Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Ciprian Nesimuca (Botoșani). Articolul dv. a fost reținut pentru a fi publicat la momentul potrivit.

* Anton Lucaci (Bacău). Spațiul acordat poeziilor în revista "Lumina creștinului" este foarte limitat.

* Vasile I. Tudosă (Craiova). "Părinte, am o mare rugăminte la dv., și anume să-mi publicați și mie câteva rânduri: "Dragă soră Emilia Tereza T., aștept un răspuns fulger de la dv. și vești de bine. Adresa mea este: str. Vasile Alecsandri, 75, jud. Dolj, 1100-Craiova"".

Să sperăm că persoana în cauză vă va scrie. Pentru cele solicitate, luați legătura cu preotul care se ocupă de închisoare. Cu siguranță vă va rezolva cerințele!

* Genovica Ivan (Săbăoani). "Numai dragostea îl face pe om să vadă ceea ce Dumnezeu a creat pentru noi. Dragostea vine de la Dumnezeu, ea este darul Sfintei Treimi făcut oamenilor de Tatăl ceresc, prin Isus Cristos".

Vă mulțumim pentru scrisoare. Ne rugăm și noi ca tot mai mulți să descopere acea dragoste despre care ne-ați scris.

* Andrei Mihai (Jilava). "Vă mulțumesc foarte mult pentru înțelegerea și sprijinul acordat publicându-mi scrisoarea mea în revista dv. Ea a atras atenția la un mare număr de enoriași care m-au ajutat moral și material, iar unii m-au și vizitat. Cu permisiunea dv., aș dori ca tot prin intermediul revistei să le mulțumesc și să-i asigur că nu am să-i dezamăgesc pentru încrederea ce mi-au acordat-o și cât de curând am să scriu, din postura omului liber, tuturor persoanelor care m-au sprijinit și m-au ajutat. Acestea sunt: dv. și la întregul colectiv care își aduce aportul la realizarea revistei "Lumina creștinului", Alina Olga Percă din Traian, jud. Neamț, Eugenia Bogdan din Arini, Genoveva Ivan din jud. Bacău, Tatiana Cojocea din Suceava și nu în ultimul rând distinsei doamne Licuța Comorașu și fiicei sale Mihaela-Simona din Bacău care au pus foarte mult suflet în tot ce au făcut pentru mine. Tuturor le mulțumesc și le doresc tot binele din lume, iar bunul Dumnezeu să îi ajute în viața de zi cu zi, să-i păzească de tot ce este rău și să aibă parte de zile multe și fericite alături de cei dragi".

Este un gest minunat că mulțumiți tuturor care v-au scris și v-au ajutat.

* Ionel Ghiță (Jilava). "Am 39 de ani. În prezent sunt deținut în penitenciarul Jilava, condamnat la trei ani pentru un așa-zis furt. În prezent viața mea trece printr-o perioadă de mare cumpănă și grea încercare. Citind revista "Lumina creștinului", care apare și aici în penitenciar, cu mare greutate și mare întârziere, pot să mă apropii de lumina divină... Aș avea nevoie de o Biblie, cărți de religie cu ajutorul cărora aș pătrunde mai în profunzime în tainele religiei. Poate se găsesc și persoane binevoitoare care ar dori să mă ajute. Adresa mea este următoarea: Ghiță Ionel, str. Sabarului, 1, Penitenciarul București, secția 4, camera 419".

Să sperăm că se vor găsi oameni care să vă scrie. Pentru cărți și pentru ajutor spiritual trebuie să luați legătura cu preotul catolic care se ocupă de închisoarea Jilava. Pentru celelalte vă recomandăm să scrieți Caritasului București: str. Gh. Missail, 83, sect. 1, 78226-București, tel 01/2243036; 01/3362710. Poeziile, pentru început, sunt bune. Continuați să scrieți. Cele mai bune cuvinte de încurajare credem că sunt acelea preluate din mesajul Sfântului Părinte date cu ocazia jubileului pentru cei închiși: "Gândindu-mă la acești frați și surori, primul meu cuvânt e dorința ca Acela care este viu, care a intrat prin ușile încuiate ale Cenacolului, să poată intra în toate închisorile din lume și să găsească primire în inimi, aducând tuturor pace și seninătate... Cel care se află în închisoare se gândește cu regret sau cu remușcări de conștiință la zilele în care era liber și suportă cu greutate un timp prezent care pare că nu mai trece. O puternică experiență de credință poate să aducă un ajutor determinant exigenței umane de a ajunge la un echilibru interior și în această situație dificilă. Aici stă unul din argumentele valorii jubileului pentru cei închiși: experiența jubiliară trăită după gratii poate să conducă la orizonturi umane și spirituale neașteptate. Jubileul ne amintește că timpul aparține lui Dumnezeu. Stăpânirii lui Dumnezeu nu-i scapă nici timpul de detenție... Cel care este în detenție nu trebuie să trăiască cu gândul că timpul de închisoare i-a fost sustras în mod iremediabil: chiar și timpul petrecut în închisoare este timpul lui Dumnezeu și el trebuie trăit ca atare; este un timp care trebuie oferit lui Dumnezeu ca o ocazie de adevăr, de umilință, de ispășire și de credință. Jubileul este o ocazie pentru a ne aminti nu numai că timpul aparține lui Dumnezeu, dar că momentele în care știm să recapitulăm totul în Cristos devin pentru noi "un an de îndurare al Domnului"".

* Ioan Cojan (Traian, Neamț). "Aș dori să vă semnalez o situație neplăcută: primesc revista "Lumina creștinului", în mod frecvent cu mare întârziere. Se întâmplă câte o dată că o primesc chiar la sfârșitul lunii respective ceea ce este foarte neplăcut mai ales prin faptul că citim unele anunțuri care de fapt sunt consumate... Vă rugăm, dacă se poate, să găsiți o modalitate ca revista să ajungă la timp, căci sunt de fiecare dată așteptate cu multă nerăbdare. O problemă și mai gravă este că năravul josnic al hoției a căpătat proporții alarmante la sate întrucât s-a ajuns până acolo că se formează hoți în grupuri mari și se înarmează cu bâte și fură ca în codru...".

Este foarte trist că auzim de creștini care fură. Probabil sunt creștini doar cu numele. Pentru ca revista să ajungă la timp trebuie să luați legătura cu parohul dv., eventual cu aceia care distribuie revistele după ce ajung la parohie.

* Tereza (Poiana Micului). "La redacție vă scriu mulți tineri care sunt disperați. Singura lor scăpare sau mângâiere este Isus. Rugându-ne sfintei Fecioare Maria, ea ni-l va arăta pe Isus. Și cum să ne rugăm Mariei dacă nu sfântul Rozariu. Oriunde putem rosti încet "Bucură-te Marie...": acasă, pe stradă, în tren sau în autobuz, ba chiar la școală și apoi ce bucurie simțim în suflet. Vreau ca tinerii să se bucure de ceea ce au; poate sunt mulți care nu și-au dat încă seama că părinții, prietenii și în primul rând Dumnezeu sunt cea mai mare comoară pe care o dețin deja. Acum închei mica mea epistolă, dar vreau să știi, dragă redacție, că munca ta nu este zadarnică: aici sunt mulți care citesc, te iubesc și așteaptă cu nerăbdare fiecare număr".

Îți mulțumim pentru aprecieri și pentru tot ceea ce ne-ai scris. Fie ca mulți tineri să se simtă încurajați prin cuvintele tale.

* Ștefan Olaru (Oituz). "Vă rog foarte mult, dacă se poate, să-mi dați un răspuns la o întrebare. Unde se poate găsi preotul care face exorcisme, căci în revista "Lumina creștinului" din luna aprilie s-a scris despre noul ritual de exorcisme, însă nu s-a scris de adresa acestuia. Dacă dv. aveți cunoștință de aceasta, vă rog să scrieți adresa în revistă".

În dieceză episcopul numește un astfel de preot pentru fiecare caz în parte, atunci când apare. Trebuie să vă adresați în scris Episcopiei de Iași. Același răspuns și pentru Regina (Cleja).

* Elena Patrașcu (Bacău). Pentru a vă putea publica ceea ce ne-ați scris trebuie să vă dați adresa completă și să ne trimiteți o caracterizare de la părintele dv. paroh prin care să confirme cele scrise. Adresați-vă și Caritasului din Bacău, str. Petru Rareș, bl. 9, sc. B, ap. 1, 5500-Bacău, tel. 034/181661.

* Sr. Gema Petrișor (jud. Bacău). "Sunt o novice din Congregația Surorilor Oblate Asumpționiste, Bacău, iar peste două zile voi depune prima profesiune a voturilor religioase... Doresc să mă dedic slujirii Domnului, aproapelui, să lucrez cu multă iubire și dăruire pentru convertirea și mântuirea lumii prin rugăciune și apostolat. Conștientă de nenumăratele binefaceri pe care Domnul mi le-a acordat până acum, ca mulțumire și recunoștință îi ofer întreaga mea ființă și doresc să pun în practică toată învățătura sa... Orice persoană umană are mare preț în ochii lui Dumnezeu oricine ar fi ea: copil, tânăr, adult, sănătos sau bolnav, cu handicap etc. Toți suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și ca atare e bine să ne respectăm și să ne iubim reciproc pentru că și Dumnezeu ne iubește așa cum suntem".

Cuvintele dv. ne-au impresionat. Apreciem mult dorința și preocuparea dv. de a lucra pentru ceilalți și de a duce vestea cea bună tuturor. Dumnezeu să vă ajute. Felicitări pentru alegerea făcută!

* A. (jud. Iași). "Sunt zile în care pur și simplu nu știm încotro să ne îndreptăm și mai întotdeauna drumul cel mai scurt și mai vizibil este spre pierzanie. La sfatul unei persoane pe care o consider cea mai bună prietenă a mea încerc să vă relatez o parte din trecutul meu. Sunt o tânără care într-un scurt moment am călcat strâmb și am rămas însărcinată. Am dorit copilul de la bun început și eu și tatăl lui, dar eram singurii care îl doream. Nevrând să renunț la copil, mi-am luat inima în dinți și am plecat să muncesc, crezând că voi avea tot sprijinul tatălui copilului, dar m-am înșelat. După ce m-am angajat am fost uitată de el. Deși aveam o sarcină destul de dificilă, mă chinuiam din răsputeri să stau o zi întreagă în picioare sperând că voi putea avea cele necesare pentru a crește copilul. Colegele de serviciu mă sfătuiau să fac avort, deși exista pericolul de a muri odată cu el. O colegă m-a sfătuit să-l nasc și să-l las la orfelinat până mă pun pe picioare. Eram la o răscruce de drumuri, de una singură, și mă întrebam "ce să fac?" Au intervenit părinții, care mi-au spus că nu pot să cresc un copil de una singură. Îmi doream un băiat, doream copilul indiferent ce era și când mă gândeam la ceea ce urma să fac plângeam amarnic. O dată ajunsă la spital, am crezut că am ajuns în iad. Țipete, femei în mari dureri și copii morți. A venit și rândul meu. Pentru o zi porțile iadului mi-au fost larg deschise. Nu credeam că un om poate suferi într-atât. La sfârșit am văzut fața copilului. Era un minunat băiețel, exact ceea ce îmi dorisem. Am început să plâng văzând acea mică ființă lipsită de viață, pe care aș fi putut să o țin în brațe și să-i pot auzi scâncetul. Abia după am realizat că am făcut un mare rău luând o viață nevinovată care nici măcar nu se putea apăra. Am scris toate acestea pentru a veni în ajutorul celor care sunt în situația în care am fost eu. Sfatul meu este să vă gândiți la acea mică viață din interiorul vostru, care vă iubește mai mult decât oricine de pe acest pământ. Gândiți-vă la momentul în care îl veți ține în brațe și îi veți auzi plânsul și atunci veți vedea că nu merită să îi interziceți să trăiască, să aibă un viitor. Aveți posibilitatea să-i dăruiți viața, lucrul cel mai de preț; îl puteți lăsa la un orfelinat și să-l luați după ce vă puneți pe picioare pentru că nimic nu se poate compara cu dragostea maternă și cea pe care un copil o poate dărui. Gândiți-vă și la sufletul și conștiința voastră pentru că, dacă veți face avortul, nu vor rămâne intacte. Sper că îmi veți urma sfatul pe care vi l-am dat cu multă dragoste. Dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș mai face aceeași greșeală, dar din păcate nu se poate".

Poate ceea ce ați scris va folosi cuiva. Cât despre dv., sperăm că ați luat-o pe drumul întoarcerii la Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat