Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Un pionier al presei catolice ieșene

La multiplele întrebări pe care și le pune omul, coroană a creației, din punct de vedere creștin i se dă următorul răspuns: omul a fost creat de Dumnezeu pentru a-l cunoaște, a-l sluji și a ajunge astfel în viața fără de sfârșit.

Dumnezeu s-a făcut cunoscut oamenilor în diferite feluri, îndeosebi prin Fiul Său Întrupat, Domnul Nostru Isus Cristos, care s-a declarat ca venind de la Tatăl și a ne conduce la Tatăl.

Opera de mântuire săvârșită de Isus Cristos este universală. Toți oamenii sunt chemați să beneficieze de ea. În acest scop, au fost și sunt aleși apostoli care să vestească tuturor neamurilor pe Fiul lui Dumnezeu, prin cuvânt rostit și scris.

De două mii de ani se scrie mereu despre iubirea nemărginită a lui Dumnezeu față de oameni, prin Isus Cristos, în Biserica sa.

În rândurile catolicilor din Moldova, Cuvântul Domnului, izvor de lumină și viață, a răsunat de-a lungul veacurilor rostit de multe generații de misionari. Dificultățile privind organizarea bisericească explică măsura redusă a cuvântului scris pe aceste meleaguri. De-abia după înființarea în 1884 a Episcopiei de Iași, apoi a Seminarului diecezan, în 1886, din care s-au ridicat preoți indigeni, s-a pornit munca și în acest domeniu.

Acela care s-a evidențiat ca pionier trup și suflet pentru presa catolică în dieceza de Iași a fost Mons. Dr. Anton Gabor.

Fiu de țărani din comuna Tămășeni-Neamț, născut la data de 20 ianuarie 1883, după clasele elementare, la 7 octombrie 1896 a intrat în Seminarul diecezan "Sf. Iosif", iar studiile teologice le-a urmat la Iași și apoi la Universitatea Catolică din Innsbruck împreună cu colegul său Ioan Ferenț, ambii obținând și titlul de doctori în teologie. A fost hirotonisit preot la 31 august 1908. Întors acasă, a slujit cu tot sufletul dieceza: ca profesor în Seminar, capelan și spiritual al călugărițelor Notre-Dame de Sion. În timpul primului război mondial (1916-1918) a fost câtva timp paroh la Valea Seacă - Bacău. Din Iași a administrat parohiile vacante Fălticeni și Pașcani. A fost un slujitor foarte prețios al episcopului Mihai Robu ca delegat și locțiitor. Grija sa principală a fost apostolatul prin presă bună. La Universitate s-a pregătit în mod deosebit în această direcție.

Abia întors la Iași, începe cu tot curajul activitatea publicistică. La 1 ianuarie 1913 publică primul număr al revistei "Lumina Creștinului", organ al apostolatului rugăciunii, în care scrie articole de edificare sufletească și de lărgire a orizontului creștin. După 1918 publică încă o revistă cu caracter apologetic, "Sentinela Creștină", devenită ulterior "Dacia Creștină" care mai apoi fuzionează cu "Farul Nou" de la București. Toate acestea se tipăreau cu destule greutăți din cauza evenimentelor politice și a lipsei unei tipografii proprii. Cu sacrificii mari, cu apeluri neobosite către toți oamenii de bine, în 1926 reușește să-și vadă împlinit visul: inaugurarea institutului "Presa Bună", unde în cei zece ani cât l-a condus cu pricepere și râvnă, a editat reviste, cărți și multe broșuri pentru popularizarea doctrinei creștine atât în dieceza catolică de Iași cât și în toată țara.

Pentru meritele sale de apostol exemplar, Papa Pius al XI-lea l-a distins cu titlul onorific de camerier papal.

Munca fără preget i-a zdruncinat sănătatea astfel încât după 28 de ani de activitate preoțească, din care 23 închinați presei catolice, la 19 februarie 1936, în vârstă de 53 de ani, regretat foarte mult de întreaga dieceză și de toți cei care l-au cunoscut, stimat și iubit, a trecut în odihna cea veșnică. Numeroasele condoleanțe exprimate cu ocazia funeraliilor, au scos în evidență personalitatea de excepție a celui decedat:

"Figură aleasă... Împodobită cu smerenia de apostol, Monseniorul Anton Gabor era bine cunoscut prin varietatea unei activități care ținea de cele sfinte prin originea lor și de cele ce se sfințeau cu ajutorul său duhovnicesc și scriitoresc", așa îl caracterizează presa timpului ("Lumea", sâmbătă, 22 februarie 1936).

Au trecut 54 de ani de la moartea acestui prețios pionier al presei catolice din Moldova. În acest răstimp am cunoscut multe și grele încercări: al doilea război mondial și dictatura comunistă. Presa catolică nu s-a putut dezvolta, reducându-se doar la calendarul de perete și cărțile de rugăciune, în tiraj insuficient.

În climatul actual de libertate sperăm o viață normală în acest domeniu.

Așa să ne ajute Dumnezeu și Maica Sfântă!

Pr. Anton Despinescu

* * *

Ce s-a întâmplat cu Tipografia "Presa Bună"?

În primăvara anului 1944, frontul apropiindu-se de Iași, Episcopia Catolică și Seminarul s-au refugiat la Beiuș - Bihor. În luna iunie a aceluiași an, tipografia "Presei Bune" a fost încărcată în două vagoane și a luat drumul Beiuș, fiind însoțită de enoriașul Maier și elevul seminarist A. Despinescu. După un drum cu mari dificultăți, care a durat mai mult de o lună, tipografia a ajuns la protopopiatul greco-catolic. După 23 august 1944, din cauza operațiunilor militare din această parte a țării cât și a celor existente în Moldova, tipografia nu a putut fi readusă la Iași, iar mai târziu i s-a pierdut urma, intrând în proprietatea statului ca și multe alte bunuri ale Episcopiei.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat