Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Copiii mi-au salvat familia

Personal îmi amintesc că ultima dată când m-am rugat împreună cu părinții, cu frații și surorile mele a fost cândva demult, când peste localitatea noastră a venit o furtună puternică. N-o mai făcusem până atunci, însă bucățile mari de gheață l-au determinat pe tata să ne adune și împreună să ne rugăm.

Acum, la rândul meu, sunt tată și până acum o săptămână uitasem total de rugăciune. O mai vedeam uneori pe soție cum se ruga, dar nu mă impresiona, ba chiar vedeam în aceasta o pierdere de timp. Aveam în casă și icoane, dar le aveam ca să-mi ornamentez pereții. Copiii, pentru că unul este mai mare, iar celălalt abia a început să vorbească, nu au avut în noi un exemplu, de aceea, mai ales cel mai mare s-a mulțumit cu ceea ce a învățat la Biserică cu ocazia pregătirii la prima sfântă Împărtășanie. S-o fi rugând, dar nu l-am văzut.

Lipsa rugăciunii a însemnat pentru familia mea nu doar lipsa unor formule pe care să le recităm împreună înaintea unui Dumnezeu pe care, oricum, nu-l vedeam, dar a însemnat ceva mai mult, înaintam zi de zi spre distrugerea familiei. A fost un timp în care fiecare își impunea punctul de vedere și susținea că are dreptate. Am început să ne certăm, iar micile discuții dintre noi au luat amploare, au devenit scandaluri despre care luau aminte de multe ori și vecinii. Nu eram bucuros de situația în care ne aflam, dar nici nu făceam nimic să o schimb. Copiii au început să sufere. Când observau că între noi s-au încins spiritele mergeau într-o cameră alăturată unde aveam o icoană a Sfintei Treimi. Acolo îi găseam deseori, privind cu nedumerire această icoană. În mintea lor își imaginau că persoana din mijloc le împacă pe celelalte două care, ca și noi, se ceartă. Într-o zi, când o luasem de la capăt cu atitudinea noastră negativă, fiul cel mai mic a venit cu această icoană în brațe. Am vrut să o iau, dar o ținea bine și arăta cu degetul spre persoana din mijloc, apoi spre cele din margini și spre noi.

În aceeași clipă, mărturisesc că mi-a fost pentru prima dată rușine față de soția și copiii mei. Acest gest al copilului meu a însemnat mai mult decât toate sfaturile pe care le-aș fi putut primi pentru a schimba ceva în familia mea. Știu că Dumnezeu s-a folosit de ceea ce este slab în ochii lumii pentru a-i da de rușine pe cei tari.

De atunci suntem cu toții una, mai ales când rugăciunea noastră se înalță către Dumnezeu din fața icoanei Sfintei Treimi.

Pagină realizată de pr. Felician Tiba

* * *

"Familia, întemeiată și însuflețită de iubire, este o comunitate de persoane: soții, părinții, copiii, rudele. Prima obligație a familiei este de a trăi cu fidelitatea realitatea comuniunii prin asumarea rolului constant de a dezvolta o autentică comunitate de persoane. Principiul interior, forța permanentă și țelul ultim al acestei obligații este iubirea: așa cum fără iubire, familia nu este o comunitate de persoane, la fel fără iubire, familia nu poate trăi, nu poate crește și nu se poate perfecționa ca și comunitate de persoane. (...) "Omul nu poate trăi fără iubire. Rămâne pentru sine o ființă de neînțeles, viața lui este lipsită de sens, dacă nu este scoasă în relief de iubire, dacă nu se întâlnește cu iubirea, dacă nu o experimentează și nu și-o face proprie, dacă nu ia parte vie la iubire"" (Familiaris consortio, nr. 18).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat