Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Acțiunea Catolică. Punct... și de la capăt!

Având un număr de aproape 4.000 de membri în 46 de parohii, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași a avut, în perioada 15-17 septembrie la Casa de reculegere din Traian, Adunarea generală diecezană. Având tema "Pietre vii în Biserica lui Cristos", Adunarea și-a propus o analiză a activității din anul asociativ 1999-2000 și apoi a luat hotărâri pentru anul 2000-2001. La Adunare au participat și asistenții spirituali: pr. Cornel Cadar; pr. Mihai Roca, pr. Alberto Marson. Reprezentanții celor 28 de parohii s-au bucurat și de prezența PS Aurel Percă.

După întrunirea Consiliului diecezan la Gioseni în perioada 1-3 septembrie, unde s-a făcut o analiză preliminară a situației actuale a Acțiunii Catolice și a evoluției ei în decursul anului asociativ 19992000, reprezentanții Acțiunii Catolice din diferite parohii ale Diecezei de Iași s-au reunit la Traian pentru Adunarea generală. Din cele 46 de parohii care au o astfel de asociație în rândul tinerilor, copiilor sau adulților au fost prezente 28 de parohii, număr suficient din punct de vedere al Statutului pentru ca Adunarea generală să se poată desfășura (au absentat: Botoșani, Iași "Sf. Tereza", Suceava, Rădăuți, Gura Humorului, Dofteana, Lespezi, Luizi-Călugăra, Oituz, Târgu Ocna, Valea Seacă, Bijghir, Somușca, Schineni, Butea, Pildești, Săbăoani, Șcheia). Primul punct pe ordinea de zi a fost bilanțul activităților pe anul asociativ trecut. Majoritatea concluziilor care au subliniat lipsurile sau nerealizările asociației ca și unele inițiative noi s-au constituit în obiectivele care au stat la baza realizării noului plan de activități pentru anul asociativ 2000-2001.

În cea de-a doua zi a lucrărilor s-a prezentat schema planului de activități pentru noul an asociativ, după care reprezentanții parohiilor s-au împărțit în grupuri de discuție analizând și completând această propunere de program.

La întâlnirea de după-amiază propunerile de activități din cadrul grupurilor de discuție au fost prezentate în plenul Adunării generale și s-a trecut la votarea noului proiect pentru anul asociativ 2000-2001. În partea a doua a întâlnirii membrii Acțiunii Catolice s-au reunit pe zone și au analizat situația asociației la acest nivel, încercând să completeze programul de activități diecezan cu activități specifice fiecărei zone. La final, toți s-au reunit și l-au salutat pe PS Aurel Percă sosit în mijlocul lor pentru a le transmite un salut și un mesaj de încurajare.

Seara s-a discutat Statutul asociației prezentându-se câteva propuneri de modificări. Pentru definitivarea acestui document care stă la baza modului de funcționare al asociației a fost mandatat Consiliul diecezan. Statutul și Regulamentul în forma sa finală vor fi tipărite și trimise tuturor asociațiilor parohiale până la depunerea adeziunii în acest an.

Duminică, în ultima zi a Adunării diecezane, toți cei prezenți au participat la momente de reculegere și meditații ținute de părintele Gianfranco Maronese având ca scop conștientizarea membrilor asociației de rolul lor în Biserica lui Cristos.

Privind în ansamblu viitoarele activități ale Acțiunii Catolice, se poate observa că nota dominantă a acestora o va constitui formarea membrilor asociației, cu un accent deosebit pe formarea personală, renunțându-se la ideea formării unor reprezentanți parohiali care apoi să continue formarea în parohiile lor. Se va promova o trăire autentică a credinței, fiind descurajate ipocrizia și acel "creștinism de fațadă." Se va încerca revitalizarea caracterul apostolic al asociației și trăirea autentică a credinței în mijlocul societății, toate acestea realizându-se și printr-o mai fructuoasă colaborare cu asistenții spirituali parohiali și cu alte persoane consacrate.

În viața unei asociații ca și în viața de zi cu zi există împliniri și deziluzii. Important este ca din când în când să găsești o clipă de răgaz în care să analizezi trecutul și să-ți proiectezi cu încredere viitorul. În acea clipă începe pentru tine un drum nou și poți spune: punct... și de la capăt!

Dragoș Florean

* * *

Obiective
Tema: "Uniți în Biserica lui Cristos"
Moto: "Pietre vii în Biserica lui Cristos"
- îmbunătățirea comunicării între membrii A.C., între membrii A.C. și ceilalți tineri din parohie, între membrii A.C., asistenții spirituali și persoanele consacrate
- accentuarea caracterului apostolic al A.C.
- întărirea relațiilor A.C. cu asociații similare internaționale
- promovarea A.C. a Adulților
- cristalizarea unei structuri a A.C.C. la nivel diecezan
- implicarea persoanelor consacrate în activitatea asociației
- realizarea unei baze materiale adecvate
- îmbunătățirea organizării la nivel parohial, zonal și diecezan
- promovarea cunoașterii A.C.
- aprofundarea Statutului și Regulamentului
- cunoașterea și transpunerea în practică a art. 14 din Statutul A.C.

Repere
- 2.12.2000 - zi de reculegere în vederea depunerii adeziunii
- 3.12.2000 - depunerea adeziunii
- 8.04.2001 - Ziua Tineretului la nivel parohial
- 6.05.2001 - Ziua Tineretului la nivel diecezan (Hălăucești)
- 26-28.07.2001 - Întâlnirea diecezană a tinerilor din A.C. (Pralea)
- 14-15.08.2001 - Pelerinajul tinerilor de la Cacica



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat