Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Forumul Internațional al Acțiunii Catolice

Laicii în Biserică

Cu tema "Actualitatea permanentă a unui dar al Duhului. Acțiunea Catolică: credincioși laici care trăiesc noutatea evangheliei în lume și sunt semn de comuniune", între 2 și 6 decembrie va avea loc la Roma Cea de-a III-a Adunare ordinară a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC). Fiecare țară membră participă cu patru reprezentanți, iar țările cu statut de observator cu doi reprezentanți. Vor fi aproape 100 de participanți din 25-30 de țări. Vor participa sau vor prezida sfintele Liturghii: Mons. Agostino Superbo, asistent bisericesc al FIAC-ului, card. Roger Etchegaray, președintele Comitetului Central al Marelui Jubileu al Anului 2000, card. Francis J. Stafford, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici, Mons. Marcello Zago, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. Din România vor fi prezenți: Lia Pușcașu și Carmen Șolot (din Dieceza de Iași); Laurențiu Moisin, Oana Tudoce (de la greco-catolici).

Anii de viață ai FIAC-ului nu sunt mulți: de la prima conturare a acestei idei în 1987 - anul Sinodului Episcopilor pe tema "Vocație și misiune a laicilor. Biserica în lume", până la recunoașterea de către Consiliul Pontifical pentru Laici, la 29 iunie 1995, cu etapele Adunării la Roma (1991), Viena (1994) și Buenos Aires (1997).

Întâlnirea cuprinde: celebrări euharistice, conferințe, lucru în grupuri mici, dezbateri, răspunsuri la chestionare. În prima zi, Beatriz Buzzetti Thomson, președinta Forumului va face o dare de seamă: "FIAC 1997-2000". Vor fi mai multe prelegeri: "Culturi, valori, competențe pentru globalizarea solidarității în al treilea mileniu" (Riccardo Petrella, consilier al Comisiei Europene pentru Știință și Tehnologie, profesor la Universitatea Catolică din Louvain) și "AC - dar permanent al Duhului în ecleziologia conciliară de comuniune și misiune" (Mons. Balthasar Porras Cardoso, arhiepiscop de Mérida, președinte al Conferinței Episcopale din Venezuela); se vor face propuneri pentru perioada 2000-2003; se vor primi noi membri și se va alege noul secretariat. Marți, 5 decembrie va fi ziua jubiliară a Acțiunii Catolice: "Pelerini împreună cu Petru pe căile reconcilierii, dialogului și păcii"; se va celebra sfânta Liturghie în bazilica "Sfântul Petru" și apoi participanții vor trece prin poarta sfântă a bazilicilor "Sfântul Ioan" din Lateran și "Sfânta Maria cea Mare". Este prevăzută și o audiență la Sfântul Părinte.

Forumul Internațional al Acțiunii Catolice este un organism de coordonare a asociațiilor și federațiilor de mișcări ale Acțiunii Catolice prezente în diferite țări ale lumii. A fost inițiat în 1987 și constituit la Roma în 1991. La 29 iunie 1995 a fost recunoscut de Sfântul Scaun ca "organism internațional de drept pontifical". Forumul, întemeiat în spiritul Sinodului despre laici din anul 1987, reunește reprezentanții Acțiunii Catolice din 13 țări.

Acțiunea Catolică din România (greco-catolică și latină) este membră a FIAC-ului de la începuturi (1990) și în acest moment este membră a secretariatului FIAC-ului (1997-2000).

Dieceza de Iași a fost prezentă și la Viena în 1994 la prima Adunare ordinară a FIAC-ului (29 octombrie-2 noiembrie), cu o delegație. La întâlnirea continentală europeană a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice care a avut loc la Malta în perioada 4-6 aprilie 1997 s-a hotărât că a doua întâlnire continentală europeană se va ține în Dieceza de Iași, în vara anului 1998. A fost precedată de o întâlnire pentru tineri din țările din Europa (3-9 august). Astfel Întâlnirea Europeană a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice s-a reunit la Iași în perioada 31 iulie-2 august 1998.

În perioada 22-26 septembrie 1999, a avut loc la Institutul Teologic Greco-Catolic din Oradea, în cadrul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), Cea de-a II-a Întâlnire de Formare a Tinerilor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat