Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

120 de martiri chinezi

Exemple de curaj

La 1 octombrie, Sfântul Părinte a prezidat canonizarea a 120 de martiri chinezi, care au murit între anii 1648 și 1930. În aceeași zi au mai fost canonizate: Katharine Drexel (1858-1955), o bogătașă din Filadelfia care a devenit apostol al indienilor și negrilor din Statele Unite (beatificată în 1988), Maria Josefa a Inimii lui Isus (1842-1912) și Giuseppina Bakhita (1869-1947), o fostă sclavă sudaneză, călugăriță canosiană (ultimele două beatificate în 1992).

Liturghia care a urmat a inclus cântece și rugăciuni în chineză, arabă și latină. "Nu este oare anul sfânt cel mai potrivit timp pentru a face să strălucească mărturia lor eroică?", a întrebat Sfântul Părinte. Papa a menționat exemplul Annei Wang, o fată de 14 ani, care "a rezistat în fața amenințărilor călăului" care îi cerea să-și renege credința; pregătită pentru decapitare, "a strigat cu o față luminoasă: "Poarta raiului este deschisă pentru toți", și apoi a șoptit de trei ori "Isus"".

Un alt martir chinez este Chi Zhuzi, de 18 ani, al cărui braț drept a fost tăiat. "Pe când se pregăteau să-l jupoaie de viu, a strigat, plin de curaj: "Fiecare bucată din carnea mea, fiecare picătură din sângele meu vă vor repeta că sunt creștin"". Dintre acești martiri, 87 au fost chinezi și 33 misionari străini. Majoritatea au fost uciși în timpul Revoltei Boxerilor la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Boxerii erau membri ai partidului politic religios chinez care a declarat război împotriva europenilor și a colonialismului. Cum misionarii erau din vest, creștinii au devenit una dintre țintele lor favorite.

Sfântul Părinte a spus că momentul canonizării acestor oameni, printre care sunt și câțiva copii, "nu constituie timpul potrivit pentru a judeca aceste perioade istorice: acest lucru poate va fi făcut altă dată. Cu această proclamare solemnă a sfințeniei, Biserica dorește astăzi doar să recunoască faptul că acești martiri sunt un exemplu de curaj și coerență pentru noi toți, și că ei fac cinste nobilului popor chinez".

Canonizarea a devenit, de asemenea, o ocazie specială pentru Sfântul Părinte de a manifesta opțiunea preferențială a Bisericii pentru cei săraci, abandonați și lipsiți de apărare. Ca un exemplu de dedicare față de minoritățile etnice, papa a arătat-o pe Katharine Drexel, călugăriță americană din secolul al XIX-lea, fondatoarea Congregației "Surorile Preasfântului Sacrament" pentru indienii și persoanele de culoare, care a comunicat afro-americanilor și indienilor mesajul evanghelic al vieții euharistice. "Katharine Drexel este un exemplu excelent al acelei carități practice și solidarități generoase cu cei mai puțin favorizați, care a fost pentru mult timp semnul distinctiv al catolicilor americani", a spus Sfântul Părinte.

Giuseppina Bakhita este pentru papa modelul de speranță pe care numai Dumnezeu o poate da omului care trăiește în captivitate, atât în formele vechi cât și în cele noi de sclavie, în special pentru sudanezi, mulți dintre ei, ca Bakhita, fiind reduși la sclavie.

Iubirea creștină pentru bolnavi și abandonați a fost în mod sublim exprimată în persoana Mariei Josefa a Inimii lui Isus Sancho de Guerra, fondatoarea Congregației Slujitoarele lui Isus ale Carității, care a fost și ea canonizată. "În viața noii sfinte, prima femeie de origine bască ce este canonizată, acțiunea Duhului Sfânt s-a manifestat într-un mod deosebit", a spus papa. În ciuda faptului că a fost bolnavă "în ultimii 12 ani ai vieții sale, ea nu și-a cruțat nici un efort sau suferință, și s-a dăruit fără rezerve în slujba carității față de bolnavi, în climatul unui spirit contemplativ".

Guvernul Chinez a protestat pentru timpul ales pentru ceremonie, arătând că 1 octombrie este sărbătoare națională, marcând aniversarea înființării noului guvern comunist al țării în 1949. Canonizarea a mai stârnit plângeri deoarece guvernul de la Beijing îi proclamă acum pe liderii boxerilor ca predecesori ideologici și eroi naționali.

Vaticanul a înlăturat aceste obiecții, arătând că timpul pentru ceremoniile de canonizare este fixat de calendarul Sfântului Scaun, fără referire la vreo sărbătoare națională. Mai mult, oficialitățile Vaticanului au arătat că martirii sunt onorați pentru fidelitatea lor față de credința catolică, nu pentru rolul lor în problemele politice.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat