Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Familia și demnitatea ei

"Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă" (Mt 19,6)

În luna octombrie vor fi celebrate la Roma câteva evenimente deosebite: jubileul episcopilor, jubileul familiilor, iar în partea a două Ziua Misiunilor. Toate sunt momente importante pentru viața Bisericii Universale, dar și pentru Biserica noastră locală.

Biserica este menită să arate oamenilor vocația lor și să-i ajute să formeze o împărăție a iubirii, a dreptății și a păcii.

Ne bucurăm să îndreptăm spre toți fiii și fiicele Bisericii noastre o chemare de suflet ca să participe din plin la cele trei evenimente, dar mai ales să trăiască cu interes deosebit jubileul familiilor.

Într-o lume secularizată, supusă presiunilor liberalismului, instituția fundamentală a societății, familia, este minimalizată, uitată și, ceea ce este mai rău, amenințată și atacată prin atâtea mijloace și căi care înveninează și modifică planul lui Dumnezeu pentru această celulă vitală a organismului social.

Biserica, voită de Cristos ca păstrătoare a valorilor esențiale ale vieții și ocrotitoare a revelației divine, nu a încetat să militeze pentru ocrotirea familiei, de care se știe că este legată însăși viața. Ea consideră și proclamă că familia este leagănul vieții și că de însăși ființa ei depinde și viața societății.

Recent a apărut Enchiridion della famiglia prin grija Consiliului Pontifical pentru Familie din Roma, ce cuprinde toate documentele referitoare la familie, elaborate de Biserică - de Conciliul Vatican II, de suveranii pontifi sau de dicasteriile și institutele abilitate să se ocupe și să ocrotească această instituție divină. Acest volum cuprinde documente ce au fost publicate între 1965 și 1999, apărând chiar în acest climat al marelui jubileu al anului 2000, an de grație, de rugăciune, de convertire și de reflecție, în care familia este invitată să realizeze o reînnoire interioară desăvârșită pentru a putea realiza marele idealuri creștine, care arată frumusețea familiei și noblețea leagănului iubirii și al vieții.

Bucurându-ne să semnalăm pentru toți credincioșii aceste documente, le recomandăm cu căldură profesorilor, cercetătorilor, preoților, studenților, laicilor și persoanelor consacrate, adulților, dar mai ales tinerilor pentru a descoperi cu adevărat care este valoarea familiei, care este rolul ei și al părinților și care sunt drepturile și obligațiile membrilor familiei. Multe din documentele prezentate în acest volum au fost deja traduse și publicate: Conciliul Vatican II, Catehismul Bisericii Catolice, Familiaris consortio, Donum vitae, Evanghelium vitae etc.

Sugerăm Editurii "Presa Bună" să ia rând pe rând aceste materiale, să le traducă și să le introducă în colecția "Documente", iar mai târziu să le adune într-un volum sugestiv intitulat "Tezaur de documente" privind familia și viața.

Fiind în preajma jubileului familiilor, ce se va desfășura la Roma în zilele de 14 și 15 octombrie, cerem tuturor preoților și tuturor responsabililor cu predarea religiei în școli, caselor de formare spirituală, precum și ordinelor religioase să ofere credincioșilor cât mai mult material despre familie, să propună diferite teme care să arate demnitatea familiei și mai ales să apere această instituție de valurile nefaste ale liberalismului și materialismului. Căsătoria și familia sunt valori de care depinde viitorul lumii, al unei națiuni și al Bisericii însăși. Definită de către Conciliul Vatican II, Ecclesia domestica - Biserica domestică (LG, 11), familia are un rol deosebit în creșterea și educarea fiilor și devine, așadar, prima școală de viață creștină (cf. GS, 52).

Propunem ca în această revistă, la pagina jubileului, să fie prezentat un extras din Carta drepturilor familiei, elaborată de către Sfântul Scaun, la 22 octombrie 1983, adresată tuturor persoanelor, instituțiilor și autorităților interesate de misiunea familiei în lumea de astăzi.

Instituția voită de Dumnezeu Tatăl, ridicată de Isus, Fiul său, la rang de sacrament prin lucrarea continuă a Duhului Sfânt și consacrată ca o celulă sfântă a societății trebuie cunoscută, prețuită, iubită și apărată cu toată ființa, căci "ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă" și de viața ei depinde viața noastră, viața unui popor și a Bisericii.

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat