Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 29 iulie 2024 

Sfânta Marta

(comemorare)

Marta este sora Mariei și a lui Lazăr din Betania, un sat situat la circa trei kilometri de Ierusalim. În casa lor primitoare Isus prefera să poposească în timpul predicării în Iudeea. Cu ocazia uneia dintre aceste vizite apare pentru prima dată Marta. Evanghelia o prezintă ca femeia de casă, grijulie și preocupată pentru a-l primi în mod vrednic pe plăcutul oaspete, în timp ce sora Maria preferă să stea liniștită în ascultarea cuvintelor Învățătorului. Așadar, nu ne surprinde mustrarea pe care Marta o rostește la adresa Mariei: "Doamne, nu-ți pasă că sora mea m-a lăsat singură să-ți slujesc? Spune-i deci să mă ajute".

Răspunsul amabil al lui Isus poate suna ca o mustrare împotriva activei gospodine: "Marta, Marta, pentru multe treburi te frămânți; un singur lucru este necesar: Maria și-a ales partea cea mai bună, care nu i se va lua". Dar nu este mustrare, comentează sfântul Augustin: "Marta, tu nu ai ales răul; Maria a ales însă ceva mai bun decât tine". Cu toate acestea Maria, considerată modelul evanghelic al sufletelor contemplative deja de către sfântul Vasile și sfântul Grigore cel Mare, nu pare să figureze în calendarul liturgic (cf. 22 iulie): sfințenia acestei dulci figuri de femeie este în afara oricărei discuții, pentru că i-a fost confirmată de înseși cuvintele lui Cristos; dar numai Marta, și nu Maria, nici Lazăr, este cea care apare în calendarul universal, parcă pentru a o recompensa pentru atențiile pline de grijă față de persoana Mântuitorului și pentru a o propune femeilor creștine ca model de acțiune.

Umilita și neînțeleasa profesiune de gospodină este salvată de această sfântă activă cu numele de Marta, care vrea să însemne pur și simplu "doamnă". Marta reapare în evanghelie, în dramaticul episod al învierii lui Lazăr, unde cere, în mod implicit, minunea printr-o simplă și uimitoare profesiune de credință în atotputernicia Mântuitorului, în învierea morților și în dumnezeirea lui Cristos, iar în timpul unui ospăț la care participă însuși Lazăr, înviat de puțin timp, se prezintă și de această dată în haine de femeie făcând totul. Lecția dată de învățător nu făcea referire, în mod evident, la elogioasa sa hărnicie, dar la excesul de grijă pentru lucrurile materiale în defavoarea vieții interioare. Despre anii următori ai sfintei nu avem nici o știre confirmată din punct de vedere istoric, deși abundă povestirile legendare. Primii care i-au dedicat o celebrare liturgică sfintei Marta au fost franciscanii, în anul 1262, la 29 iulie, adică la opt zile după sărbătoarea Mariei Magdalena, identificată în mod impropriu cu sora sa Maria.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat