Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Comunicat de presă: Sinod arhidiecezan

În perioada 24-29 septembrie, la Liceul "Márton Áron" din Miercurea Ciuc s-au desfășurat lucrările finale ale Sinodului Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia. Au participat 72 de clerici și 37 de laici (conducătorii grupurilor care au redactat textele diferitelor documente, reprezentanții parohiilor - câte un preot și un credincios laic, sau mai mulți în cazul parohiilor mai numeroase). Lucrările s-au desfășurat pe 22 de teme majore. Au fost dezbătute toate laturile vieții Bisericii din arhidieceză: organizarea Liturghiei, viața ordinelor religioase, educarea tinerilor în general, modul în care un creștin trebuie să trăiască și să fie prezent în societate, operele caritative etc.

Ecclesia semper reformanda - Biserica însăși are nevoie de reînnoire permanentă. În spiritul acestui enunț, Biserica Catolică revizuiește ori de câte ori este necesar, cât de fidelă este învățăturilor Întemeietorului Bisericii, Isus Cristos, și cum poate transmite mesajul lui omului zilelor noastre. La întrebările ivite la nivelul Bisericii Universale, Sfântul Părinte și episcopii caută în cadrul sinoadelor universale împreună răspunsul. Sinoadele locale au menirea de a "traduce" aceste răspunsuri pe specificurile diecezelor. Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia a înțeles chemarea Conciliului Vatican II și într-o circulară din 1996 arhiepiscopul György Jakubinyi a dispus organizarea sinodului arhidiecezan, căutând posibilitățile de a ajunge la creștinii din Transilvania zilelor noastre.

După patru ani de pregătiri, între 24-29 septembrie, la Liceul "Márton Áron" din Miercurea-Ciuc, s-au desfășurat lucrările finale ale sinodului. Ultimul sinod al diecezei de Transilvania a fost ținut în 1913, în timpul episcopului Mailáth Gusztáv Károly, schimbările politice de atunci - inclusiv regimul comunist - nu a făcut posibilă organizarea unui nou sinod.

Deschiderea sinodului a fost marcată printr-o Liturghie, celebrată în seara zilei de 24 septembrie de toți preoții participanți, în biserica din Șumuleu-Ciuc.

Lucrările s-au desfășurat pe 22 de teme majore. În timpul celor patru ani de pregătiri, fiecare preot sau credincios interesat a avut ocazia să ia parte la dezbaterile numite "zilele sinodului", exprimându-și opinia sau sugestiile privind cele 22 de domenii. După ce - pe parcursul a patru ani de zile - ele au fost dezbătute pe larg în fiecare comunitate în parte, pe baza proceselor verbale consemnate s-au născut documentele prezentate în plen. La lucrările finale ale sinodului au participat 72 de clerici și 37 de laici.

Închiderea festivă a sinodului s-a ținut în catedrala din Alba-Iulia, cu participarea numeroșilor invitați, preoți și credincioși. În cadrul sfintei Liturghii, vicarul arhiepiscopal Mons. dr. Czirják Árpád, însărcinat cu problemele legate de sinod a înmânat documentele votate arhiepiscopului György Jakubinyi. La sărbătoare au sosit numeroși invitați, între care Mons. Lucian Mureșan, mitropolit greco-catolic de Blaj, Mons. József Tempfli, episcop de Oradea, Mons. Pál Reizer, episcop de Satu-Mare, Mons. Martin Roos, episcop de Timișoara, Mons. Grigore Duma, cancellarius de Iași, dr. Csiha Kálmán, episcop reformat, Szabó Árpád, episcop unitarian, Mózes Árpád, episcop evanghelic, ÎPS Andrei Andreicuț, arhiepiscop ortodox de Alba-Iulia, PS Visarion Rășinăreanu, episcop auxiliar ortodox de Sibiu, PS Irineu Bistrițeanu, episcop auxiliar ortodox de Cluj, Markó Béla și Takács Csaba, președintele unional și executiv al UDMR, Alföldi László, consulul general al Republicii Ungare la Cluj, alți clerici și laici.

Cu aceeași ocazie a fost sărbătorit hramul catedralei Arhiepiscopiei de Alba-Iulia - sfântul Mihail, care este considerat și patronul spiritual al arhidiecezei. De asemenea, au fost comemorați 20 de ani de la moartea episcopului Márton Áron, cel care a păstorit destinele diecezei în perioada cea mai grea a regimului totalitar.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat