Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 27 mai 2024 

Sfântul Augustin din Canterbury

episcop (comemorare facultativă)

Marea Britanie, evanghelizată încă din timpurile apostolice (primul misionar care a debarcat ar fi fost, după legendă, Iosif din Arimateea), recăzuse în idolatrie, ca urmare a invaziei saxonilor în cel de-al V-lea și al VI-lea secol. Când regele de Kent, Etelbert, s-a căsătorit cu principesa creștină Berta, fiica regelui Parisului, aceasta a cerut să se construiască o biserică și să fie câțiva preoți creștini care să celebreze acolo sfintele slujbe. Aflând această veste, sfântul papă Grigore cel Mare a considerat mature timpurile pentru evanghelizarea insulei. Misiunea a fost încredințată priorului mănăstirii benedictine "Sant'Andrea sul Celio", Augustin, a cărui principală calitate deși nu era curajul, drept compensare era deosebit de umil și docil.

Plecând de la Roma în fruntea a patruzeci de călugări în anul 597, a făcut un popas în insula Lerins. Veștile despre temperamentul războinic al saxonilor l-au înspăimântat până într-atât, încât s-a întors la Roma pentru a-l ruga pe papă să-i schimbe programul. Pentru a-l încuraja, papa Grigore l-a numit abate și puțin după aceea, parcă spre a-l îndemna spre pasul decisiv, abia ajuns în Galia, a dispus ca el să fie consacrat episcop. Călătoria s-a desfășurat în mod egal, în etape scurte. În sfârșit, odată cu sosirea primăverii, au pornit în larg și au ajuns în insula britanică Thenet, unde regele în persoană, îndemnat de buna sa soție, le-a ieșit în întâmpinare.

Misionarii înaintau spre curtea regală în procesiune în cântul litaniilor, după ritualul abia introdus la Roma. Pentru toți a fost o surpriză fericită. Regele i-a însoțit pe călugări până la rezidența deja fixată, la Canterbury, la jumătate de drum între Londra și mare, unde s-a ridicat celebra abație care va lua numele lui Augustin, centrul și locul sacru al creștinismului englez. Opera misionară a călugărilor a avut un succes neașteptat, deoarece însuși regele a cerut botezul, atrăgând prin exemplul său mii de supuși spre a îmbrățișa religia creștină.

La Roma, vestea este primită cu bucurie de către papă, care și-a exprimat satisfacția prin scrisorile scrise lui Augustin și reginei. Împreună cu un grup de noi colaboratori, sfântul pontif i-a trimis lui Augustin paliumul și numirea de arhiepiscop primat al Angliei, dar, în același timp, l-a sfătuit părintește să nu se mândrească pentru succesele obținute și pentru cinstea, pe care i-o conferea înalta sarcină. Urmând indicațiile papei privind împărțirea în teritorii bisericești, Augustin a înființat alte două sedii episcopale, cel din Londra și cel din Rochester, consacrând episcopi pe Mellito și Justus. Sfântul misionar a murit la 26 mai 1604 și a fost înmormântat la Canterbury, în biserica având același nume.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat