană făcută din ramuri de brad având patru lumânări care se aprind progresiv în fiecare duminică. Aceste lumânări simbolizează timpul de așteptare din Vechiul Testament sau marile etape ale mântuirii: prima duminică: prima lumânare simbolizează iertarea lui Adam și Eva. Ei mor pe pământ, dar trăiesc în Dumnezeu; a doua duminică: a doua lumânare simbolizează credința patriarhilor. Ei au crezut că vor primi țara promisă; a treia duminică: a treia lumânare simbolizează bucuria lui David. El celebrează alianța și veșnicia ei; a patra duminică: a patra lumânare simbolizează învățătura profeților. Ei anunță o împărăție de iubire, de dreptate și de pace.

Bradul este unul din elementele importante din decorul străzilor și al caselor din perioada Crăciunului. Obiceiul împodobirii bradului vine din secolul al XVI-lea, din Alsacia (Franța), acolo unde oamenii au început să-l orneze cu fructe, flori de hârtie sau chiar cu biscuiți. De ce-a fost ales tocmai bradul? Pentru că el are particularitatea de-a rămâne verde tot timpul anului! Mai târziu oamenii au început să pună și lumânări, lumina simbolizându-l pe Isus! Încet-încet, fructele au fost înlocuite cu globuri colorate. Lor li s-au adăugat apoi ghirlandele și luminile electrice, care au venit să înlocuiască lumânările. În vârful bradului strălucește aproape mereu o stea: ea împlinește amintirea acelei stele care a ghidat magii până la Betleem!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat