Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 3 octombrie 2024 

Sfânta Maria Giuseppa Rossello

călugăriță

"Inima la Dumnezeu, mâinile la muncă", era îndemnul pe care Maria Giuseppa Rossello îl repeta adesea Fiicelor Doamnei Noastre a Milostivirii. Acel moto a fost și programul său de viață, pe care l-a realizat prin generoasă dăruire față de Dumnezeu și aproapele, încă din primii ani ai tinereții sale. Născută la Albissola Marina (Savona) la 27 mai 1811, al patrulea copil al unui modest fabricant de vase de bucătărie, a învățat repede să modeleze creta în atelierul părintesc, lăsându-se în același timp să fie formată de har. S-a înscris în al treilea ordin franciscan, apoi a intrat la nouăsprezece ani în casa nobilă a familiei Monleone pentru a-l îngriji pe capul familiei care era bolnav, la moartea căruia văduva i-a oferit Benedettei (acesta era numele de botez al sfintei) posibilitatea de a rămâne în compania sa, nu ca slujitoare, dar ca fiică adoptivă, cu perspectiva de a moșteni întreaga avere, familia Monleone neavând fii.

Benedetta petrecuse șapte ani în acea locuință bogată cu "inima la Dumnezeu", visând să se consacre total în slujba sa. A refuzat ispititoarea ofertă și s-a dus să bată la poarta unui institut de caritate, dar a primit un dureros refuz: nu dispunea de zestrea suficientă pentru a fi admisă la noviciat. Două decese familiare, sora de șaisprezece ani Giuseppina și tatăl, i-au impus datoria de a avea grijă de familie. Și totuși Benedetta a răspuns cu generozitate la chemarea episcopului Agostino De Mari, care căuta colaboratoare cărora să le încredințeze educația tinerelor sărace.

La 10 august 1837, Benedetta împreună cu două tovarășe începeau întemeierea noului institut într-o modestă casă închiriată. La 22 octombrie al aceluiași an îmbrăcau haina religioasă și Benedetta își lua numele de sora Maria Giuseppa. În anul 1840 modesta congregație numără șapte surori cu voturi și patru novice. Maria Giuseppa, aleasă superioară, trebuia să conducă barca singură, pentru că în același an episcopul De Mari murea. Sora Maria Giuseppa a știut să ducă până la capăt diferite inițiative, printre care curajoasa operă de răscumpărare a sclavilor africani, oferind azil la numeroase fete negre, eliberate dintr-o stare de sclavie umilitoare. Prin luminata sa încredere în Providență, a ridicat diferite case (toate dedicate Providenței) pentru a primi în ele fetele sărace. În anul 1869 a deschis Micul Seminar pentru băieții claselor muncitoare, deschizându-le drumul în mod gratuit spre cariera ecleziastică. A murit la vârsta de șaizeci și nouă de ani, la 7 decembrie 1880, în casa mamă, la Savona. La 12 iunie 1949 Pius al XII-lea introducea numele său în catalogul sfinților.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat