Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 30 mai 2024 

Sfânta Ioana d'Arc

fecioară

O adolescentă din Domremy, Ioana d'Arc, de treisprezece ani, în timp ce se ruga în biserica din satul său, a auzit voci misterioase care o invitau să elibereze Franța, dominată în mare parte de englezi. După patru ani guvernatorul provinciei, căruia Ioana d'Arc îi vorbise despre ceea ce se întâmplase, a făcut ca ea să fie însoțită de către Delfin la Chinon. Vorbind cu viitorul rege Carol, ea i-a arătat că știe lucruri foarte secrete, pe care numai cerul i le-a putut revela. Delfinul, mai întâi neîncrezător, a ajuns să fie convins că tânăra a fost trimisă de Dumnezeu și i-a încredințat comanda trupelor care asediau Orleans și, în scurt timp, au recucerit aproape tot teritoriul francez. La Reims, Delfinul a fost încoronat ca rege al Franței, dar, gelos din cauza popularității Ioanei, a încheiat un armistițiu cu englezii. Tânăra, convinsă că acest armistițiu ar anula eforturile și victoriile armatei sale, nemulțumită, a reluat lupta cu puținii soldați rămași alături de ea.

Într-o ambuscadă ea cade în mâinile contelui de Luxemburg, care a predat-o englezilor în schimbul unei răscumpărări demne de un rege. Acum trebuia demonstrat în mod juridic că Ioana era o vrăjitoare, pentru a-l putea declara pe Carol al VII-lea uzurpator, întrucât a devenit rege în urma "diabolicelor uneltiri ale unei eretice". Numai judecătorii bisericești aveau autoritatea de a începe acest proces. Episcopul Cauchon s-a prestat la această intrigă politică. Ilegalitățile procesului au fost atât de mari, încât Ioana d'Arc i-a refuzat legitimitatea și a apelat la papa.

Eroica fată, închisă împotriva oricărei legi bisericești într-o închisoare militară, nu a putut face ca vocea sa să ajungă la Roma, iar dușmanii săi au triumfat și au condamnat-o la arderea pe rug. Atrocele supliciu a avut loc la Rouen la 30 mai 1431. Ioana avea 19 ani. Actele procesului au fost supuse revizuirii între 1450 și 1456, și prin absolvirea inculpatei a început o irezistibilă răspândire a cinstirii curajoasei Ioana d'Arc, de o credință pură și de o iubire autentică față de dreptate și de adevăr, dusă până la jertfa supremă. În anul 1920 papa Benedict al XV-lea o ridica la cinstea altarelor.

Dintre toate istoriile sfinților, cea a sfintei Ioana d'Arc este, fără îndoială, printre cele mai extraordinare și incredibile: o fată, țărancă și incultă, în fruntea unei armate învinge o armată pregătită, cucerește bastioane, încoronează un rege și sfârșește pe rug, totul în curs de doi ani; evenimente legate de istoria unei întregi națiuni, colorate cu puternice nuanțe în același timp patriotice și mistice.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Giuseppe Marello (1844-1895), născut la 26 decembrie 1844 la Torino, a fondat Congregația Oblații Sfântului Iosif, o comunitate de preoți și frați a căror vocație este să îi asiste pe preoți și clerici în misiunea lor de evanghelizare. În anul 1889, papa l-a numit pe Marello episcop de Asti, unde el s-a dedicat tinerilor și abandonaților. A murit la 30 mai, la Savona, în urma unei hemoragii cerebrale. Papa Leon al XIII-lea l-a descris ca o "piatră prețioasă a Bisericii".

("Lumina creștinului", 1/2002)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat