Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 5 iulie 2024 

Sfântul Anton Maria Zaccaria

preot (comemorare facultativă)

"Este o caracteristică a inimilor mari să se dedice slujirii altora fără recompensă, să lupte fără a avea în vedere plata". Sunt cuvintele pe care Anton Maria, aparținând înstăritei familii Zaccaria, de origine genoveză, le adresa tinerilor plini de bunăvoință care, după exemplul său, se dedicau apostolatului pentru promovarea vieții creștine în familii.

Anton s-a născut la Cremona în anul 1502. Mama sa, rămasă văduvă la numai 18 ani, a refuzat a doua căsătorie pentru a se dedica cu totul educației fiului. Roadele bune nu vor întârzia. Într-o zi, întorcându-se de la școală, Anton era fără mantaua de lână: o așezase pe spatele unui sărac care tremura de frig. În anii petrecuți la Pavia, ca student la filozofie, și la Padova, unde a obținut doctoratul în medicină, a dus o viață foarte austeră, departe de gălăgioasa viață studențească.

De mult renunțase la hainele de catifea și la ornamentele specifice rangului său, pentru a îmbrăca hainele oamenilor săraci. A practicat profesia de medic pentru a fi mai aproape de săraci, a le trata bolile trupului, în mod gratuit, pentru a le împărți medicamentele sufletului, mângâierea, speranța, pacea cu Dumnezeu. În anul 1528, părăsind cabinetul medical, Anton a fost sfințit preot. A lăsat-o iarăși singură pe mama sa, ca în anii de universitate, stabilindu-se la Milano, unde, prin colaborarea lui Giacomo Morigia și a lui Bartolomeo Ferrari, a înființat congregația Clericilor regulari ai sfântului Paul, cunoscuți mai bine ca Barnabiți, de la numele bisericii milaneze "Sfântul Barnaba", pe lângă care apăruse casa lor mamă.

Scopul noii congregații era promovarea reformei clerului și a laicilor. Pe lângă aceasta, prin colaborarea contesei de Guastalla, Ludovica Torelli, a apărut congregația feminină a Angelicelor, pentru reforma mănăstirilor feminine. Cuvântul "reformă" era emblema secolului al XVI-lea. Anton Maria Zaccaria nu se interesa de cuvinte, ci de fapte. Și a recurs la remedii, contribuind împreună cu numeroși sfinți ai timpului la pregătirea Conciliului Tridentin, care va însemna consacrarea marii reforme catolice.

Mare promotor al devoțiunii euharistice, a instituit practica evlavioasă a celor 40 de ore de adorație în fața preasfântului sacrament. A murit în vârstă de 37 de ani neîmpliniți, la 5 iulie 1539, în casa unde se născuse și unde se dusese, simțind că îl lasă puterile, în timpul uneia dintre numeroasele misiuni de rugăciune și predică pe care le desfășura în Italia de nord. A murit fiind asistat de curajoasa sa mamă, care acceptase o viață de singurătate tocmai ca să nu împiedice vocația fiului.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat