Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Celebrarea marelui jubileu -

Jubileul familiilor

Copiii - primăvara vieții

În luna octombrie evenimentul care a reținut atenția foarte mult a fost cu siguranță jubileul familiilor. Numărul persoanelor care au participat la Cea de-a III-a Întâlnire Mondială a Familiilor (după Roma în 1994 și Rio de Janeiro în 1997), în perioada 11-15 octombrie, a depășit cifra de 200.000. Familiile s-au întâlnit cu papa în Piața "Sfântul Petru". Sfântul Părinte, care a descris familia ca pe "un laborator de umanizare și al unei autentice solidarități", a celebrat și căsătoria a opt perechi provenind din diferite părți ale lumii. Copiii nu sunt un "accesoriu" al vieții de familie, ci mai curând "un dar prețios" în viața cuplului, a spus papa pelerinilor care îl urmăreau.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de 75 de cardinali și episcopi. Predica a devenit o ocazie unică pentru episcopul Romei de a pune în evidență temele principale care au marcat pontificatul său: "Ființa umană nu a fost creată pentru a fi singură; ea se împlinește prin chemarea la legătura cu alții, care își are rădăcina spirituală în însăși natura sa". "Relațiile strict funcționale nu sunt îndestulătoare pentru ființa umană, ea are nevoie de relații interpersonale, bogate în trăire, recunoștință, dăruire. Printre acestea, cea realizată în familie este fundamentală". La sfârșitul întâlnirii, Sfântul Părinte a invitat toate familiile să participe la viitoarea întâlnire care va avea loc la Manila, în Filipine, în 2003.

Jubileul a inclus și un congres teologic, care s-a desfășurat în aula Paul al VI-lea în perioada 11-13 octombrie. Aproape 50 de experți din întreaga lume au luat cuvântul în cadrul congresului, concentrându-se pe teologia și asistența pastorală a familiilor, incluzând aspecte educaționale și sociale, semnificația iubirii conjugale, domeniul fertilității și al vieții.

Evenimentul de sâmbătă, 14 octombrie, a început mai devreme cu scene din Nazaret, unde Consiliul Pontifical pentru Familii înființează un centru de spiritualitate pentru familiile din întreaga lume. Cântăreața Amal, care a cântat în timpul privegherii, este originară din Nazaret. Ea a fost acompaniată de un grup de muzicieni evrei și palestinieni.

Printre mărturiile oferite la deschiderea evenimentului a fost povestea lui Anderson, de 21 de ani, un "copil al străzii" din Brazilia, care a fost gata să își schimbe viața când a întâlnit oameni care să îl iubească. Acum el îi ajută pe alți tineri în situații asemănătoare. "Eu nu-mi cunosc tatăl, iar mama a murit când aveam 9 ani", a spus el. "Am intrat în traficul de droguri, acolo unde mulți copii lucrează și mor; acolo am experimentat iadul. Nimeni nu mă iubea. Nici măcar eu nu mă iubeam, și nici nu am iubit pe altcineva".

Fratele Gabriel, care a lucrat în Sri Lanka timp de 18 ani, a vorbit și el. În trecut, despre Sri Lanka se vorbea ca despre "Insula Paradisului". Dar "în ultimele decenii, insula a devenit o țintă pentru turismul pervers al unor oameni în căutarea unor plaje minunate și a tinerilor, victime ieftine", de care ei abuzează sexual. În ciuda tuturor eforturilor misionarilor salezieni, peste 33.000 de adolescenți din Sri Lanka sunt implicați în prostituție.

Mărturii privind familia au fost auzite venind din Australia, Angola, Venezuela, Belgia, India, și din Statele Unite. Alături de soțul ei Giovanni, italianca Elena Canale a povestit cum au adoptat un băiat cu handicap. "La un moment dat, am auzit povestea lui Francisc, care avea atunci 40 de zile de la naștere. I-am scris judecătorului, spunându-i că noi nu suntem o familie bogată, dar ceea ce avem în casă și în inimi suntem gata să împărțim, acceptându-l ca băiat al nostru... Francisc este acum în primul an de liceu și, deși are nevoie de un cărucior electric pentru deplasare, a învățat multe lucruri. Știe să deseneze cu gura și să povestească".

O familie misionară a primit binecuvântarea papei. Ea reprezenta cele peste 100 de familii din Mișcarea Neocatecumenală care, împreună cu copiii lor, pleacă în diferite părți ale lumii pentru a vesti evanghelia. La căderea nopții, Piața "Sfântul Petru" a fost luminată de sclipirile a peste 250.000 de lumânări. Papa și-a prezentat mesajul său pentru jubileul familiilor, care a fost consacrat temei "Copiii: primăvara familiei și societății". "Se pare că uneori copiii sunt considerați mai curând un inconvenient decât un dar neprețuit", a spus Sfântul Părinte. "Totuși, voi sunteți aici în seara aceasta pentru a da mărturie, prin convingerile voastre, că este posibil să inversăm aceste tendințe".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat