Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Celebrarea marelui jubileu -

Jubileul spectacolului

În luna decembrie vor sta în atenția Bisericii două jubilee: jubileul persoanelor cu handicap (3 decembrie) și jubileul lumii spectacolului (17 decembrie) - ultimul moment special al jubileelor celebrate în anul sfânt 2000. De asemenea, Biserica se pregătește pentru celebrarea a 2000 de ani de la nașterea lui Isus (25 decembrie).

Pregătirile pentru jubileul lumii spectacolului, care se va ține la Roma în perioada 15-17 decembrie, sunt deja demarate. Actorii, regizorii și producătorii lumii micului și marelui ecran, precum și cei ai lumii teatrului, sunt invitați la acest jubileu special, care va culmina cu o întâlnire cu Sfântul Părinte. Sunt așteptate să sosească nume mari, dar, în spiritul jubileului, ei vor sosi la Roma ca pelerini.

Pelerinii la acest jubileu, ultimul special din anul sfânt, vor fi primiți pe 15 decembrie, în bazilica "Sfânta Maria cea Mare", pentru un moment de rugăciune. În după-amiaza aceleiași zile, ei își vor reînnoi promisiunile de la Botez și vor participa la un serviciu comun de penitență în biserica "Sfânta Cruce" de la Ierusalim. Aici fiecare va avea posibilitatea de a se spovedi. Ziua se va încheia cu o Liturghie celebrată în bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran.

Sâmbătă dimineața, în sala pentru audiențe generale, va avea loc o celebrare ecumenică de evocare a celor 2000 de ani de creștinism. După-amiaza, în studiourile "Titanus", vor fi amintiți martirii pentru credință prin intermediul unei producții cinematografice. În același loc, participanții vor avea posibilitatea de a-și exprima artistic motivele pentru care au acceptat invitația Sfântului Părinte la acest jubileu. După Liturghia de duminică, 17 decembrie, din bazilica "Sfântul Paul" din afara zidurilor, cei prezenți vor participa în final la audiența cu Sfântul Părinte.

"Lumea spectacolului este un copac cu multe ramuri: film, televiziune, teatru, dans, circ etc. Prin limbajul expresiv cel mai potrivit al fiecărei ramuri, toți acești profesioniști sunt chemați să trăiască un moment de bucurie, care, cu această ocazie jubiliară, ia o profundă dimensiune spirituală și care, în mod providențial, se ține exact la sfârșitul anului jubiliar 2000. Jubileul lumii spectacolului va fi unul dintre ultimele în calendar, și aceasta pentru că a avut nevoie de un an întreg de pregătire. Am putut cultiva spiritul evenimentului, am învățat de la jubileele anterioare și am simțit emoția chemării la jubileu, reflectând asupra harului de a aparține Bisericii, împreună cu Sfântul Părinte", a explicat episcopul Enrique Planas, directorul Bibliotecii Filmografice a Vaticanului și unul din organizatorii jubileului lumii spectacolului.

* * *

Apostolatul laicilor
Vocația și misiunea laicilor în secolul al XXI-lea a fost tema unei conferințe internaționale organizată de Consiliul Pontifical pentru Laici, care s-a desfășurat la Roma în perioada 25-30 noiembrie. Lucrările, la care au participat 600 de delegați, au fost conduse de cardinalul James Stafford, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici. Participanții au fost desemnați de conferințele episcopale din toată lumea, precum și de 174 de diferite organizații ale laicilor. Au participat, de asemenea, și 30 de episcopi, reprezentând cele cinci continente, precum și reprezentanți din partea altor Biserici creștine, și peste 100 de persoane care s-au remarcat prin activitățile lor apostolice în diverse domenii profesionale, culturale și sociale.
Printre temele conferinței au fost: nevoia de a predica evanghelia în societatea secularizată, precum și riscul ca lucrătorii creștini să devină prea preocupați de probleme intraeclesiale, în detrimentul misiunii lor misionare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat