Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Conferința Superiorilor Majori

Rolul vieții consacrate

În ziua de 24 octombrie, a avut loc la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian (jud. Neamț) adunarea generală ordinară a Conferinței Superiorilor Majori ai Institutelor Călugărești și ai Societăților de Viață Apostolică din România. A participat în calitate de invitat PS Florentin Crihălmeanu, episcop desemnat de Conferința Episcopilor Catolici ca responsabil cu viața consacrată.

Superiorii majori au dezbătut și avizat propunerile Comisiei juridice a CSMR pentru noua Lege a cultelor din România, care vor fi înaintate organelor competente ale statului prin Conferința Episcopilor, for care le-a acceptat în totalitate. (...)

Au exprimat dorința de aderare la Conferință superiorii a încă două institute de viață consacrată, recent stabilite în România, respectiv pr. Tarcisio Favaro, reprezentând comunitatea Ordinului Carmeliților Desculți și pr. Michele Pasquariello din partea Congregației Oblații Sfântului Iosif, ambele având sediul în București. Totodată au fost primiți în unanimitate de adunarea generală în CSMR pr. Ioan Ciuraru, noul superior provincial al Fraților Minori Conventuali (Provincia "Sfântul Iosif", cu sediul la Roman) și noul provincial al Franciscanilor din Transilvania (Provincia "Sfântul Ștefan rege"), pr. Páll József Leo OFM, având curia la Cluj-Napoca. Acum Conferința numără 21 de superiori.

Participanții la întrunire au analizat pe articole și au adoptat statutele canonice definitive ale Conferinței Superiorilor Majori din România - întrucât au trecut cei șase ani acordați "spre experimentare" pentru statutele inițiale -, urmând să fie prezentate Sfântului Scaun pentru aprobare.

S-a trecut apoi la alegerea noului colegiu de conducere a CSMR. Au fost aleși prin majoritate de voturi: președinte - pr. Iosif Ioan Furtună, protoegumen OSBM; vicepreședinte - reales în persoana pr. Gianfranco Maronese SVD, superiorul misionarilor verbiți; consilieri - pr. Olivo Bosa SJ, superior provincial și fr. Anton Andueza Iturralde, superiorul Fraților Școlilor Creștine.

În zilele de 25 și 26 octombrie, tot în același loc, a avut loc în organizarea CSMR seminarul pe țară "Rolul vieții consacrate în Biserică și în societatea de azi în România". În cadrul acestei manifestări, care a trezit un mare interes, au prezentat referate ES Mons. Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic al Sfântului Scaun (Circumstanțele, efectele și concluziile vizitei Sfântului Părinte în România); Mons. Anton Despinescu și pr. Iosif Ioan Furtună OSBM (Analiza istorico-sociologică a vieții consacrate în Biserica latină și în Biserica greco-catolică din România, înainte, în timpul și după comunism); pr. Gianfranco Maronese SVD., sr. Elisabeta Serena Ciserani, Mons. Grigore Duma și sr. Crucița-Zâna Lupa (Viața consacrată ca semn evanghelic astăzi în România prin vestirea directă a evangheliei, prin mărturia vieții personale și comunitare, prin activitatea caritativă); pr. Olivo Bosa SJ (Contribuția persoanelor de viață consacrată la a-i apropia pe cei îndepărtați - indiferenți, marginalizați etc. - la întâlnirea personală cu Domnul și cu Biserica); Marina Fara, redactor coordonator al revistei Actualitatea Creștină, Bodó Márta, redactor responsabil al săptămânalului Vasárnap/Duminica (Contribuția vieții consacrate la evanghelizarea culturii, mass-mediei și retrezirea la viața spirituală).

Tot în cadrul seminarului au avut loc expuneri și dezbateri, cu caracter de schimb de experiență, cu participarea PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar greco-catolic de Cluj-Gherla, respectiv arhimandritul prof. Vasile Miron și pr. prof. Mihai Popovici din partea Bisericii Ortodoxe, pe tema contribuției institutelor călugărești în dezvoltarea dialogului ecumenic în România, precum și experiențele intercomunitare.

Următoarea adunare generală a Conferinței Superiorilor Majori din România va avea loc la 24 aprilie 2001 la Cluj-Napoca.

Gheorghe Fodor, secretar CSMR



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat