Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Iosif Iacob (Roman). "În ziua de 5 mai 1998 soția mea a trecut la cele veșnice după o îndelungată suferință. Avea numai 34 de ani, dar cancerul nemilos i-a scurtat viața. Nici rugăciunile, nici medicii nu au ajutat la prelungirea vieții... De când a plecat din această lume, eu și fetițele mele ne rugăm mereu... Îmi apare în vis foarte des spunându-mi că este fericită și nu se mai poate întoarce decât atunci când toată lumea va merge după ea. Într-o sâmbătă dimineața m-a trezit spunându-mi: "Scoală-te că trebuie să mergi la biserică". Când m-am trezit am observat că ceasul se oprise la ora 2.00 noaptea. În dimineața aceea aveam prohodul pentru ea. Din Vechiul Testament știu că visurile au realitatea lor, Iosif a dezlegat visul lui faraon; tot prin vis sfântul Iosif a fost înștiințat să o ia pe sfânta Maria de soție și multe alte exemple. Eu îmi permit să vă întreb dacă este adevărat că soția mea a ajuns la fericirea veșnică?"

Trăim cu speranța că într-o zi ne vom întâlni cu toți cei adormiți în Domnul. Sfânta Scriptură și lecturile care se vor citi în cadrul sfintelor Liturghii de la începutul lunii noiembrie ne îndeamnă să ne mângâiem unii pe alții pentru că într-o zi ne vom întâlni (cf 1Tes 4,18; 5,11). "Nu voim, fraților, să fiți în necunoștință despre cei ce au adormit, ca să nu vă întristați ca ceilalți care n-au nădejde. Căci dacă noi credem că Isus a murit și a înviat, credem și că Dumnezeu va aduce înapoi împreună cu Isus pe cei ce au adormit în el" (1Tes 4,13-14). Cât despre visuri, Dumnezeu poate arăta viitorul profeților săi sau altor sfinți. În Sfânta Scriptură citim cum Dumnezeu a vorbit unor oameni prin visuri. Întotdeauna au fost situații de excepție în care Dumnezeu a venit în ajutorul oamenilor, fără a înspăimânta și fără a împovăra. Cercetătorii în domeniu confirmă că de cele mai multe ori visurile sunt în legătură cu experiențe ale vieții: îngrijorări cu privire la unele întâmplări, probleme nerezolvate, păcate nemărturisite, situații care n-au fost depășite și și-au lăsat amprenta în subconștient.

* Cristian Ababei (Valea Mare). "Multe salutări din Valea Mare, din partea redacției "Ecouri din Vale"! Nu vrem să fim primii dar nici ultimii care să ureze tuturor publicațiilor creștine tradiționalul "La mulți ani!" și cât mai multe apariții! Vă asigurăm de rugăciunile noastre și financiar prin colecta care s-a făcut duminică de Ziua Presei".

Mulțumim redacției "Ecouri din Vale" și tuturor celor care ne susțin prin rugăciuni și financiar. Ne rugăm ca ecourile să fie auzite de cât mai mulți.

* Ioan Cojan (Traian). Din scrisoarea trimisă selectăm câteva dintre evenimentele care s-au petrecut în timpul regimului comunist, totalitar și ateu, evenimente la care dv. ați fost martor ocular: "În primăvara anului 1948 am fost luat în armată, în timpul stagiului militar am avut ocazia să fiu detașat la Radna, jud. Arad. Aici, în afară de Mănăstirea "Maria Radna" am avut fericirea să constat că am intrat într-o localitate creștină, deoarece la multe intersecții de drumuri erau așezate cruci... Într-o dimineață (...) am rămas îngrozit când am văzut că toate crucile erau trântite la pământ. Nu mi-a fost greu să înțeleg că forțele întunericului s-au dezlănțuit năprasnic împotriva Bisericii și în mod deosebit împotriva Bisericii Catolice. După câteva zile s-a petrecut un alt caz la fel de îngrozitor, când din cadrul unității noastre s-a alcătuit un pluton de militari care erau membri de partid. Ei au primit misiunea să evacueze și să scoată cu forța maicile dintr-o mănăstire care era destul de aproape de unitatea noastră militară. După această operațiune diabolică mănăstirea a fost transformată în locuință pentru o parte dintre ofițerii de la unitatea noastră militară.(...) În toamna anului 1949 am fost transferat la Regimentul de gărzi din București. (...) În primăvara anului 1950, de Paște, am putut să particip la ceremonia de Înviere, care pe atunci se făcea în după-amiaza zilei de Sâmbăta Mare. Întrucât am ajuns cam târziu, n-am putut să mă apropii prea mult de catedrala "Sfântul Iosif", deoarece era foarte multă lume, chiar și pe strada din fața catedralei. Deși știam că arhiepiscopul Alexandru Cisar era cu domiciliu forțat, totuși credincioșii din București spuneau că el a fost acela care a ieșit pe treptele din fața catedralei și a dat binecuvântarea cu sfântul Sacrament. Atunci s-a petrecut un moment mișcător și înălțător: tot poporul a îngenuncheat acolo unde se afla: a fost nevoie să se oprească și tramvaiele atât timp cât lumea a stat în genunchi. Atunci mi-am dat seama că într-adevăr comuniștii, chiar dacă au dărâmat biserici și au culcat crucile la pământ sau au arestat episcopi și preoți, credința din sufletele oamenilor nu au putut să o scoată și nu vor reuși acest lucru niciodată".

Într-adevăr regimul comunist a fost unul fără Dumnezeu. A făcut multe victime, a distrus multe lăcașuri sfinte sau le-a transformat în altceva. Întâmplările pe care ni le semnalați fac parte din șirul multor altor evenimente care dovedesc cu prisosință "excesul de zel" al comuniștilor atei. Dar, așa cum dv. înșivă ați constatat, în ciuda tuturor acestor atrocități, comuniștii n-au reușit "să scoată credința din sufletul oamenilor" în a căror istorie Dumnezeu intervine prin "semnele timpului". Cu privire la "Buletinul istoric" constatarea dv. nu este reală. Referința este la episcopii care au activat sau activează în Dieceza de Iași, nu la alții.

* Victor Sociu (Craiova). "Sunt din satul Pădureni, com. Mărgineni, jud. Bacău, condamnat la 14 ani de închisoare. Am rugămintea la dv. ca prin intermediul revistei "Lumina creștinului" să-mi găsesc verișorul cu numele de pr. Carmil Sociu. Sunt arestat de 7 ani și aș dori să iau legătura cu el, dar nu știu unde este. Știu că a făcut studiile la Roma și atât. Dorința mea este de a mă regăsi cu el căci îmi este tare dor de el. Și dacă va avea plăcerea poate să-mi scrie pe adresa: Sociu Victor, str. Vasile Alecsandri, 75, jud. Dolj, 1100 Craiova.

Părintele despre care sunteți interesat îl puteți găsi la adresa: Parohia romano-catolică, com. Botești, jud. Neamț, 5595-Nisiporești, tel. 033/722273. Să sperăm că veți face în așa fel încât să fie mândru de dv.

* Vasile I. Tudosă (Craiova). "Părinte, vestea mea este că am putut lua legătura cu seminaristul Florin Petraru din Franța. În ziua de 13 octombrie am primit o scrisoare de la el și o mare bucurie am avut în suflet și-n inimă că după atâția ani Dumnezeu a făcut să se găsească două suflete care se căutau reciproc. Marea rugăminte este ca prin intermediul revistei dv. să-i transmit câteva cuvinte. Domnule Florin, prin intermediul revistei "Lumina creștinului" țin să vă aduc cele mai călduroase cuvinte, gânduri de fericire și sănătate și împlinirea oricărei dorințe de către bunul Dumnezeu pentru dv. și pentru tot colectivul revistei "Augustina". Vă mulțumesc pentru aprecierea poeziilor mele și pentru invitația pe care mi-ați făcut-o de a fi alături de dv. Când credeam că sunt părăsit de toată lumea, Dumnezeu mi-a arătat dragostea sa cât și a semenilor mei pe care îi voi iubi și îi voi păstra în suflet. Dragii mei prieteni, vom fi uniți și nedespărțiți în Domnul".

V-am împlinit dorința, nu știm însă dacă revista ajunge la dumnealui. Cel mai bine ar fi să-i scrieți direct. Cât despre abonament la "Lumina creștinului", credem că se va găsi cineva care să vă ajute. Rămâne ca dv. să vă rugați pentru binefăcători.

* S.B. (Rotunda). Ne bucurăm că nu te-ai descurajat și că ești hotărâtă să ne mai scrii. Poezia "Trist și singur" este cam pesimistă. Un creștin nu este singur niciodată. Apostolul Paul spune: "Bucurați-vă mereu în Domnul; iarăși vă zic, bucurați-vă!" (Fil 4,4), sugerând mai departe ca bucuria noastră să fie cunoscută de toți. Aceeași bucurie v-o dorim și noi.

* Kulhanek Romeo (Iași). Cărțile cerute vă vor sosi printr-un preot atunci când va ajunge la dv.

* Mihail Popa (Târgu Jiu). "Stimată redacție, probabil că acum mai mult ca în orice altă perioadă a istoriei omenirii, oamenii încearcă să afle care este sensul vieții. Diferitele situații cu care se confruntă îi determină să-și pună această întrebare. Ei caută siguranță, împlinire și un sentiment al apartenenței, dar nu găsesc decât disperare din cauza ipocriziei și a corupției larg răspândite. Alte persoane își clădesc viața în jurul unei cariere, însă constată că puterea, prestigiul și lucrurile materiale nu satisfac starea interioară de a găsi un motiv pentru care să trăiască. Și totuși există pentru ce să trăiești, se poate trece ușor peste așa-zisa "disperare". Secretul este: rugăciunea din inimă, participarea la sfânta Liturghie, a medita la Isus din sfânta Euharistie, a adora, a spune sfântul Rozariu. Sunt doar câteva exemple care ar putea schimba mentalitatea oricui. Desigur pentru unii li se pare greu de îndeplinit, însă exemplul de viață al sfinților le poate da ajutorul. Dragă redacție, dragi tineri, frați și surori din întreaga țară, vedem în jurul nostru și auzim tânguirile unei lumi în suferință. La fiecare pas se află cei nevoiași și nenorociți. Este de datoria noastră să ajutăm la alinarea și ușurarea greutăților vieții. Numai iubirea lui Dumnezeu poate satisface nevoile sufletului. Atunci, izvoarele pecetluite ale unei iubiri calde, asemenea celei a Domnului nostru Isus Cristos, vor fi desigilate. Sunt mulți aceia care nu mai au nădejde. Aduceți-le din nou razele soarelui. Mulți și-au pierdut curajul. Adresați-le cuvinte de încurajare. Rugați-vă pentru ei. Mulți au sufletul bolnav, pe care nici un balsam omenesc și nici un medic nu-l poate vindeca. Rugați-vă pentru aceste suflete și aduceți-le la Biserica lui Cristos ca să se cuibărească la inima și la pieptul preabunei noastre mame Maria. P.S. Dacă sunt tineri, tinere, frați și surori care au nevoie de un sfat bun sau dacă ceva îi apasă, sunt triști, disperați etc. pot să-mi scrie pe adresa: Popa Mihail, str. Crișan, 7, jud. Gorj, 1400-Târgu Jiu. Iar eu în limita posibilităților le voi răspunde, încurajându-i și rugându-mă pentru ei".

Cu speranța că rândurile de mai sus vor folosi la mulți, vă mulțumim pentru tot ceea ce ne-ați scris. De asemenea, vă mulțumim și pentru urările făcute cu ocazia Zilei "Presei Bune", mai ales că ne-ați dorit "tot binele din lume".

* Cristian Antonius Cuba (Iași). Din gândurile culese de dv. și așezate sub titlul "Creștinul și politica" le-am reținut pe următoarele care ni se par mai interesante pentru acest timp, căci, așa cum notați, "la 26 noiembrie sunt alegeri în țara noastră": ". Pentru a fi buni politicieni nu este suficient să fim buni creștini. Pentru a fi în același timp și buni creștini și buni politicieni, trebuie să fim "oameni ai sintezei", adică persoane capabile să întrunească în sine "coerența" credinței și respectarea "profanului" și a profesionalismului politic. . Credincioșii laici trebuie să fie responsabili și autonomi în alegerile politice pe care le fac.. Una dintre preocupările cele mai urgente și importante ale angajării politice a catolicilor trebuie să fie cea de transformare a principiilor credinței în valori pentru om și societate, astfel încât aceste valori să poată "fi viabile și de dorit chiar și pentru alții, în cea mai mare înțelegere și armonie". . Dacă păstorilor le revine misiunea de a lumina conștiința și inteligența credincioșilor laici și de a judeca mai mica sau mai marea conformitate a fiecărei alegeri politice cu evanghelia și cu morala creștină, credincioșilor laici le rămâne misiunea de a fi "coerenți" și curajoși în alegeri, asumându-și pe deplin toate riscurile și responsabilitățile lor. . Primul criteriu al unei slujiri politice trăite de creștin nu poate fi altul decât coerența cu valorile evangheliei. Creștinul știe că "Dumnezeu pregătește o nouă locuință și un pământ nou, în care va locui dreptatea", pe care el este chemat să le anticipe încă de pe acum, aici pe pământ: bunurile esențiale".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat