Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografii -

Parohia Siret

Anul acesta, sărbătoarea hramului bisericii din Siret (8 septembrie) a fost marcată de consacrarea altarului și resfințirea bisericii de către Excelența sa Aurel Percă. Cu această ocazie, într-un cadru festiv, în sala de protocol a Primăriei, domnul primar Vasile Tablan i-a înmânat episcopului diploma de cetățean de onoare al orașului, ca o apreciere din partea urbei a Bisericii Catolice. Părinții care au contribuit la lucrările bisericii sunt: pr. Iulian Kropp, pr. Eugen Lucaci, pr. Valerian Enășcuț și pr. Cristian Vacaru. Munca cea mai grea a revenit părintelui Valerian Enășcuț, care a organizat și a dus la bun sfârșit lucrările cele mai complicate: asanarea pereților, înlocuirea pardoselii, a picturii etc. Cu prilejul ceremoniilor resfințirii bisericii a avut loc și o manifestare de ecumenism. Pe lângă numărul mare de preoți din Bucovina și Moldova, au participat preoții ortodocși și greco-catolici din localitate, urmați fiind de un număr însemnat de credincioși. (Hilda Totoescu)

Prima comunitate catolică din orașul Siret s-a format la începutul secolului al XIV-lea, fiind întemeiată de coloniștii germani, veniți din Boemia, Polonia și Transilvania, care s-au așezat în oraș. Tradiția susține că soția lui Dragoș Vodă (1352-1354) i-a ajutat pe catolicii din Siret să-și construiască o biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Încă din 1326, la Siret este menționată o mănăstire franciscană care avea o biserică proprie cu hramul Trupul Domnului.

La cererea lui Lațcu-Vodă (1365-1374), papa Urban al V-lea (1362-1370) a aprobat înființarea unei episcopii catolice în orașul Siret și ridicarea urbei la rangul de "civitas". Primul episcop a fost prelatul polonez Andrei Wasilo de Jastrzebiec, sfințit la 9 martie 1371 la Cracovia. Între 1377 și 1380, cu sprijinul doamnei Margareta Mușata a fost întemeiată o mănăstire dominicană în oraș, ce avea o biserică cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În scurta sa existență (1371-1572), Episcopia Catolică de Siret a avut cinci episcopi titulari, toți polonezi. Episcopia, mănăstirile și parohia au dispărut la sfârșitul secolului al XVI-lea, credincioșii s-au refugiat în Polonia și Transilvania, iar lăcașurile de cult au fost devastate.

A doua parohie catolică din orașul Siret s-a format între 1775 și 1811, odată cu formarea comunității germane. La început a fost înființat un diaconat (capelanat) militar subordonat Episcopiei Romano-Catolice din Wiener-Neustadt, iar după retragerea armatei imperiale a fost înființat un diaconat subordonat canonic Episcopiei de Bacău. În anul 1796, Bucovina este desprinsă din Episcopia de Bacău și trecută în subordinea Arhiepiscopiei de Lemberg (Lvov).

În 1811, împăratul Franz I (1792-1830), a ridicat diaconatul din Siret la rangul de parohie. Primul paroh a fost pr. Joseph von Nitzki. În acea vreme, de parohie aparțineau localitățile: Baineț cu Vicșani (Ruda), Gărbăuți, Mănăstioara, Tereblecea și Vășcăuți, însumând 1569 de credincioși, germani și poloni.

Lucrările pentru construirea actualei biserici au început în 1816 sub conducerea pr. Mathias Fetzky. Biserica este construită din piatră și cărămidă, are formă de navă, în stil roman, având dimensiunile: 33 m lungime, 12,5 m lățime și 35 m înălțimea turnului. Biserica are hramul Nașterea Maicii Domnului și a fost sfințită în vara anului 1826 de arhiepiscopul de Lemberg, Alois Skrabel von Ankwicz. Între anii 1826 și 1908, biserica a servit ca lăcaș de cult pentru credincioșii greco-catolici ucraineni din oraș. Biserici romano-catolice au fost construite cu timpul și în filialele Baineț, Tereblecea și Vicșani. În orașul Siret au fost construite trei capele și câte una la Vicșani, Șerbăuți, Tereblecea și Mănăstioara.

Începând cu anul 1930, Bucovina trece sub jurisdicția Episcopiei de Iași. Între anii 1936 și 1938, biserica a fost renovată sub conducerea parohului Agust Zolandowski, iar între 1993 și 2000 sub conducerea parohilor Eugen Lucaci și Valerian Enășcuț. Cel mai important eveniment din viața parohiei în ultimele cinci decenii l-a constituit aniversarea a 625 de ani de la înființarea Episcopiei de Siret, la 9 martie 1996.

Pr. Cristian Vacaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat