Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Inaugurări
- Duminică, 24 septembrie, a avut loc inaugurarea centrului educativ "Fericita Rosa Venerini" din Pildești. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de numeroși preoți din jurul Romanului. La sărbătoare au participat surori din diferite congregații precum și un mare număr de credincioși.
- Comunitatea din Nicorești (Bacău) a trăit un moment unic în ziua de 24 septembrie, când după un efort deosebit și muncă plină de zel s-a terminat construirea casei parohiale. Într-un cadru solemn, în prezența a numeroși credincioși și preoți, PS Petru Gherghel a inaugurat și a sfințit casa parohială după care s-a celebrat Liturghia de hram "Maica Îndurerată". Comunitatea Nicorești are 451 de familii cu 1.500 de credincioși păstoriți de pr. Mihai Horvat.
- Marți, 3 octombrie, PS Petru Gherghel va sfinți noua clădire a iezuiților "Xaverianum" din Iași. Clădirea va servi ca sediu pentru formarea iezuiților care sunt în etapa iunioratului și se va crea un centru cultural pentru tineri. Comunitatea este compusă din doi preoți, un frate și patru seminariști.

Familia franciscană
În ziua de 2 septembrie, în biserica parohială din Traian, jud. Neamț a avut loc profesiunea solemnă pe viață, în cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, a fr. Ioan Ciobanu, din aceeași localitate. Ceremonia a fost prezidată de pr. prov. Ioan Ciuraru. În ziua de 8 septembrie, la Prăjești, un număr de 15 frați au făcut profesiunea voturilor simple pentru un an. Duminică, 17 septembrie, ora 11.00, la Luizi-Călugăra a avut loc ceremonia depunerii profesiunii solemne pe viață în cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali a următorilor frați: fr. Acăroaie Grigore (Brusturoasa); fr. Ionel Anghel (Constanța); fr. Mitică Baltag (Traian, jud. Bacău); fr. Mihai Blăjuț (Nisiporești); fr. Florin-Gheorghiță Bogdan (Galbeni); fr. Silvestru Borșa (Fălticeni); fr. Augustin Budău (Somușca); fr. Emil Budău (Nicolae Bălcescu); fr. Faustin Cancel (Faraoani); fr. Emilian Cătălin (Bălușești); fr. Eusebiu Cojan (Sărata-Băi); fr. Cazimir Ghiurcă (Galbeni); fr. Adrian Laslău (Pustiana); fr. Adrian Matei (Faraoani); fr. Toader Mârza (Bicaz); fr. Alexandru Olaru (Berzunți); fr. Dumitru Patraș (Huși, Sf. Anton); fr. Eugen Răchiteanu (Zăpodea, jud. Bacău); fr. Anton Tulbure (Luizi-Călugăra); fr. Marius Vătămănelu (Tămășeni). Vineri, 22 septembrie, la Prăjești au început noviciatul un număr de 40 de candidați, după ce mai întâi au făcut postulandatul la Huși. În ziua de 1 octombrie, vor începe postulandatul la Huși un număr de 50 de candidați, care provin atât de la Seminarul Liceal Roman, cât și din afară.

Simpozion
În perioada 22-24 septembrie a avut loc la Iași un simpozion organizat de Institutul Român pentru Drepturile Omului și Agenția Interguvernamentală pentru Francofonie în colaborare cu Universitatea "Al.I. Cuza", Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică de Iași. Tema simpozionului a fost "Drepturile omului - dimensiune spirituală și acțiune civică". La deschiderea lucrărilor au participat ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și PS Petru Gherghel, episcop de Iași. În cadrul întâlnirilor, din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași au prezentat comunicări Mons. Anton Despinescu, pr. Lucian Farcaș și pr. Mihai Pătrașcu.

Seminar
În zilele de 25 și 26 octombrie va avea loc la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian un seminar cu tema: "Rolul vieții consacrate în Biserică și în societatea de azi din România". La lucrările întrunirii vor lua parte și vor conferenția: ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar greco-catolic, Mons. Anton Despinescu, profesor la Institutul Romano-Catolic din Iași, pr. Iosif Furtună, OSBM, superior provincial, pr. Gianfranco Maronese, SVD, superior-delegat provincial, sr. Elisabeta Serena Ciserani, superioara Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, Mons. Grigore Duma, cancellarius al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, sr. Maria Paula Cicoș, superioara Congregației "Surorile Maicii Domnului", pr. Olivo Bosa SJ, superior provincial, pr. Páll Leo OFM, superior provincial, Mons. Amma Zoltán, vicar episcopal al Diecezei de Satu Mare, Mons. Fejes Rudolf Anzelm, abate prepozit al Ordinului Canonic Premonstratens, PS. Ioachim Băcăoanu, episcop ortodox de Roman, pr. prof. Mihai Popovici, preot ortodox, Marina Fara, redactor coordonator al revistei "Actualitatea creștină", Mons. Jakab Gábor, redactor al revistei "Keresztény Szó" și al săptămânalului "Vasárnap". Seminarul este organizat sub tutela Conferinței Superiorilor Majori ai Institutelor Religioase și ale Asociațiilor de Viață Apostolică din România.

A trecut la Domnul...
La Bonn s-a stins din viață, la vârsta de 59 de ani, Ioan Alexandru, autorul "Vămilor pustiei" și al "Imnelor bucuriei", voce lirică puternic spiritualizată, "poet creștin", așa cum se recomanda și cum, de altfel, s-a manifestat cu tărie și perseverență, în viața universitară și politică, în vremea comunismului și după câștigarea libertății. Fervent apărător al vieții, a întemeiat Asociația ortodoxă "Pro vita Brâncoveanu". A fost tată a cinci copii și a fondat o comunitate pentru copiii abandonați. Spirit generos și tolerant, a trăit și a împărtășit ecumenic valorile creștine. Ultimii ani și i-a petrecut în străinătate, prizonierul infirmității, suferință pe care a știut să o asume, consecvent spiritului creștin.

Numiri
Pr. Iosif Enășoaie a fost numit responsabil cu muncitorii români din Roma și va urma câteva cursuri de specialitate; pr. Valerian Enășcuț activează la sanctuarul din Aquila (Italia), iar pr. Adrian Dancă activează la același sanctuar și își continuă studiile. Pr. Cristinel Fodor și pr. Eduard-Mihai Coșa au fost trimiși la studii de specialitate în spiritualitate la Roma.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat