Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 27 iunie 2024 

Sfântul Ciril din Alexandria

episcop și învățător al Bisericii (comemorare facultativă)

Sfântul Ciril, născut în anul 370, din anul 412 până în anul 444, anul morții, a ținut cu fermitate în mână frâiele Bisericii din Egipt, angajându-se în același timp într-una dintre epocile cele mai dificile din istoria Bisericii din Orient, în lupta pentru dreapta credință, în numele sfântului papă Celestin. În această fermitate în slujba doctrinei și în curajul arătat în apărarea adevărului catolic constă sfințenia viteazului episcop de Alexandria, chiar dacă târziu recunoscută, cel puțin în Occident. Într-adevăr, abia sub pontificatul lui Leon al XIII-lea cultul său a fost extins în toată Biserica latină, iar el a primit titlul de "învățător".

Pentru apărarea dreptei credințe, împotriva erorii lui Nestoriu, episcop de Constantinopol, a riscat să fie trimis în exil și câteva luni a îndurat umilința închisorii: "Noi - a scris el - pentru credința în Cristos, suntem gata să suferim totul: lanțurile, închisoarea, toate vitregiile vieții și chiar moartea". La Conciliul din Efes, pentru care Ciril a fost un protagonist, a fost înfrânt adversarul său Nestoriu, care stârnise o adevărată furtună în sânul Bisericii, punând în discuție maternitatea divină a Mariei, recunoscută prin titlul de "Maica lui Dumnezeu".

Titlu de glorie pentru episcopul de Alexandria a fost acela de a fi elaborat cu această ocazie o adevărată și clară teologie a Întrupării. "Emanuel constă, cu siguranță, din două naturi: din cea divină și din cea umană. Totuși, Domnul Isus este unul, unicul și adevăratul fiu natural al lui Dumnezeu, totodată Dumnezeu și om; nu un om îndumnezeit, asemănător acelora care prin har sunt făcuți părtași de natura divină, ci Dumnezeu adevărat, care pentru mântuirea noastră a apărut în formă umană". De un interes deosebit este a patra dintre cele șapte omilii pronunțate în timpul Conciliului din Efes, celebrul Sermo in laudem Deiparae. În acest important exemplu de predică mariană, care a dat naștere la o bogată înflorire a literaturii care o laudă pe sfânta Fecioară, Ciril preamărește mărețiile divine ale misiunii Madonei, care este, cu adevărat, Mamă a lui Dumnezeu, prin aportul pe care ea l-a avut în conceperea și nașterea naturii umane a Cuvântului făcut trup.

Maestru al controversei, Ciril a revărsat fluviile elocventei sale oratorii. Teolog cu o privire acută, el a fost, în același timp, un vigilent păstor de suflete. În realitate, în afară de texte exclusiv doctrinare avem de la el 156 de Omilii despre sfântul Luca, cu caracter pastoral și practic, și cele mai cunoscute Scrisori pastorale, prezentate în 29 de omilii pascale.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat