Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Jubileul tinerilor - impresii

Ne-a adunat aceeași persoană: Isus Cristos

Ocazie privilegiată de evanghelizare, de comuniune eclezială și de înnoire interioară, jubileul tinerilor a adunat la Tor Vergata peste două milioane de tineri. Cei 97 de tineri din 32 de parohii ale Diecezei de Iași au fost găzduiți în prima parte a pelerinajului (10-14 august) la sanctuarul Iubirii Milostive din Collevalenza, iar în partea a doua a pelerinajului (15-20 august) la Ostia, aproape de Roma, în Parohia "Regina Păcii". Din Moldova au mai fost prezenți 22 de tineri din Gheorghe Doja și șase voluntari. Cea de-a XV-a Zi Mondială a Tinerilor, care a avut loc la Roma în perioada 15-20 august, a rămas întipărită în ființa celor care au participat.

"Am plecat din București ca voluntar, joi, 3 august, în jurul orei 19.00, iar drumul lung și obositor - am ajuns la Roma sâmbătă, 5 august, pe la aceeași oră - nu a constituit o piedică în calea avântului nostru creștin. Am fost cazați într-un liceu, iar a doua zi ni s-a înmânat echipamentul de voluntar - un tricou, o șapcă, o eșarfă, o gentuță, hărți, broșuri, legitimație, ni s-au explicat regulile generale și ce urma să facem, apoi am primit permisiunea de a merge să vizităm Roma. Câtă emoție să putem păși pe unde au trecut strămoșii noștri romani, pe lângă ruinele atâtor monumente, ascultând vântul care părea că răscolește din praful istoriei șoaptele tuturor celor care au pășit în Roma de-a lungul vremurilor! Câtă emoție să putem spune: "Am fost și eu la Roma"! Câtă emoție să pășim prin Piața "Sfântul Petru", să intrăm în bazilica unde se află mormântul sfântului Petru, să fim chiar în inima creștinismului, să vizităm locuri marcate de jertfa de martir a atâtor creștini care ne-au lăsat prin aceasta mărturia lor de credință! Câtă emoție să putem vedea cu ochii noștri minunile artistice plămădite de mâna omului - biserici de o frumusețe de neimaginat, monumente arhitectonice, statui și picturi... Greu ar fi să vă descriu emoțiile pe care le-am simțit când am văzut atâta mulțime de tineri care au invadat Roma, să vă descriu satisfacțiile oferite de munca de voluntariat pe care am desfășurat-o, satisfacții care au șters oboseala cauzată de munca depusă." (Ovidiu Bișog)

"Am pornit în acest pelerinaj cu un scop și cred că toți tinerii au avut un scop. Am plecat cu o dorință și această dorință mi s-a împlinit pentru că am cunoscut iubirea milostivă a lui Dumnezeu, acea iubire care nu se va stinge niciodată. O experiență frumoasă a fost noaptea de priveghere petrecută cu Sfântul Părinte, acele mărturisiri făcute de tinerii din întreaga lume și mare mi-a fost mirarea când am auzit și o mărturie în limba română a unei tinere greco-catolice. În acea noapte m-am gândit foarte mult la persoanele care doreau și ele să vină și nu au putut, fie din motive financiare sau personale. Acea noapte de priveghere s-a încheiat cu un minunat foc de artificii, iar dimineața cu sfânta Liturghie celebrată de Sfântul Părinte pentru încheierea jubileului tinerilor." (Melania)

"Nu am cuvinte să exprim bucuria și mulțumirea că am participat la a XV-a Zi Mondială a Tinerilor. Am pornit cu dorința ca în acest pelerinaj să-l simt mai îndeaproape pe Cristos. L-am întâlnit și l-am simțit mai profund ca oricând pe Cristos radiind de pe chipul tinerilor pe care i-am întâlnit pe tot parcursul pelerinajului. Vorbeam limbi diferite, eram de culturi și rase diferite, dar ne-am unit în Isus Cristos alături de Sfântul Părinte, capul vizibil al Bisericii. I-am purtat în inima noastră pe cei rămași acasă, i-am simțit aproape mai ales în clipele cele mai emoționale ale întâlnirii cu Sfântul Părinte la Tor Vergata." (L.)

"Trecând peste impresia turistului care, o dată ajuns în Italia, pare să se fi aflat în fața unui tort imens din care abia a reușit să ciugulească de ici colo câte ceva, impresiile trăite sunt cele ale pelerinului care s-a lansat în această aventură a sărbătorii marelui jubileu alături de alte două milioane de tineri veniți din toate colțurile lumii. După ce la Collevalenza am descoperit un Dumnezeu blând cu o iubire milostivă care-și așteaptă neîncetat fiii rătăciți, în noaptea de priveghere de la Tor Vergata m-au impresionat cuvintele Sfântului Părinte care s-a adresat tinerilor prezenți invitându-i să-și deschidă inimile Domnului, să ia contact zilnic cu evanghelia, să o citească și să o împărtășească tuturor: "Nu vă fie teamă. În mijlocul frământărilor și problemelor voastre nu sunteți singuri". Dacă măreția vestigiilor pe care le-am vizitat în decursul acestor zile m-au făcut să mă simt un fir de praf, în schimb sufletul mi s-a înălțat în timpul rugăciunilor și cântărilor din cadrul celebrărilor euharistice când toți vorbeau aceeași limbă indiferent din ce țară veneau. Imposibil să nu fii impresionat de miile de voluntari a căror amabilitate și surâs de pe buze nu înceta indiferent de ora și temperatura de afară." (Iulian Burbulea)

"Pe mine în acest pelerinaj m-a impresionat crucifixul din sanctuarul Iubirii Milostive de la Collevalenza, acel Isus încă viu, care mereu îi așteaptă pe pelerini cu brațele deschise rugându-se Tatălui: "Doamne, iartă-i că nu știu ce fac". Aici mi-am dat seama că Isus mă iubește și mă acceptă așa cum sunt și cred că este esențial ca fiecare dintre noi să avem o relație personală cu el." (Simona)

"În acest pelerinaj pe mine m-a impresionat cel mai mult trecerea prin poarta sfântă. Totul a fost frumos până și acel foc de artificii m-a impresionat și mi-au dat lacrimile. Erau lacrimi de bucurie, de veselie. Totul a fost minunat." (Loredana)

"Mereu m-am întrebat de ce Dumnezeu nu mi-a arătat până acum în mod clar ce dorește de la mine. Acum am înțeles că Domnul a ales acest pelerinaj și în special "Sfântul Petru" pentru a-mi cere să slujesc credința catolică și pe Sfântul Părinte, călcând pe urmele sfântului Ignațiu de Loyola, intrând într-o congregație iezuită." (Smaranda)

"Pot spune că am trăit la Roma, în acest pelerinaj, cele mai frumoase zile din viața mea. Am rămas uimită de autenticitatea lui Cristos, prezent între noi de 2000 de ani. La fiecare pas îl simțeam prezent pe Isus atât în bisericile și monumentele istorice pe care le-am vizitat, cât și în tinerii pe care i-am întâlnit pe străzile Romei. Punctul culminant al pelerinajului a fost noaptea de priveghere de la Tor Vergata, când toți ne-am strâns în jurul Sfântului Părinte și ne-am rugat și am cântat împreună. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat să trăiesc astfel de clipe minunate." (Anca)

"Consider experiența acestui jubileu ca pe un dar deosebit și vreau să vă împărtășesc una dintre clipele cele mai puternice trăite la Tor Vergata: în fața a două milioane de tineri Sfântul Părinte a pus o întrebare, care pe mine, personal, m-a făcut să mă gândesc la toată viața mea. Ce ați venit să căutați? Și ce m-a surprins cel mai mult a fost răspunsul atât de spontan și liber al milioanelor de tineri: Pe Isus Cristos. Pe câmpia întinsă a Tor Vergatei, sub cerul senin și soarele dogoritor, și în jurul Sfântului Părinte ne-a adunat același nume, același scop, aceeași persoană: Isus Cristos. Fie ca acestei întrebări repetată zilnic să avem curajul și disponibilitatea să dăm același răspuns spontan: Isus Cristos." (Florentina B.)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat