Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 7 iulie 2024 

Fericitul Benedict al XI-lea

papă

Treviso, dieceza care l-a dat Bisericii pe sfântul Pius al X-lea, este patria unui alt papă, înălțat la cinstea altarelor: Benedict al XI-lea. Ca și Pius al X-lea, și Benedict al XI-lea, numit în registrul de stare civilă Niccolo Boccasini, născut la Treviso în anul 1240, provenea dintr-o familie foarte modestă. Mama sa era spălătoreasă în conventul vecin al dominicanilor, iar această îndeletnicire a favorizat intrarea fiului în tânărul ordin al sfântului Dominic. Îmbrăcând haina călugărească la 17 ani, Niccolo și-a completat studiile la Milano. Fiind sfințit preot, s-a întors la Treviso unde a îndeplinit misiunea de profesor în propriul convent. S-a distins prin blândețea caracterului, puritatea vieții, umilință și pietate. Ales în anul 1286 superior provincial al vastei regiuni lombarde, după zece ani a fost chemat să-i succeadă lui Ștefan de Besancon în funcția de general al ordinului.

Puțin după aceea Boccasini, fiul unei umile spălătorese trevizane, a reușit să realizeze un armistițiu între regele Angliei, Eduard I, și regele Franței, Filip cel Frumos. Această misiune a sa de pace, încununată de un succes nesperat, i-a adus generalului dominicanilor pălăria de cardinal, acordată de papa Bonifaciu al VIII-lea, care a intenționat prin această numire să răsplătească și întregul ordin dominican, pentru adeziunea sa față de pontif. Cardinalul Boccasini era la Anagni alături de Bonifaciu al VIII-lea, când acesta a fost lovit cu palma de către trimisul lui Filip cel Frumos, Guglielmo di Nogaret.

După moartea lui Bonifaciu al VIII-lea, cardinalii, reuniți în conclav la Roma, la 22 octombrie 1303 i-au dat drept succesor tocmai pe cardinalul Boccasini, om conciliant și cel mai indicat să aplaneze conflictul tot crescând dintre papalitate și regele Franței. Noul pontif, care și-a luat numele de Benedict al XI-lea, a răspuns așteptărilor. Deși arătându-se dur cu executorul material al gestului sacrileg (a reînnoit excomunicarea lui Nogaret și lui Sciarra Colonna), l-a dezlegat pe rege de cenzurile în care căzuse.

Benedict al XI-lea a preferat rezidenței romane pe cea din Perugia, pentru a sta deoparte de agitații și curse și a se concentra la conducerea pașnică a Bisericii. Dar și aici se pare că a fost ajuns de ura dușmanilor: simțind că e gata să moară după ce a gustat o smochină proaspătă, probabil injectată cu venin, a deschis larg porțile palatului pentru a acorda o ultimă audiență și binecuvântare credincioșilor. Printre actele scurtului său pontificat (22 octombrie 1303 - 7 iulie 1304), este decretul care impune fiecărui creștin obligația de a se mărturisi cel puțin o dată pe an.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat