Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Amintiri despre episcopul Anton Durcovici

După ce a conferit sfântul Mir la Cireșoaia, la scurt timp, episcopul Durcovici a fost arestat, închis și mai târziu martirizat.

Aveam cred, în jur de 10 ani, când am avut fericirea de a primi sfântul Mir, din mâinile Preasfințitului Anton Durcovici. Dar ca să pot vorbi despre acest eveniment, trebuie să mă întorc cu gândul în urmă cu vreo 50 de ani, la vremuri, oameni și fapte de atunci.

Era după război, era foamete și sărăcie. Veniseră comuniștii la putere, dar noi eram înconjurați de oameni cu adevărat buni, care ne-au îndrumat și ne-au ocrotit, încât am avut o copilărie cu adevărat frumoasă. Și dacă în acest cătun uitat de lume, mai sunt încă oameni buni, cu credință în Dumnezeu, dacă mai sunt oameni care mai au ceva sfânt și mai știu de rușine și frică, o datorăm acelor vremuri și acelor oameni, care, prin viața lor, prin jertfa lor, au fost exemplu pentru noi.

Biserica noastră, construită de părinții noștri, era atât de mare și de impunătoare, încât satului nostru i s-a pus numele Biserica, dar mai târziu, cineva cu funcție mare în conducere, i-a schimbat numele în Cireșoaia, nume atât de străin nouă și azi.

Dacă în alte locuri există localuri de lux sau cluburi, unde se întâlnesc oamenii, noi am avut Biserica, unde ne adunam și unde ne simțeam bine întotdeauna, la vreme de restriște, la bucurie sau la durere.

Un om, despre care trebuie să vorbesc a fost domnul Carol Bertalan, care a slujit ca dascăl al Bisericii timp de peste cincizeci de ani și care a fost exemplu de credință și omenie. Zeci de generații de tineri le-a adunat în jurul lui, le-a îndrumat, le-a învățat să se roage și să cânte. El este cel care a format și organizat corul Bisericii pe patru voci. Pe tot timpul vieții lui, intram la cor cu tichete de corist, era foarte multă seriozitate și disciplină. Trebuia să fim exemple pentru ceilalți. Stăteam când era nevoie până târziu la repetiție și ne simțeam ca o mare familie. Am rămas coriști până când viața ne-a despărțit prin moarte, boală sau bătrânețe. Corului nostru i-a mers vestea. Veneau oameni străini să ne asculte, eram invitați să cântăm și în alte parohii. Domnul dascăl, care era sufletul a tot ce se făcea, nu știu cum se descurca, pentru că făcea naveta în altă localitate la serviciu și avea și o familie numeroasă cu zece copii, și soția lui era așa frumoasă și de treabă, ca o zână bună, încât spre sfârșitul vieții ei, toată lumea îi zicea "Mamaia".

Noi nu aveam atunci preot. Venea cineva duminica sau când era nevoie din Târgu Trotuș.

Cel mai iubit preot al copilăriei mele a fost părintele Mihai Ghiuzan; când venea, ne strângeam cu toții în jurul lui. Se juca cu noi, ne învăța cântece și jocuri. Se spune că el a compus acea frumoasă doină, pe care i-am cântat-o Preasfințitului Anton Durcovici.

Primul nostru preot a fost Monseniorul Ștefan Erdeș, care a fost parohul nostru timp de șapte ani. Când a venit la noi, familia Bertalan locuia lângă biserică, în parohia veche. Domnul dascăl își construise o casă, sus pe deal, aproape de biserică și s-a mutat acolo și părintele Erdeș a stat cu ei. Casa veche s-a dărâmat și părintele Erdeș a construit o casă parohială mare și frumoasă. Ne strângeam cu toții să ajutăm. S-a făcut tare iubit atât de copii cât și de cei mari.

După un timp s-a ajuns că oamenii nu mai încăpeau în biserică. Părintele Erdeș a vrut să o mărească, dar nu a mai reușit, pentru că a fost mutat. După vreo 15 ani, părintele Iosif Păuleț, actualul decan de Trotuș, a reușit să mărească biserica.

Despre episcopul Durcovici, așa cum erau obiceiurile aici și poate mai mult ca pentru oricine, s-au făcut pregătiri cu mult timp înainte. S-au plantat mesteceni pe marginea șoselei, din capătul satului până la biserică și în jurul bisericii. S-au întins pancarte cu "Bine ați venit", s-au pus stegulețe și baticuri colorate și multe, multe flori. Fetele mai mici erau îmbrăcate în mirese, fetele mai mari eram îmbrăcate în costume naționale. Un grup de băieți, îmbrăcați în costume naționale, s-a dus călare în întâmpinarea episcopului. Noi eram la capătul din jos al satului.

Când a ajuns episcopul, era într-o trăsură, înconjurat de băieții noștri pe cai. Se striga "Ura" și "Vivat"; corul cânta, noi aruncam flori în fața trăsurii și așa am venit până la biserică. După sfânta Liturghie, după ce am primit sfântul Mir, ne-am strâns cu toții în jurul episcopului, i-am cântat "La mulți ani" și o frumoasă doină, în care îl numeam "tată" și îl rugam să rămână cu noi. După masă, episcopul Anton Durcovici a spus că ar vrea să mai asculte o dată acea doină. Organizați de domnul dascăl, ne-am adunat și am cântat încă o dată doina. Plângeam cu toții și Preasfințitul, cu ochii în lacrimi, ne-a spus: "Aș vrea nespus să rămân cu voi, dar nu se poate. De aceea vă las ceva care să vă aducă aminte de mine" și și-a scos alba cu care celebrase sfânta Liturghie și i-a dat-o domnului dascăl, spunându-i să ne rugăm pentru el și să nu-l uităm așa cum nici el nu o să uite de noi și de acea zi. Apoi a plecat de la noi și mai târziu a plecat pentru totdeauna.

Am cântat și am dorit să rămână cu noi, dar nimeni nu a avut puterea să-l ferească de cele ce au urmat, de durere și de moarte. Am rămas cu aceste amintiri frumoase și cu exemplul lui de viață și jertfă, cu speranța că într-o zi o să-l vedem din nou, o să ne bucurăm cu el și o să-i cântăm din nou" (Iozefina Botezatu).

Culese de Cristian Ababei

* * *

Date biografice
1888:
17 mai. S-a născut la Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. Este al doilea copil al soților Francisc și Maria.
1896: Vine în România, împreună cu mama, la Iași. Este primit la școala elementară a Parohiei Romano-Catolice Iași.
1901: 1 septembrie. Este primit de către arhiepiscopul Netzhammer în Seminarul mic din București, la recomandarea pr. Lucius.
1910: iulie. Încheie studiul teologic la Colegiul "Propaganda Fide" cu doctoratul în filozofie și teologie.
24 septembrie. Este hirotonit preot în bazilica din Lateran.
1910-1948: Lucrează în Arhidieceza de București fiind rând pe rând: capelan, profesor de religie, canonic și rector al Academiei Teologice.
1947-1948: 30 octombrie. Este numit episcop al Diecezei de Iași de către papa Pius al XII-lea.
5 aprilie. Este consacrat episcop în catedrala "Sfântul Iosif" din București.
14 aprilie. Este numit de Sfântul Scaun administrator al Arhidiecezei de București.
1949: 26 iunie. În timp ce mergea spre Popești-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir a fost arestat de securitatea din București. Este bătut și maltratat la Ministerul de Interne din București, dus la Jilava și apoi la Sighetu Marmației.
1951: 10 decembrie. Moare în "celula morții" a închisorii din Sighetu Marmației. Este înmormântat într-un cimitir învecinat, devenit apoi teren arabil.

* * *

Doină

Foaie verde de trifoi,
de ce să pleci dintre noi?
și nimic nu ne mai spui,
de mai vii, mai vii,
și nimic nu ne mai spui,
de mai vii, mai vii.

Foaie verde, foaie lată,
când ne mai vi 'napoi tată?
Să ne spui mereu, mereu,
de-al meu Dumnezeu,
Să ne spui mereu, mereu,
de-al meu Dumnezeu.

Foaie verde măr uscat,
cât mi-e sufletu-nsetat,
Să-ți aud al tău cuvânt dulce, blând și sfânt,
Să-ți aud al tău cuvânt dulce, blând și sfânt.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat