Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 8 octombrie 2024 

Sfânta Pelagia

Martirologiul roman amintește patru sfinte cu acest nume, dar este vorba despre un caz, nu rar, de dublare, ba chiar de o dublă dublare, pentru că dintre cele două femei cu acest nume una singură a fi sfânta autentică. Se pare că notorietatea unei penitente, despre care vorbește sfântul Ioan Crizostom într-una dintre predicile sale, ar fi umbrit numele și activitatea unei tinere martire din Antiohia cu numele de Pelagia, victimă a persecuției lui Dioclețian. Tânăra, în vârstă de cincisprezece ani, a mărturisit în mod neobișnuit fidelitatea sa față de Cristos: când soldații împăratului s-au dus la locuința sa pentru a o aduce în fața tribunalului care ar fi condamnat-o cu siguranță pentru că era creștină, Pelagia le-a cerut permisiunea de a-și schimba haina. Primind permisiunea, s-a urcat la etajul superior și știind la ce tratament nedemn ar fi fost expus trupul său, pentru a se prezenta nepătată în fața mirelui divin, s-a aruncat de la fereastră ajungând să se zdrobească de pământ.

Femeia, despre care vorbește sfântul Ioan Crizostom, era o balerină din Antiohia, pe care oamenii o numeau Margareta, adică perlă prețioasă, datorită rarei frumuseți a feței sale și podoabelor bogate ale trupului său, atât de frapante, încât l-au distras pe însuși episcopul orașului (neidentificatul Nonno), în timp ce mergea în procesiune la sinod. Bunul episcop, după un moment de rătăcire, s-a recules și a găsit modalitatea de a trage o învățătură morală utilă din acea apariție distrăgătoare: dacă o femeie - a comentat - se face așa de frumoasă pentru a plăcea unui om muritor, cum va trebui să împodobim sufletul nostru destinat Dumnezeului veșnic? Aceea femeie a fost atinsă de har ascultând ocazional cuvintele episcopului. Apoi s-a prosternat la picioarele lui și a obținut botezul. A schimbat așadar hainele prețioase cu tunica de penitentă.

Pentru a i se pierde urmele, s-a deghizat în bărbat și, părăsind în timpul nopții orașul Antiohia, s-a dus pe jos până la Ierusalim, unde a trăit ceilalți ani ai vieții închisă într-o grotă de pe muntele măslinilor, ascunzându-se sub numele masculin de Pelagiu. Descoperindu-se adevărata ei identitate după moarte, a primit cu numele de Pelagia devoțiunea tuturor creștinilor.

Pe care dintre cele două Pelagii le comemorează astăzi calendarul creștin? Pe tânăra fecioară și martiră sau pe penitentă? Pentru că Biserica primară rezerva un cult special comemorării martirilor, putem considera că sfânta cinstită în această zi este tânăra din Antiohia.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat