Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 31 iulie 2024 

Sfântul Ignațiu de Loyola

preot (comemorare)

Hagiografia secolelor trecute a deformat adesea imaginea lui Inigo Lopez de Loyola (sfântul Ignațiu de Loyola, născut la Azpzitia în anul 1491, mort la Roma la 31 iulie 1556), pentru a o adapta din când în când imaginii militare urâte sau iubite de întemeietorul Societății lui Isus. Ultimul vlăstar al unei familii nobile, primise tonsura la vârsta de 14 ani, dar nu se simțea atras spre cariera ecleziastică. A preferat spada cavalerului. În timpul apărării castelului din Pamplona, asediat de Francisc I al Franței, și-a rupt un picior. Renunțarea la cariera militară s-a datorat apoi lecturii lipsite de zel a câtorva cărți îngălbenite, pe care cumnata i le-a adus pentru a face să treacă mai ușor timpul convalescenței.

Viața lui Isus și Legenda de aur au determinat alegerea cea mai angajantă a vieții sale. Călit prin viața militară și apoi prin privațiunile penitentului și ale pelerinului (într-un prim moment, lăsând să-i crească barba, neglijând să-și îngrijească părul și fără a-și schimba niciodată haina, se gândise să se izoleze într-un pustiu din Tebaida), generos și imprudent chiar și în oboseli, va mărturisi cu candoare: "Și nu știam încă ce este umilința, sau iubirea, sau răbdarea, sau discreția". Ceea ce vrea să spună că mai târziu a învățat să fie discret, răbdător, umil și afectuos. Când și-a dat seama că a făcut exces în ceea ce privește privațiunile, a mărturisit zâmbind că a învățat greșind. Renunțând la zdrențele pelerinului și ale cerșetorului, la întoarcere din Țara Sfântă și-a completat studiile mai întâi la Barcelona, apoi la Alcala, ulterior la Paris, bucurându-se peste tot de simpatie și încredere. În Spania a fost chiar bănuit de erezie și închis. "Nu sunt atâția butuci și lanțuri la Salamanca - scria el - cât de multe doresc eu din iubire față de Dumnezeu".

La Paris a obținut titlul de "Maestru în filozofie", și-a schimbat numele de Inigo în cel de Ignațiu și a adunat în jurul său primul nucleu al "Societății lui Isus", un grup tot mai numeros și calificat drept "soldați ai lui Cristos", care luptă și se sacrifică în conformitate cu învățătura principiului Ad majorem Dei gloriam ("Pentru mai marea slavă a lui Dumnezeu"). Vademecum al acestor soldați era o cărticică de o lectură incomodă: Exercițiile spirituale, scrisă sau, mai bine zis, trăită de sfântul Ignațiu în singurătatea de la Manresa. Aici, este taina sfântului Ignațiu, taina spiritului și a dăruirii sale, a misticii sale de slujire pentru bucuria de a-l iubi pe Dumnezeu - după cum repeta adesea, amestecând spaniola cu italiana - "din toată inima, din tot sufletul, cu toată voința".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Sora Zdenka Schelingová (1916-1955), născută la 24 decembrie 1916 în Krivá, penultima din cei unsprezece frați, a fost botezată la 27 decembrie 1916, primind numele de Cecilia. Părinții săi, Pavol și Suzana, oameni onești, au oferit copiilor lor o educație religioasă exemplară, bazată pe o rugăciune vie și muncă asiduă. La 15 ani se decide să-și consacre viața iubirii lui Dum Conventul Surorilor Carității ale Sfintei Cruci. La 30 ianuarie 1937, după ce a primit formarea religioasă, a depus primele voturi, luându-și numele de sora Zdenka. Și-a început activitatea ca infirmieră în Humenné și s-a dedicat îngrijirii bolnavilor cu o exemplară generozitate. După schimbarea regimului politic, în 1948, partidul comunist a început în fosta Cehoslovacie persecuția Bisericii Catolice. Sora Zdenka a înfruntat multe suferințe din iubire pentru Dumnezeu și aproapele. A fost arestată la 29 februarie 1952 și a fost supusă unui interogatoriu dur. Va fi condamnată la 12 ani de detenție, fiind considerată trădătoare pentru că a ajutat în tinerețe un preot să fugă din spitalul în care era ținut. Se știa însă clar că adevărata cauză a condamnării era credința ei în Cristos și ura comuniștilor față de Biserică. A suportat încercările cu o răbdare eroică. La 16 aprilie 1955 a fost eliberată și după trei luni, la 31 iulie 1955, și-a dat viața sa sfântă și eroică în Trnava. Astfel ea a dat mărturie despre iubirea lui Dumnezeu.

("Lumina creștinului", 2/2004)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat