Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 29 ianuarie 2024 

Sfântul Valeriu

episcop

Data de astăzi unește doi sfinți omonimi, primul episcop de Trier, care a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, și episcopul de Ravenna, mort la 15 martie 810, amintit astăzi de o Chronica din anul 1286, probabil printr-o confuzie de nume cu episcopul de Trier. Pentru amândoi nu există elemente din care să se poată face un tablou indubitabil din punct de vedere hagiografic. Mai mult, în ceea ce-l privește pe episcopul de Ravenna, o scrisoare a papei Leon al III-lea către Carol cel Mare nu ar depune mărturie în favoarea sfințeniei sale, chiar dacă criticile au probabil o justificare doar politică: ea povestește că doi conți palatini, oaspeți ai curiei din Ravenna în ziua de Florii (8 aprilie 808), în timpul prânzului au ascultat cuvinte "care pentru noi sunt o rușine să le relatăm în scrisoare".

Din alte izvoare istorice rezultă însă că arhiepiscopul Valeriu, care a condus Dieceza de Ravenna între anii 788 și 810, a fost un păstor plin de zel, nu numai prin împodobirea splendidelor biserici din Romagna, ci și prin păstrarea dreptei credințe, amenințată mereu de către erezia ariană. În secolul al XIII-lea arhiepiscopul Simeon i-a mutat rămășițele pământești în catedrală (la 9 mai 1222), acordând o indulgență specială bazilicii "Sant'Apollinare in Classe" "pentru evlavia față de fericitul Valeriu".

Mai nesigure sunt datele despre omonimul episcop de Trier, pe care o cronologie bine gândită îl plasează la sfârșitul secolului al III-lea, dar o îmbietoare legendă, cu vădita intenție de a atribui bisericilor din Gallia și din Germania o dovadă de apostolicitate, face din sfântul Valeriu un discipol al apostolului Petru, care l-ar fi trimis la Trier, în compania lui Eucarius și a lui Maternus. Înfrumusețări posterioare ale acestei legende se găsesc în Gesta episcoporum Tungrensium, compuse pe la anul o mie, în care sunt repetate motivele tradiționale ale sfințeniei marilor misionari ai epocii apostolice: convertiri ale mulțimilor de păgâni și minuni răsunătoare, adesea ingenue, dar sugestive, cum este învierea tovarășului de misiune Maternus, făcută de Valeriu cu bastonul trimis lui în mod special de către sfântul Petru.

Alt tovarăș de misiune, care a avut parte înaintea lui de mormânt, Eucarius, l-ar fi înștiințat în vis despre iminența morții sale, care a avut loc la 29 ianuarie 88, dată care trebuie totuși fixată mai târziu, la începutul secolului al IV-lea, după cum se deduce din catalogul episcopal al orașului Trier și din vechile inscripții gravate pe piatră. Rămășițele sale se păstrează în biserica "Sfânta Matia", din Trier, într-un sarcofag de stil romanic târziu.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat