Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Profesiuni religioase
- În ziua de 8 octombrie, a avut loc sfânta Liturghie în sanctuarul "Iubirii Milostive" din Collevalenza (Italia) la care au făcut profesiunea religioasă temporară șase novice. Una dintre ele este româncă, Luminița Cristiniuc din Câmpulung Moldovenesc.
- În ziua de 15 octombrie, au făcut prima profesiune religioasă zece românce în Congregația "Maestri Pie Venerini" din Roma: Felicia Barticel, Lidia Budău, Angelica Ciuraru, Viorica Coșa, Gabriela Farcaș, Liliana Farcaș, Ana Horvat, Valeria Lucaci, Cecilia Mărtișcă, Mihaela Patrașcu. La sărbătoare a participat și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Pelerini și pelerinaje
În cadrul sărbătorilor Iașilor, Comunitatea Italiană din România și Institutul Ecumenic "Sfântul Nicolae" a organizat joi, 12 octombrie, în sala festivă a Institutului Ecumenic "Sfântul Nicolae" din Iași Seminarul internațional "În drum spre cetatea eternă. Pelerini și pelerinaje" susținut de pr. Paolo Giuriati, director al Centrului de Studii Socio-Religioase din Padova (Italia), pr. Nicolae Dascălu, consilier cultural, director al Institutului Cultural Misionar "Trinitas", pr. Cornel Cadar, responsabil al Editurii "Presa Bună" a Diecezei Romano-Catolice de Iași, pr. Dan Sandu, director al Institutului Ecumenic "Sfântul Nicolae" din Iași.

Un nou an universitar
La Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, miercuri, 4 octombrie, în solemnitatea Sfântul Francisc de Assisi, patronul Institutului și la Seminarului liceal, a avut loc ceremonia de deschidere a unui nou an universitar. Sfânta Liturghie solemnă concelebrată și prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a fost precedată de o conferință de prezentare a declarației Congregației pentru Doctrina Credinței, "Dominus Iesus", ținută de pr. prof. Victor Emilian Dumitrescu în amfiteatrul Institutului, precum și de o expoziție de carte veche organizată și prezentată în sala de lectură a institutului de către doamna Adriana Popescu, de la Biblioteca municipală din Roman. Expoziția a fost organizată în omagiu față de regretatul pr. prof. dr. Petru Tocănel, primul rector al Institutului Franciscan, care a donat pentru biblioteca acestuia un fond de carte care numără peste 40.000 de volume.

"O rază de soare"
Duminică, 15 octombrie, în cadrul unei celebrări prezidată de Mons. Alois Fechet a avut loc deschiderea oficială a casei "O rază de soare" din Huși care adăpostește zece copii infectați cu virusul HIV. Copiii sunt în grija directă a două surori din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", precum și a personalului în grija cărora se aflau până la această dată. Au mai participat pr. provincial Ioan Ciuraru, sr. provincială Maria Porundi, alți preoți, surori franciscane, o parte din autoritățile locale, copii și tineri din Parohia "Sfântul Anton" din Huși. (sr. Teofila)

Concert de orgă
În capela Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc în seara de 22 octombrie un concert de orgă susținut de maestrul Georges Athanasiades. Programul a cuprins lucrări de Girolamo Frescobaldi, Domenico Scarlatti, Jean-Francois Dandrieu, Paul Hindemith și Johann Sebastian Bach. Născut în Elveția în 1929, grec de origine, Georges Athanasiades a pătruns de mic în lumea muzicii, grație tatălui său, care era pianist și dirijor. A studiat mai întâi teologia, după care s-a îndreptat spre germanistică și muzicologie, pe care le-a studiat la Universitățile din Heidelberg și Freiburg. Studiile muzicale le-a continuat la Lausanne, unde a obținut cele mai înalte distincții pentru orgă. De 50 de ani este organistul titular al bazilicii din Saint-Maurice. În 1952 a fost sfințit preot și în prezent este canonic al abației augustiniene din acest oraș elvețian. A susținut, până la această dată, 95 de concerte în Europa, America de Nord, Japonia și Africa. Are numeroase înregistrări la radio și la televiziune, 15 discuri și șapte CD-uri.

Consiliu prezbiteral
Luni, 30 octombrie, la sediul Episcopiei Catolice din Iași a avut loc sesiunea de toamnăa Consiliului prezbiteral. La această întâlnire s-au pus în discuție: pastorația vocațiilor în Dieceza de Iași; convocarea sinodului diecezan; problema sanctuarului de la Cacica; alte probleme cu caracter pastoral administrativ.

Curs de formare
În perioada 19-23 noiembrie se va desfășura la Casa de Reculegere din Traian cursul de formare a voluntarelor "Provita". Cursul este organizat de Centrul Catolic pentru Viață - Iași. Vor fi dezbătute următoarele teme: Grupul țintă, Statutul celui nenăscut, Punct de vedere biblic asupra sexualității, Consilierea crizei, Calitățile consilierului, Abilități de comunicare, "Strigătul mut" (film), Pas cu pas prin centrul de sarcină, Cum vorbim despre Dumnezeu în camera de consiliere. Pentru înscriere și informații suplimentare la Daniela Cadar tel. 032/237206; 032/156793; 095/519131.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat