Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Preoți militari catolici

Cu puțin timp înainte de intrarea României în Cel de-al II-lea Război Mondial, Ministerul Apărării Naționale a solicitat Episcopiei Catolice de Iași, la 10 mai 1941, o listă conținând propuneri de preoți militari, confesori pentru unitățile de mobilizare. La acea dată majoritatea preoților catolici români aveau calitatea de preoți confesori de rezervă.

Răspunzând solicitării Ministerului Apărării Naționale, episcopul Mihai Robu a adresat, la 8 iulie 1941, o scrisoare generalului Ion Antonescu solicitând aprobarea unei liste cuprinzând numele a zece preoți catolici propuși să fie integrați în armata României cu gradul de căpitan asimilat. Primul episcop indigen de Iași își motiva astfel demersul său: "... ca să poată (preoții militari, n.n.) întovărăși trupele noastre viteze și să poarte de grijă spirituală soldaților români catolici, îmbărbătându-i și împăcându-i cu Dumnezeu". Din lista propusă de episcopul Robu la 8 iulie 1941, reactualizată la 14 iulie și 8 august același an, făceau parte preoții: Anton Tălmăcel, Mihai Dămoc, Petru Băcăoanu, Ioan Minuț, Petru Biru, Petru Lucaci, Ludovic Lopată, Petru Cădar, Andrei Gherguț și Dumitru Matei.

În mod nejustificat, inițial Guvernul României a aprobat încadrarea ca preot militar activ doar a lui Petru Băcăoanu, în timp ce preotul Dumitru Matei a fost desemnat pentru răniții din spitalele garnizoanei din Iași. Acestora li s-au adăugat treptat preoții: Petru Lucaci, Anton Tălmăcel (respins ulterior de Ministerul Apărării Naționale datorită vârstei), Petru Martinescu, Ioan Minuț (înlocuit apoi cu Andrei Gherguț) și Iosif Petrișor.

Adresându-se preoților militari, la plecarea acestora pe front, episcopul Robu i-a îmbărbătat cu aceste cuvinte: "Caută să fii totdeauna la înălțimea chemării preoțești ca să edifici nu numai cu cuvântul, dar și cu pilda bună, atât pe catolic, cât și pe cei de altă credință. Ai prilejul cel mai favorabil pentru un apostolat salutar și fecund".

Despre activitatea acestor preoți, documentele cercetate nu relevă prea multe informații. Relativ la preotul Dumitru Matei, care a însoțit trupele române până la Cotul Donului, acesta s-a reîntors la Iași în 1943, unde a rămas mobilizat la Corpul IV Armată la propunerea episcopului Robu pentru "a contribui cât mai mult la întărirea sentimentului național, patriotic și moral, pentru desăvârșita glorie a scumpei noastre oștiri". Mult mai cunoscută este activitatea depusă pe front de preoții militari Petru Băcăoanu și Petru Lucaci, grație rapoartelor de activitate pe care aceștia le-au înaintat Episcopiei de Iași.

În rezumat, activitățile preoților catolici militari au fost următoarele: spovedirea ostașilor; acordarea sfântului Maslu răniților grav din spitalele de campanie și din ambulanțe; împărțirea de iconițe, medalii, cărți editate de Presa Bună; celebrarea sfintei Liturghii pentru soldații decedați și pentru victoria Armatei Române; vizitarea răniților români și germani din spitalele germane; vizitarea deținuților din închisorile militare; oficierea Liturghiilor duminicale în bisericile, capelele și casele particulare din garnizoanele Chișinău, Galați, Tecuci, Cetatea Albă, Bârlad, Vaslui, Belgrad etc. Aceste activități au fost elogiate de episcopul Robu, care afirma deseori: "Și-au îndeplinit conștiincios datoriile de preoți și confesori militari, însoțind Armata Română până la..., de unde au scăpat cu viață, prin...".

Despre modul în care ostașii români i-au primit pe preoții lor militari aflăm dintr-un raport de activitate al preotului Petru Lucaci: "Peste tot unde am fost, soldații sunt foarte bine dispuși să-și îndeplinească datoriile religioase. Se bucură mult că au ocazia să asiste la sfânta Liturghie și să asculte cuvântul lui Dumnezeu".

În încheierea acestui articol, trebuie să menționăm faptul că preoții militari catolici au fost asistați de dascăli provizorii sau definitivi, formați în special din rândul soldaților foști seminariști, și că regimul comunist i-a supus pe acești "preoți eroi" la un regim de cruntă represiune.

Pr. Alois Moraru și dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat