Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 29 decembrie 2024 

Sfântul Thomas Becket

episcop și martir (comemorare facultativă)

Una dintre alegerile cele mai nimerite ale marelui suveran englez Henric al II-lea a fost cea a cancelarului său în persoana lui Thomas Becket, născut la Londra din tată normand pe la 1117 și sfințit arhidiacon și colaborator al arhiepiscopului de Canterbury, Teobald. În hainele cancelarului regatului, Thomas se simțea perfect în apele sale: avea ambiție, curaj, frumusețe și un pronunțat gust pentru măreție. La nevoie știa să fie curajos, în special când era vorba de a apăra bunele drepturi ale principelui său, față de care era prieten intim și tovarăș în momentele de de destindere și de distracție.

Arhiepiscopul Teobald a murit în 1161 și Henric al II-lea, grație privilegiului acordat de papă, a putut să-l aleagă pe Thomas ca succesor la scaunul primațial din Canterbury. Nimeni, și cu atât mai puțin regele, nu prevedea că un personaj atât de "bârfit" se va transforma deodată într-un apărător de nădejde al drepturilor Bisericii și într-un zelos păstor de suflete. Dar Thomas îl avertizase pe regele său: "Sire, dacă Dumnezeu permite ca eu să devin arhiepiscop de Canterbury, voi pierde prietenia maiestății voastre".

Fiind sfințit preot la 3 iunie 1162 și consacrat episcop a doua zi, Thomas Becket nu a întârziat să ajungă la conflict cu suveranul. "Constituțiile de la Clarendon" din 1164 reluaseră anumite drepturi regale decăzute. De aceea Thomas Becket a refuzat să recunoască noile legi și s-a sustras mâniei regelui fugind în Franța, unde a trăit șase ani de exil, ducând viață ascetică într-o mănăstire cistercină.

Încheind cu regele o pace formală, grație sfaturilor de moderație ale papei Alexandru al III-lea, cu care s-a întâlnit, Thomas a putut să se întoarcă la Canterbury, fiind primit în mod triumfal de credincioși, pe care el i-a salutat cu aceste cuvinte: "M-am întors pentru a muri în mijlocul vostru". Ca prim act a retractat episcopii care încheiaseră pacte cu regele, acceptând "Constituțiile", iar regele și-a pierdut de această dată răbdarea, lăsând să-i scape o frază imprudentă: "Cine mi-l va lua de aici pe acest preot intrigant?".

S-au găsit cine să-și asume această sarcină. Patru cavaleri înarmați au pornit spre Canterbury. Arhiepiscopul a fost avertizat, dar a rămas la postul său: "Teama de moarte nu trebuie să ne facă să pierdem din vedere dreptatea". El i-a primit pe călăii regelui în catedrală, îmbrăcat în veșminte sacre. S-a lăsat înjunghiat fără a opune rezistență, murmurând: "Accept moartea pentru numele lui Isus și pentru Biserică". Era ziua de 23 decembrie a anului 1170. După trei ani papa Alexandru al III-lea i-a înscris numele în catalogul sfinților.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat