Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 9 iulie 2024 

Sfânta Veronica Giuliani

fecioară

Cuvântul "mistică" a avut în epoca noastră o extensiune improprie. Ajunge să ne gândim la nefericitele expresii de "mistică a rasei", "mistică a supraomului". În sens propriu și primar mistica este câmpul fenomenelor trăite de unele spirite privilegiate, unite cu spiritul divin printr-o legătură de iubire inexprimabilă. Despre ele, noi "muritorii de rând" cunoaștem numai latura spectaculară, așa zisul fapt minunat mistic, ca minunea și profeția, stăpânirea asupra fenomenelor naturii, înseși manifestările diabolice, viziunile, extazele, înflăcărările interioare, stigmatele.

Orice epocă a avut misticii săi. Astăzi amintim o sfântă, cu numele civil de Orsola Giuliani, născută în anul 1660, la Mercatello, lângă Urbino, fiind cea de a șaptea fiică a soților Francisc și Benedetta Giuliani, care la vârsta de 17 ani a intrat la surorile clarise din Città di Castello, primind, în cadrul profesiunii religioase, numele de Iuliana. Nu s-ar fi bănuit nimic dincolo de zidurile austere ale acelei mănăstiri despre extraordinara experiență mistică a sorei Veronica, dacă spiritualul său nu i-ar fi poruncit să redea în jurnalul său, cu interdicția de a citi ceva din ceea ce scrisese, destăinuirile Mântuitorului, ale cărui suferințe din timpul patimii le retrăia în mod exact. "Anul 1697 - citim în jurnalul său - în ziua de Vinerea Sfântă, dimineața înainte de a se face ziuă, aflându-mă în rugăciune... Dumnezeu a făcut să pătrundă în sufletul meu harul de a avea semnele și durerile pe care Cuvântul divin le suferise pentru răscumpărarea mea. Eu simțeam în inima mea o durere de moarte".

Astfel descrie primirea stigmatelor: "Eu am văzut ieșind din preasfintele sale răni cinci raze strălucitoare, și toate veneau spre mine... În patru erau cuie, iar în una era sulița, parcă din aur, cu totul arzând, și mi-a străpuns inima dintr-o parte în alta". După moartea sa, întâmplată la Città di Castello în anul 1727, în zi de vineri, după 33 de zile de boală, trupul său, care prezenta încă rănile patimii, a fost supus autopsiei, iar medicii au descoperit că inima era într-adevăr străpunsă dintr-o parte într-alta. "Când am văzut aceste stigmate exterioare - mărturisește sora Veronica în jurnalul său - eu am plâns mult și l-am rugat din toată inima pe Domnul să binevoiască a le ascunde ochilor tuturor". Dorința sa a fost ascultată, dânsa trăind în totală izolare toată viața. Dar desele păginuțe ale jurnalului său, scrise timp de peste treizeci de ani și care publicate vor forma nu mai puțin de patruzeci și patru de volume, sunt o adevărată comoară ascunsă care îmbogățește cu pagini uimitoare literatura mistică.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Marija Petkovic în slujba celor săraci

Papa Ioan Paul al II-lea a prezidat vineri dimineața, 6 iunie, o sfântă Liturghie în portul turistic de la Dubrovnik, în Croația. A ridicat-o la cinstea altarelor pe sr. Marija Propetoga Isusa Petkovic fondatoarea Congregației "Fiicele Milostivirii" din Ordinul Terțiar Regular al Sfântului Francisc de Assisi. Este prima femeie croată declarată fericită.

Marija Petkovic s-a născut pe insula Korcula în anul 1892 într-o familie de catolici credincioși renumiți pentru viața lor fervoroasă. Ea a simțit chemarea interioară pentru viața consacrată încă de timpuriu ceea ce a determinat-o ca la vârsta de 14 ani să intre în mănăstire. Disponibilă la voința Domnului, în 1920, după ce a aprofundat cât mai bine aspectele vieții consacrate, a fondat Congregația "Fiicele Milostivirii" a cărei carismă se orientează spre slujirea celor mai săraci. A deschis orfelinate și centre de primire pentru copii pe întreg teritoriul fostei Republici Iugoslavia pentru ca mai apoi, după aproximativ 15 ani, să poarte această operă și în teritoriul Americii Latine. Sora Marija a contribuit personal la răspândirea carismei congregației fondate de ea și i-a slujit pe cei săraci în spitalele din Argentina și Paraguay între anii 1940 și 1952. A murit la Roma în anul 1966.

Un ofițer al marinei din Peru, Roger Cotrina Alvarado afirmă că a reușit să-și salveze submarinul împreună cu întregul echipaj aflat într-un moment critic din care nu mai exista scăpare și nici o speranță într-un deznodământ fericit. El cunoștea viața virtuoasă a sr. Marija încă din copilărie. Mama lui îi citea frecvent viața acestei surori croate. În acest moment critic, ofițerul s-a rugat prin mijlocirea ei. Amenințat de presiunea echivalentă cu cinci tone de apă, tânărul ofițer a intuit rapid tragicul deznodământ, însă nu și-a pierdut speranța. A apelat la sr. Marija prin rugăciunile sale și a simțit cum miracolul se înfăptuia. A fost decorat cu Crucea Forțelor Marine din Peru, însă a oferit-o fericitei Marija Petkovic în timpul celebrării Liturghiei de beatificare la care a participat.

În predica sa, Sfântul Părinte a trasat portretul moral al noii fericite și a scos în evidență grija sa pentru cei săraci și aflați în nevoi. Intenția sa a fost aceea de a răspândi iubirea divină slujind pe cei săraci. Faptele sale au materializat această iubire.

"Figura fericitei Marija Petkovic, afirma papa, mă determină să mă gândesc la toate femeile din Croația, soții sau mame fericite. Mă gândesc, de asemenea, și la toate acele femei care au fost marcate de durere care au pierdut vreun membru al familiei în tragicul război din anii 1990. Mă gândesc la tine, femeie, care prin sensibilitatea, generozitatea și tăria ta îmbogățești capacitatea lumii de a înțelege plinătatea adevărului ce există în raporturile umane. (...) Desfășurarea frenetică a vieții moderne poate conduce la pierderea a ceea ce este uman. Poate că mai mult decât în oricare altă perioadă a istoriei, acum este nevoie de acel "geniu" al femeii care să-i asigure omului sensibilitatea în orice circumstanță (Mulieris dignitatem, 30). Femei croate, conștiente fiind de vocația voastră de soții și mame, continuați să priviți la fiecare persoană cu ochii inimii. (...) Într-un mod cu totul special mă gândesc la voi, femei consacrate asemenea Marijei Petkovic, care ați răspuns invitației de a-l urma pe Cristos sărac, cast și ascultător cu o inimă neîmpărțită. Să nu obosiți niciodată în a răspunde cu fidelitate acestei iubiri singulare din existența voastră".

("Lumina creștinului", 7/2003)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat