Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Conferința Bisericilor Creștine

Urmarea lui Cristos în viața de zi cu zi

În perioada 6-9 noiembrie s-a desfășurat la Iași, la Teatrul Național, Cea de-a III-a Conferință a Bisericilor Creștine din România cu tema "Urmarea lui Cristos în viața de zi cu zi". Scopul Conferinței a fost: "Cunoașterea și trăirea adevărurilor de credință date de Dumnezeu în cuvântul său, calea de însănătoșire a societății românești". Preasfințitul Petru Gherghel a susținut referatul: "Familia - leagănul vieții". În cadrul Conferinței au mai vorbit: PS Casian, episcop ortodox al Dunării de Jos, care a ținut locul arhiepiscopului de Iași, ÎPS Daniel Ciobotea, prof. dr. James Houston, pr. Ioan Bota, pr. prof. Vasile Mihoc. Au fost mesaje din partea tuturor Bisericilor creștine și din partea organizației World Vision. Moderatorii principali au fost: PS Casian Crăciun, pr. Vasile Mihoc, pr. Alexandru Cobzaru și pastorul Ioan Peia.

Peste 700 de reprezentanți ai tuturor Bisericilor Creștine din România - ierarhi, preoți, pastori, credincioși - au participat în perioada 6-9 noiembrie la o nouă Conferință a Bisericilor Creștine din România.

Facilitată de Organizația Creștin-Umanitară World Vision, România (înființată în 1950 în Coreea de Sud, activează în România din 1990 și are sedii în: București, Iași, Cluj, Craiova, Constanța și Râmnicu Vâlcea), în cele șapte sesiuni plenare și 20 de secțiuni pe grupuri, Conferința și-a propus să găsească soluții practice în rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă societatea românească. În centrul atenției au stat familia și copilul: problemele grave care lovesc în familie și soluțiile care se impun, misiunea Bisericii în familie și societate, contribuția Bisericilor la rezolvarea unor probleme ca sărăcia, degradarea valorilor familiei, abandonarea de către familii a peste 100.000 de copii, secularizarea societății prin mass-media, lipsa de educație creștină, starea precară de sănătate a națiunii.

Din partea Bisericii Catolice au participat 120 de persoane (50 din Dieceza de Iași, 25 din partea Arhiepiscopiei de București, 45 de la greco-catolici). În afara celor 15 voluntari, Dieceza de Iași a participat cu șapte moderatori pentru secțiunile care au acoperit diferite teme legate în special de familie și de problema copiilor abandonați (pr. Cornel Cadar, pr. Egidiu Condac, dr. Maria Helena Bîrhală, dr. Iulia Ioana Vasiliu, Mariana Ghergu și Paula Odette Muller Rozum). În cadrul adunărilor în plen, au cântat, alături de alte coruri ortodoxe și protestante, și corul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", dirijat de Mihai Bișoc, și corul "Juvenes Ecclesiae" al catedralei romano-catolice Iași, dirijat de Maximilian Husariu. De asemenea, Editura "Presa Bună" a fost prezentă printr-un stand de cărți.

"Considerând că bolile societății românești au în primul rând cauze spirituale, este notat în mesajul final al Conferinței, Bisericile au identificat drept cale de însănătoșire a societății românești cunoașterea și trăirea adevărurilor de credință date de Dumnezeu în cuvântul său". Pentru atingerea obiectivelor propuse, Conferința a identificat câteva căi și mijloace de realizare practică și a propus câteva proiecte ecumenice. Printre soluții au fost identificate: încurajarea lecturii individuale și organizate a Sfintei Scripturi; pregătirea și difuzarea materialelor creștine adecvate pentru formarea celor care la rândul lor formează copii; dezvoltarea de programe creștine în și prin mass-media; recuperarea familiilor care nu cunosc și nu trăiesc cuvântul lui Dumnezeu, prin implicarea creștinilor practicanți; stabilirea unor zile naționale de post și de rugăciune pentru familie și țară. Dintre proiectele ecumenice amintim: inițierea programului "O Biblie pentru fiecare familie"; introducerea în școli a unor ore de etică din perspectivă creștină; realizarea unei rețele de comunicare și informare a Bisericilor asupra materialelor de studiu biblic existente în diferite Biserici.

"Se impune să lucrăm împreună, Bisericile și creștinii din România pentru ca evanghelia să devină factor de referință nu numai în viața personală și în familie, ci și la nivelul întregii societăți: în educație, în cultură, în administrație, în domeniul sănătății, legislativ, juridic, economic și în mass-media", a fost una din concluziile care s-a citit în plenul Conferinței.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat