Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Reuniune a Conferinței Bisericilor Europene

Vizita Sfântului Părinte ne-a apropiat

În perioada 16-21 octombrie, la Iași a avut loc o reuniune a Conferinței Bisericilor Europene (KEK) de la Geneva, la care au participat 70 de reprezentanți ai celor 127 de Biserici creștine de pe continent, membre ale acestui organism. România a fost reprezentată de Bisericile Ortodoxă, Evanghelică C.A., Evanghelică S.P. și Reformată. ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolitul ortodox al Moldovei și Bucovinei, face parte din Comitetul Central al KEK, fondată în 1959 și are sedii la Bruxelles, Strasbourg și Geneva (unde se află secretariatul). În programul reuniunii s-au aflat: pregătirile pentru viitoarea întâlnire ecumenică de la Strasbourg din aprilie 2001 (organizată de KEK în colaborare cu Consiliul Conferințelor Episcopale Europene), discuțiile despre Charta oecumenica, integrarea țărilor din estul și centrul Europei în Uniunea Europeană, situația din Iugoslavia, documentul "Dominus Iesus", responsabilitățile fiecărei Biserici în propria țară, construirea de punți între Biserici. Din partea Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) a fost delegat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care a transmis cuvântul de salut, a prezentat câteva date și observații din partea Secretariatului CCEE cu privire la Charta oecumenica și a vorbit despre lucrarea ecumenică din România.

* * *

Cuvânt de salut

Înalt Preasfinția voastră părinte mitropolit Daniel, Înalt Preasfinția voastră părinte mitropolit Jeremie, președinte al KEK, Excelențele voastre, dragi frați și surori, stimat auditoriu,

Îmi exprim bucuria de a putea lua parte la lucrările Comitetului Central KEK, ce se desfășoară aici în Iași, centru cultural și spiritual cu renume european.

Mă bucur să vă aduc salutul și comuniunea fraternă a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa care, așa cum știți, chiar în aceste zile s-a reunit într-o adunare plenară la Bruxelles (19-22 octombrie). Îndeosebi, vă transmit salutul conducerii consiliului (card. Miloslav Vlk, arhiepiscop Istvan Seregely și Mons. Karl Lehmann) și al secretarului (Rev. Don Aldo Giordano), care m-au rugat să-i reprezint la această întâlnire.

Tema fundamentală a adunării plenare din acest an a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa este Contribuția Bisericilor la construirea Europei. Președinții conferințelor episcopale vor dezbate probleme deosebite, de actualitate ale Uniunii Europene: intrarea noilor state membre, proiectul Cartei drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, responsabilitatea față de împăcarea și dezvoltarea democratică a țărilor din sud-estul Europei, țări marcate de conflicte apăsătoare. O parte a discuției va fi dedicată și rolului pe care îl au comisia europeană și parlamentul european și raporturilor dintre Biserici și instituții. Sunt prevăzute o serie de întâlniri cu responsabilii instituțiilor europene.

Așa cum știți, Biserica Catolică a trăit cu intensitate jubileul anului 2000. Vreau să citez câteva evenimente pe care le consider deosebit de semnificative: cererea de iertare și de împăcare făcută de Sfântul Părinte; călătoria apostolică în Țara Sfântă; comemorarea martirilor și a mărturisitorilor credinței din ultimul secol al mileniului al doilea; ziua mondială a tineretului, diferitele pelerinaje naționale și diecezane la mormintele sfinților apostoli în Roma cât și în Țara Sfântă... Și seria jubileelor continuă.

La nivel ecumenic, există două proiecte la care Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa, în colaborare cu KEK (Conferința Bisericilor Europene), ține deosebit de mult: este vorba de întâlnirea ecumenică europeană care va avea loc între 17 și 22 aprilie 2001 la Strasbourg (Franța) și proiectul Cartei ecumenice pentru colaborare între Bisericile europene.

La timpul potrivit, voi prezenta, în cadrul acestor lucrări, câteva informații și date pe care Secretariatul CCEE le-a cules pe baza răspunsurilor primite de la 25 de conferințe episcopale, referitoare la acest ultim document de o așa de mare importanță.

Am înțeles din programul acestei reuniuni că va fi o reflecție și asupra recentului document al Congregației pentru Doctrina Credinței, "Dominus Iesus". Din partea Secretariatului CCEE, vă asigur că acest document nu este o piedică pe drumul către unitatea dintre creștini, pentru a face vizibilă unica Biserică a lui Cristos.

* * *

Cât privește lucrarea ecumenică din România între Biserica Catolică de ambele rituri și Biserica Ortodoxă Română precum și cu celelalte Biserici și culte, putem spune că se află la un moment important, angajant. Suntem la începutul unui drum nou, am putea spune încă necunoscut, care cere din partea tuturor o pregătire particulară și multă îngăduință.

Ne-am bucurat că am avut anul trecut un impuls și un îndemn, chiar un exemplu practic, în vizita Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea în România, la București, unde a întâlnit întreaga Biserică din România - atât cea Ortodoxă cu întregul Sfânt Sinod, celelalte culte, cât și Biserica Catolică de ambele rituri, latin și greco-catolic, și întreaga Conferință Episcopală Catolică din România.

Acest eveniment ne-a obligat la o mai mare apropiere, cunoaștere, stimă și dorință de unire. Credincioșii simpli, poporul întreg a făcut să se audă în piața de lângă Palatul Parlamentului un strigăt profetic, programatic: "Unitate! Unitate!".

Ecoul acestor momente rămâne în sufletul nostru și ne încurajează, atât în formele de dialog oficial, cât mai ales cel practic.

Sunt fericit să declar aici că la nivel local am găsit în ÎPS mitropolit Daniel un păstor cu preocupări profunde pentru dialogul ecumenic, îndreptându-ne spre soluții practice. Chiar dacă la început sunt mai modeste și mai timide, ele sunt pentru Bisericile noastre un semn al timpurilor noi.

Mă bucur să urez întregului Comitet Central KEK și celor care se află aici la aceste lucrări, cât și tuturor Bisericilor ce fac parte din acest organism, alese împliniri pe drumul spre realizarea unirii Bisericilor și spre drumul comuniunii depline.

Ca toți să fie una!

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat