Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 31 decembrie 2024 

Sfântul Silvestru I

papă (comemorare facultativă)

Îndelungatul pontificat al sfântului Silvestru (din 314 până în 335) a decurs paralel cu guvernarea împăratului Constantin, într-o epocă foarte importantă pentru Biserica abia ieșită din clandestinitate și din persecuții. În acea perioadă s-a realizat o organizare bisericească ce avea să dureze mai multe secole. În această operă un loc considerabil l-a avut Constantin. De fapt acesta, moștenitor al marii tradiții imperiale romane, se considera reprezentantul legitim al divinității (nu a renunțat niciodată să se împodobească cu titlul păgân de "pontifex maximus"), și deci și al Dumnezeului creștinilor, și de aceea însărcinat să controleze Biserica ca orice altă organizație religioasă.

De aceea el, și nu papa Silvestru, a convocat în 314 un sinod pentru a pune capăt unei schisme apărute în Africa, și tot el a convocat în 325 primul conciliu ecumenic din istorie, la Nicea, în Bitinia, reședința de vară a împăratului. Silvestru, neputând interveni "datorită vârstei înaintate", i-a trimis ca reprezentanți ai săi la importanta adunare pe episcopul Osio din Cordo și pe doi preoți.

Făcând astfel, Constantin introducea o metodă de amest al puterii civile în problemele bisericești care nu putea să fie fără consecințe nefaste. Dar atunci consecințele nu au fost decât pozitive, și pentru buna armonie care exista între papa Silvestru și Constantin. Într-adevăr acesta nu s-a dovedit zgârcit în privința aprobărilor și a ajutoarelor sale chiar financiare pentru vasta operă de construire a edificiilor bisericești, care a caracterizat pontificatul sfântului Silvestru.

În special a fost tocmai Constantin acela care în calitate de "pontifex maximus" a putut autoriza și aproba "sacrilegium" de a construi o mare bazilică în cinstea sfântului Petru pe colina Vaticanului, după ce a distrus în parte sau a acoperit cu pământ un cimitir păgân, readus la lumină prin săpăturile arheologice întreprinse din dispoziția lui Pius al XII-lea în 1939. Tot prin colaborarea dintre papa Silvestru și Constantin a fost posibilă construirea altor două importante bazilici romane, cea în cinstea sfântului Paul de pe via Ostiense și mai ales cea în cinstea sfântului Ioan.

Constantin a voit chiar să-și arate simpatia față de papa Silvestru dându-i însuși palatul său din Lateran care a fost începând de atunci și continuând secole de-a rândul locuința papilor. Nu i-a dat totuși, contrar a ceea ce afirmă Martirologiul Roman, satisfacția de a-i administra botezul (pe care Constantin l-a primit numai înainte de a muri). Sfântul Silvestru a murit în 335. Depositio episcoporum din 354 datează la 31 decembrie înmormântarea sa în cimitirul Priscillei de pe via Salaria.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat