Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 4 noiembrie 2024 

Sfântul Carol Borromeu

episcop (comemorare)

Statuia ciclopică pe care concitadinii săi din Arona, aproape de Lago Maggiore, i-au ridicat-o exprimă foarte bine marea statură umană și spirituală a acestui sfânt, activ, benefic, angajat în toate domeniile apostolatului creștin. Se născuse la Arona în 1538. Nepot al papei Pius al IV-lea, a fost făcut cardinal diacon cu titlul de S. Prassede la numai douăzeci și unu de ani și ales de însuși papa ca secretar de stat. Niciodată nepotismul nu a fost mai pe deplin justificat decât în acest caz. Deși rămânând la Roma pentru a reglementa provlemele inerente funcției sale (a fost primul secretar de stat în sensul modern) a avut privilegiul de a putea administra chiar și de la distanță arhidieceza milaneză.

Murind fratele său mai mare, a renunțat definitiv la dreptul la titlu de conte și la succesiune și a preferat să fie sfințit, la douăzeci și patru de ani, preot și episcop. După doi ani, murind papa Pius al IV-lea, Carol Borromeu a părăsit definitiv Roma și a fost primit în mod triumfal în scaunul său episcopal milanez, unde a rămas până la moarte care l-a secerat la numai patruzeci și șase de ani, în 1584. Într-o dieceză în ale cărei granițe locuiau populații lombarde, venete, elvețiene, piemonteze și ligure, sfântul Carol era prezent peste tot. Stema sa purta un motto format dintr-un singur cuvânt: "Humilitas", umilință. Nu era o simplă curiozitate heraldică, era o alegere precisă: el, nobil și foarte bogat, se lipsea de toate și trăia alături de popor pentru a-i asculta nevoile și destăinuirile. L-au numit "părintele săracilor": a fost în adevăratul sens al cuvântului.

A cheltuit bunurile sale construind spitale, aziluri, case de formare pentru cler, angajându-se să continuie reformele propuse de conciliul Tridentin, la care a fost unul dintre principalii colaboratori. Animat de un sincer spirit de reformă, a reintrodus o disciplină rigidă în rândul clerului și al călugărilor, nepreocupându-se niciodată de ostilitățile care se creau, deoarece nu erau dispuși să renunțe la anumite privilegii pe care tonsura le garanta. A devenit ținta unui josnic atentat, în timp ce se ruga în capela sa, dar a ieșit nevătămat iertându-l cu generozitate pe atentator.

A continuat reformele conciliului Tridentin ajungând în conflict chiar cu guvernatorul spaniol. În timpul teribilei epidemii de ciumă care a izbucnit în 1576 și a durat mult timp, pătrunzând în toate colțurile diecezei sale, sfântul Carol a depus toate eforturile, iar dragostea sa nu a cunoscut precauțiuni. Apoi chiar și robusta sa fibră a cedat sub povara unei oboseli atât de mari. A murit la 3 noiembrie 1584. A fost canonizat la 1 noiembrie 1610 de către Paul al V-lea.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat